Ceļot ar privāto automašīnu vai autobusu? Aprēķināts, kā atšķiras izmaksas

Ceļot ar privāto automašīnu vai autobusu? Aprēķināts, kā atšķiras izmaksas

Vasarā, kad cilvēki mēdz ceļot biežāk, aktualizējas jautājums - ceļot ar privāto automašīnu vai tomēr doties braucienā ar autobusu? Izvēloties maršrutus no Latvijas uz Poliju, Lietuvu un Igauniju, tālsatiksmes autobusu operators “FlixBus” salīdzinājis ceļošanas izmaksas ar privāto automašīnu un autobusu. Secināts, ka, izvēloties ceļot ar autobusu, iespējams ietaupīt līdz pat 70% no izdevumiem, kas ir saistīti ar privātās automašīnas degvielas izmaksām, turklāt aprēķini rāda, ka ceļošana ar autobusu ir aptuveni 5 reizes videi draudzīgāka un rada mazāk oglekļa emisijas nekā ceļošana ar privāto automašīnu.

Izmaksas un ietekme uz vidi, ceļojot no Rīgas uz Varšavu

Saskaņā ar degvielas izmaksu kalkulatoru Calkoo, automašīnai patērējot 9 litrus degvielas uz 100 kilometriem, ir iespējams aprēķināt vidējās degvielas izmaksas. “FlixBus” autobusa biļete vienā virzienā maršrutā Rīga-Varšava vienai personai vidēji maksā sākot no 29 eiro jeb 58 eiro abos virzienos. Tikmēr salīdzinot autobusa biļetes izmaksas un automašīnas degvielas izmaksas braucienam no Rīgas uz Varšavu, vidējā cena par braucienu ar auto vienā virzienā būtu 110 eiro, aprēķināts Calkoo.

Andželīna Kostjukova, “FlixBus” biznesa attīstības vadītāja, norāda: “Ceļojuma laiks ar autobusu no Rīgas uz Varšavu aizņem 9 stundas un 40 minūtes. Jā, tas varētu šķist ilgāk nekā ar privāto auto, taču ir virkne iemeslu, kāpēc cilvēki arvien priekšroku dod braucieniem ar autobusiem. Pirmkārt, braucot ar autobusu, pasažieri izvairās no papildu izmaksām, kas būtu saistītas ar automašīnas uzturēšanu, piemēram, degvielas, apkopes un apdrošināšanas izmaksām vai maksas par auto stāvvietu. Otrkārt, cilvēki arvien vairāk ņem vērā arī aspektus, kas saistīti ar transporta ietekmi uz vidi un ekoloģiju.”

Viņa skaidro, ka, saskaņā ar Eiropas Automašīnu ražotāju asociācijas sniegto informāciju, vidējais automašīnas oglekļa dioksīda (CO₂) izmešu daudzums Latvijā ir 134,5 g/km. Ceļojot ar autobusu ir iespējams vienlaicīgi pārvadāt vairākus pasažierus, tāpēc tiek emitēti tikai 27,8 g/km izmešu uz vienu pasažieri, liecina “FlixBus” 2023.gada vides, sociālās un korporatīvās pārvaldības datu ziņojums. A.Kostjukova piebilst, ka aptuveni 700 kilometrus garajā braucienā no Rīgas uz Varšavu, CO₂ izmešu daudzums automašīnai vienā virzienā ir aptuveni 94 kg, bet, braucot ar autobusu vien 19 kg. Tas nozīmē, ka, ceļojot ar autobusu, CO₂ izmešu līmenis ir 5 reizes mazāks nekā ceļojot ar automašīnu.

““FlixBus” mērķis ir līdz 2040.gadam Eiropā piedāvāt oglekļa ziņā neitrālus ceļojumus, investējot bezemisiju autobusos. Tomēr, manuprāt, pirmais solis ceļā uz videi draudzīgāku ceļošanu ir apzināties, ka, izvēloties sabiedrisko transportu, mēs ievērojami samazinām CO₂ izmešu daudzums,” atklāj A. Kostjukova.

Izmaksas un ietekme uz vidi, ceļojot no Rīgas uz Tallinu

Uz tuvāku galamērķi kā Tallina, brauciena laiks ir tikai 4 stundas un 30 minūtes. Šāds brauciens ar “FlixBus” vienā virzienā vienam cilvēkam izmaksā sākot no 11 eiro, bet, ceļojot ar automašīnu - aptuveni 50 eiro, aprēķināts Calkoo. Brauciens no Rīgas līdz Tallinai ir aptuveni 315 km un CO₂ izmešu daudzums vienā virzienā, braucot ar privāto automašīnu, ir aptuveni 42 kg. Tikmēr ceļojot ar “FlixBus”, tie ir 9 kg izmešu jeb 5 reizes mazāk nekā privātajam auto.

Izmaksas un ietekme uz vidi, ceļojot no Rīgas uz Viļņu

Brauciens uz Viļņu ilgst aptuveni 3 stundas un 50 minūtes. “FlixBus” biļete šajā maršrutā vienā virzienā maksā aptuveni 11 eiro, bet degvielas izmaksas būtu aptuveni 4 reizes dārgākas, proti, 45 eiro, secināts Calkoo. Aprēķināts, ka 300 kilometru braucienā no Rīgas līdz Viļņai privātās automašinās CO₂ izmešu daudzums būtu 40 kg, bet, braucot ar autobusu - tikai 8 kg, tādējādi nodrošinot 5 reizes videi draudzīgāku braucienu.

A.Kostjukova akcentē: “Pārvietošanās ar autobusu ir ekonomiskāka, raugoties, piemēram, uz finansiālo ietaupījumu. Jāpiebilst, ka autobusā ceļotāji var arī atpūsties un, tā vietā, lai brauktu ar automašīnu, var baudīt grāmatu vai filmu, vai pat pagulēt. Citi dod priekšroku sarunām ar ceļabiedriem, plānojot savas aktivitātes galamērķī.”

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI! Latvia Tours
👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, | Skatīt vairāk
Luksus SPA Kāju veselībai - jaunums! Estravel Latvia
Izmitināšana Abano Grand Hotel 5*, Classic numurā, pilna pansija, pamata spa pakalpojumi, atpūtas programma viesnīcā un Spa programma Kāju veselībai | Skatīt vairāk
no 3380 EUR
Atlaides auto nomai Vācijā Europcar
Izpēti Vācijas gleznainās ainavas, idilliskus ezerus un aizraujošus kalnu skatus. Saņem līdz 15% atlaidi auto nomai Vācijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 08.08.2024 - 13.08.2024 ALBĀNIJA | LIELISKAS CENAS Atlantic Travel
✈️15/08 uz 7 naktīm, Viss iekļauts! 🌱Marika 4* - 539 €/pers. 🌱Dyrrah 4* - 649 €/pers. 🌱Fafa Beach 5* - 699 €/pers. 🌱Flower & Spa | Skatīt vairāk
no 539 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48382592sec.