Restorānu «Kaļķu vārti», Vecrīgā raksturo stabilitāte un ne tikai spēja vairāk nekā 15 gadus
pastāvēt galvaspilsētas restorānu saimē, bet arī izpilddirektores Sandras
Sirmaces vadībā būt aizvien vienam no labākajiem galvaspilsētā!
Reklāma
BalticTravelnews.com: Kā restorānam "Kaļķu vārti" ir sākusies
vasaras sezona?
Sandra Sirmace:
Ziemas sezona mums bija smaga, kritās pasūtījumu apjoms, bet vasara ir sākusies
salīdzinoši labi! Rīgā ir tendence, ka maijs un septembris ir piepildīts ar konferencēm,
līdz ar to arī mūsu restorāna apmeklētāju skaits pieaug. Apgrozījums vasarā gan ļoti
ir atkarīgs no laikapstākļiem. Ja līst, atbraukušie tūristi maz pastaigājas pa
Vecrīgu. Ja ir labs laiks, tad varam priecāties par saviem daudzajiem apmeklētājiem.
BalticTravelnews.com: Kā aizvadītajos gados ir pamainījusies
tūristu plūsma?
Sandra Sirmace:
Mazāk kļuvis tūristu – ballētāju, kuri, lai arī nepatīk rīdziniekiem, šeit
klubos, vasaras terasēs atstāja labu naudu. Iespējams, virzieni, kurp doties
savā vecpuišu ballītē, ir pamainījušies. Salīdzinoši Rīga arī kļuvusi dārgāka,
nekā pirms septiņiem gadiem. Tagad vairāk redzamas organizētas pensijas vecuma
cilvēku grupas. Viņu gaitas organizē grupu vadītāji, un paši brīvgaitā viņi maz
kurp dodas. Daudz ir tādu grupu, kuras Rīgā ir īsu laiku, bet tās uzreiz ved uz
Rundāli, Siguldu utml. Tagadējais tūrists varbūt arī ir inteliģentāks, kādu arī
Rīga gribētu redzēt, bet jāpēta, vai viņš atstāj tik daudz naudas, cik būtu vēlams.
Varbūt ne tik daudz Rīgā, bet Jūrmalā
redzams, ka sāk atdzīvoties arī tūristu plūsma no Krievijas.
BalticTravelnews.com: Kas vēl ir pamainījies tūristu paradumos
kopumā?
Sandra Sirmace:
Manuprāt, pamainījušies ceļotāju paradumi, ko ietekmējusi ekonomiskā situācija
Eiropā. Redzam, ka potenciālais klients neapsēžas uzreiz pirmajā terasē, bet
apstaigā visu Līvu laukumu, salīdzina cenas, piedāvājumu. Ja kādreiz ņēma trīs
ēdienus, tad tagad bieži vien aprobežojas ar vienu, diviem ēdieniem. Daudzi
izvēlas demokrātiskākas vietas, kur ir viena liela porcija. Tomēr restorāns ir
vieta, kur ēdiens jābauda, un pavārs gatavojis piedāvājumu domājot par trīs
kārtām. Vecrīgā tad drīzāk jāskatās, ko par to pašu cenu saņemam vienā vai otrā
restorānā, vai kafejnīcā.
Paši jau jūtam, ja aizbraucam uz ārzemēm, tad bieži vien
secinām, ka cenas tādas pašas kā Latvijā. Vienlaikus mēs nezinām, kādas ir restorāna
izmaksas, jo, piemēram, Rīgā ir ļoti augstas īres maksas, komunālie maksājumi
u.c. maksas. Lai ierīkotu terasi, restorāni Rīgā saskaras ar zemes īpašnieku
noteikto cenu kosmosu! Nevienu jau neinteresē, vai pusmēnesi lijis lietus, un
terasē ienākumu nav bijis. Īres maksa jāmaksā vienalga, kas atsaucas uz
piedāvājuma cenu.
Foto: Sandra Sirmace. Grieķija, Loutraki
BalticTravelnews.com: Kā Jūs vērtējat ideju, ka tiem, kuriem ir
tikai vasaras terases ir augstāka īres maksa, nekā tiem, kuriem restorāns
jāuztur visu gadu?
Sandra Sirmace:
Tas būtu daudz objektīvāk!
BalticTravelnews.com: Tikko Travelnews.lv pabija Berlīnē, kur
redzams, ka pašā centrā ļoti daudzās vietās ir automašīnu stāvvietas par brīvu.
