Autors: Mārtiņš Švarcs
Avots: News.com.au/BalticTravelnews.com
Kāds amerikāņu fizikas profesors nācis klajā ar skaidrojumu, kādēļ lidojuma laikā pasniegtās maltītes bieži vien ir teju neēdamas.
Džejs Vekers no ASV Nacionālās paātrinātāju laboratorijas, kurš pazīstams kā dažādu zinātnisku mistēriju "izmeklētājs", stāsta, ka ierobežojumi, kas attiecas uz aviokompāniju pasniegto pārtiku, mūsdienās ir visai bargi.
Reklāma
Viņš atzīst, ka, lai pasažieriem pasniegtu karstu maltīti, iepriekš ēdienu nepieciešams sagatavot tā, lai to ilgāku laiku varētu sildīt pasniegšanai piemērotā traukā.
Parasti komerciālo avioreisu laikā pasniegtās maltītes tiek vai nu pilnībā, vai daļēji sagatavotas iepriekš. Pēcāk ēdiens tiek turēts noteiktā temperatūrā, jo lielākajā daļā gadījumu aviokompāniju resursi ir pārāk ierobežoti, lai maltītes varētu pagatavot pilnībā, sasaldēt, bet pēc tam – vēlreiz no jauna sildīt līdz pasniegšanas temperatūrai. Vekers piebilst, ka visbiežāk paiet krietns brīdis, kamēr iepriekš sagatavotais ēdiens tiek pasniegts pasažieriem – tikai atsevišķos gadījumos tā ir stunda vai pusotra, taču biežāk nepieciešams daudz vairāk laika.
Ēdienus, kurus pasniedz ilgāku, piemēram, transatlantisko lidojumu laikā, apkalpei nākas sildīt no jauna, taču šim nolūkam paredzētās krāsnis aviolaineru virtuvēs bieži vien nespēj nodrošināt pietiekamu temperatūru. Turklāt, ja jāpasniedz pusdienas 450 pasažieriem, krāsnis ir pārpildītas.
Vekers atzīst, ka ēdienu sastāvdaļu un dažādības ierobežojumi, ar ko jāsaskaras lidsabiedrībām, ir prātam neaptverami, tādēļ pasažieriem nevajadzētu veltīt lielu izbrīnu tam, kādēļ lidojuma laikā pasniegtais ēdiens pēc garšas bieži vien nav pielīdzināms pat lētā ēstuvē piedāvātajam.
Vēl viena problēma saistīta ar iespējamajām saslimšanām, uzņemot bojātu pārtiku, tādēļ rūpes par pasažieru drošību parasti ir pirmajā vietā un tikai pēc tam seko ēdiena garšas vai estētiskas nodrošināšana.
Vekers piebilst arī to, ka lidsabiedrībām parasti jāsaskaras ar visai ierobežotu budžetu ēdienu ingredientu iegādei, tādēļ bieži vien pasažieri spiesti mieloties ar maltītēm, kas gatavotas no lētām izejvielām.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.