Korpulentajiem pasažieriem nākotnē var piemērot dārgākas aviobiļetes

Jautājums par aviobiļešu maksas piemērošanu korpulentākajiem pasažieriem jau labu laiku nodarbinājis gan ekspertu, gan ceļotāju prātus. Nereti tiek jautāts: kādēļ gan smagākajiem pasažieriem nemaksāt vairāk?

Tagad šāds koncepts izpelnījies zināmu atbalstu no kāda Eiropas ekonomista, kurš atzīst, ka samaksas piemērošana, ņemot vērā lidmašīnas pasažiera svaru, ir "intuitīvs, loģisks un labi saprotams lēmums, ko apliecina vienkārši matemātikas aprēķini un ekonomikas pamati."

Kādā pētījumā ekonomists Barats Bata norāda, ka resnu cilvēku pārvadāšana gluži vienkārši izmaksā dārgāk, jo šādi tiek patērēts vairāk degvielas, turklāt šie ļaudis ātrāk "nodeldē" lidmašīnas sēdvietas. Tādēļ sistēma, kurā biļetes cena tiktu noteikta, ņemot vērā katra individuālā pasažiera svaru, ļautu daudz godīgāk sadalīt izmaksas pasažieru starpā.

Bata, kurš ir Norvēģijas Sognefjordenas Universitātes koledžas docents, savā pētījumā apskata trīs samaksas modeļus, kas balstīti uz pasažieru svaru. Par vislabāko viņš atzīst metodi, kuru izmantojot, biļešu cena tiktu dalīta trīs kategorijās – "vieglākajiem" pasažieriem (zem vidējā svara), tiem, kuru svars ir normas robežās, kā arī korpulentajiem jeb pasažieriem ar lieko svaru.

"Domāju, ka agri vai vēlu aviokompānijas piemērosies šādai izcenojumu sistēmai," atzīst Bata. Tomēr viņš uzskata, ka lielākā daļa ceļotāju nebūtu gatavi šādam samaksas modelim. Viņa pētījumā minēts, ka jāievēro maksimāla piesardzība, jo šādā vai līdzīgā sistēmā var saskatīt korpulentus cilvēkus diskriminējošas pazīmes.

Bata atzīst, ka smagākajiem pasažieriem palielinātas samaksas gadījumā būtu jāpiešķir arī vairāk vietas lidmašīnas.

Tomēr aviācijas industrijas novērotāji izteikušies, ka līdzīga sistēma praksē dažādu iemeslu dēļ, visticamāk, netiktu ieviesta nekad.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.10.2024 - 12.10.2024 Ērģeļmūzikas festivāls ORGANismi! Rēzeknes pilsētas TIC
10. – 18. oktobrī Latgales vēstniecībā GORS norisināsies 9. Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls “ORGANismi”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.09.2024 - 14.10.2024 Žakī Molāra un Fransuā Kornelū kvartets Valmieras novada Tūrisma pārvalde
13.oktobrī plkst.17.00 Valmieras Kultūras centra Mazajā zālē norisināsies Žakī Molāra un Fransuā Kornelū kvarteta (Francija) “ENTRE LES TERRES” | Skatīt vairāk
15 EUR
Ivo Fomina koncerts “Mans ceļš” Valmieras novada Tūrisma pārvalde
26.oktobrī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā ar koncertprogrammu “Mans ceļš” viesosies Ivo Fomins. | Skatīt vairāk
no 20 EUR
Ražas svētki un gadatirgus Rēzeknē Rēzeknes pilsētas TIC
Klāt bagātais rudentiņš un septembra pēdējā svētdienā, kas šogad iekrīt 29.septembrī, kā ierasts, rēzeknieši un pilsētas viesi aicināti uz | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.34148312sec.