Tas noteikti veicina apmeklētāju skaitu restorānos, kafejnīcās, terasēs.
Sandra Sirmace:
Sakārtota un cenās demokrātiska infrastruktūra vienmēr piesaistīs tūristus. Mani
arī tracina augstās autostāvvietu cenas Rīgā. Piemēram, mēs ar ģimeni,
aizbraucot uz branču Andrejsalā, par autostāvvietu samaksājam tikpat, cik maksā
maltīte vienai personai. Tas nav normāli!
BalticTravelnews.com: Vasarā atnākot uz restorānu "Kaļķu vārti",
kāda ir atšķirība izvēloties terasi vai restorāna iekštelpas?
Sandra Sirmace:
Mums ir atsevišķa ēdienkarte restorānā un atsevišķa terasē. Terases ēdienkarte
ir veidota vadoties no pieredzes par pieprasījumu. Viesi, kuri nāk uz terasi pusdienās,
vēlas gardi un pēc iespējas ātrāk paēst. Ja ir vēlme izbaudīt "Kaļķu vārtu"
garšas, iesaku izvēlēties restorāna a la
carta. Vidējais pirkums restorānā, iekļaujot glāzi vīna, ir aptuveni 35.00 EUR.
BalticTravelnews.com: Vai šovasar ēdienkartē ir kādi produkti,
kurus varētu saukt par jauniem, moderniem?
Sandra Sirmace:
Liela daļa restorānu jau ēdienkartēs
iekļauj latviskos produktus, ko nu kuram izdodas atrast. Taču esmu sapratusi, ka procentuāli ļoti maz
ārzemnieku meklē latvisko ēdienu un tā garšu. Bieži vien tūristi pieklājīgi
saka, ka bija jau garšīgi…, bet viņi labāk vēlētos tūristu klasiku... Mēs jūtam, ka no
modes izgājuši burgeri, kuri visdažādākajā izpildījumā bija pieprasīti gadu,
divus atpakaļ.
BalticTravelnews.com: No restorānu apmeklētājiem esam dzirdējuši
piezīmes, ka vasarā labāk uz Vecrīgu nenākt tieši tūristu dēļ – būs daudz
tūristu, ilgi jāgaida, apkalpošanā valda konveijers. Kā Jūs atspēkotu šādus
argumentus?
Sandra Sirmace:
Daļēji varu piekrist, bet restorāna piepildījums nav atkarīgs tikai no
tūristiem. Gadās dienas, kad solītā lietus dēļ ieplānots noteikts darbinieku
skaits, bet pēkšņi tomēr spīd saule, restorāns ir pilns, būtu vajadzīgi
papildspēki, bet pat ideālākajā gadījumā darbinieks var atbraukt pēc stundas,
kad jau viss ir par vēlu. Spānijā, Itālijā nedēļu spīdēs saule, un viņi var
plānot apmeklētāju plūsmu labāk. Mēs, latvieši, savās mājās esam ļoti prasīgi
un "piekasīgi" par apkalpošanu, bet, aizbraucot ceļojumos, varam pieciest gan
ilgo gaidīšanu, gan viesmīļa neuzmanību, gan ne tik kvalitatīvu ēdienu u.t.t. Protams,
gaidīt stundu pasūtīto ēdienu ir par ilgu. Bet ar 20 – 30 minūtēm ir jārēķinās! Tāpēc jau restorāni piedāvā
komplimentus no virtuves vai bāra. "Kaļķu vārti" ļoti rūpējas par kvalitāti gan
ēdienā, gan apkalpošanā, bet nekad nevar izslēgt cilvēcisko faktoru. Lai kā man
negribētos to atzīt, bet tā mēdz gadīties.
BalticTravelnews.com: Tūrisma profesionāļu aprindās runā par to,
ka restorānu apmeklējuma ziņā lielāku popularitāti tagad iemanto Audēju iela,
kurai Līvu laukums pamazām zaudē. Kādēļ tā notiek?
Sandra Sirmace:
Tā varētu būt. Ja nāk no Centrāltirgus puses, un tajā pusē ir arī vairākas
viesnīcas, tad viņi atduras pret Audēju ielu. Ir bijuši gadījumi, kad mums
piezvana no viesnīcas un rezervē viesiem galdiņu, bet "rezervācija" neatnāk.
Tātad pa ceļam viņi ir iegriezušies kaut kur citur.
BalticTravelnews.com: Kādai jābūt kvalitatīvai vasaras terasei,
kuru apmeklētājiem ir prieks apmeklēt?
Sandra Sirmace:
Terases cenām jābūt konkurētspējīgām. Protams, arī vide ir svarīga. Esam
parūpējušies, lai apmeklētājiem ir viegli apsēsties gan divatā, gan lielākās
kompānijās, terasē visu vasaru zied puķes, no saules pasargā nojumītes.
Velosipēdu novietni šovasar neizlikām, bet ir kur pieslēgt arī velosipēdu. Izvēle
bieži vien par labu vienai vai otrai terasei notiek pēc tur jau esošo
apmeklētāju skaita, tas ir tāds bara instinkts.
Foto: Sandra Sirmace. Parīzē, Eiropas rallija čempionāta apbalvošanas ceremonijā kopā ar 9-kārtēju passules čempionu rallijā Sebastianu Lēbu.
BalticTravelnews.com: Kā Jūs raksturotu, kuriem produktiem
restorānu apmeklētāji dod priekšroku?
Sandra Sirmace:
Topā aizvien ir steiki. Daudzi izvēlas
lētākos ēdienus. Izteikti vairāk nāk veģetāriešu, cilvēki ar glutēna vai
laktozes nepanesamību un cita veida alerģijām. Aizvien populārāks sāk kļūt
vegānisms. Tendence ir pieprasījumam pēc vieglāka ēdiena. Grūti pateikt, vai tā
ir tikai mode, vai cilvēki tiešām vairāk sākuši domāt par savu veselību.
BalticTravelnews.com: Vai cilvēki bieži jautā par produktu
izcelsmi?
Sandra Sirmace:
Procentuāli mazs skaits cilvēku par to jautā. Mūsu ēdienkarte ir arī labi
aprakstīta, tāpēc varbūt mazāk jautā. Vīna izvēlē varbūt vairāk paļaujas uz
viesmīļu ieteikto. Redzams, ka sarkano vīnu vairāk dzer īsti vīna pazinēji, bet
vasarā labi pieprasīts ir baltais, rozā vīns. Alus arī tiek pasūtīts, bet
vairāk dzer vieglo. Ārzemnieki prasa vienkārši vietējo alu, Latvijas
iedzīvotājiem svarīgāk, kuras alusdarītavas alus tas ir.
Foto: Sandra Sirmace. Azoru salā Sau Migela. Marta mēnesī.
BalticTravelnews.com: LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens",
filmējot sižetu par nodokļu maksāšanu restorānos, bija viesojies arī pie Jums.
Kā Jūs vērtējat raidījuma saturu, ko tas vēstīja?
Sandra Sirmace:
Sākotnēji šis raidījums bija problēmas pacēlējs, kur jau sižetos par kafejnīcas
atvēršanu Jūrmalā parādīja, ka problēma ir ne tikai uzņēmējā, bet lielākoties
nesakārtotajā sistēmā. Konkrētajā "Aizliegtajā paņēmienā", manuprāt, nekorekti
bija paņemt vispārējus skaitļus, izrautus no konteksta un apskatīt tikai
vietējo īpašnieku uzņēmumus, kuri tomēr ir sakārtoti uzņēmumi. Kas notiek aiz
TOP 30 restorānu robežas? Rīgā ir kādi 700 restorāni. Izdzīvot nozarei ir
kļuvis grūtāk. Kāpēc mēs nemeklējam cēloni? Kāpēc neaizgūstam nodokļu politiku
no attīstītam Eiropas valstīm? Kāpēc nesamazinām PVN pārtikai? Kāpēc lobējam tikai banku sektoru?
Es priecātos, ja mēs nonāktu līdz
līmenim, kad uzņēmējus ierēdņi uztvertu nevis kā noziedzniekus, bet kā
sabiedrotos, kuri palīdz valstij dzīvot un attīstīties. Tieši uzņēmēji ir tie,
kas uztur valsts ierēdniecības aparātu, kurš ir neadekvāti liels, ņemot vērā
Latvijas iedzīvotāju skaitu. Pie mums kontrolējošo institūciju izpratnē jebkurš
uzņēmējs, atverot uzņēmumu, jau ir noziedznieks. Mēs līdz galam neticam un neuzticamies
savai valstij! Šo ticību var mainīt tikai prognozējama nodokļu sistēma,
izplānoti un nosprausti valsts attīstības pamatprincipi, sakārtots un
samazināts valsts aparāts, pamatoti un caurspīdīgi valsts tēriņi, norobežota
politika un bizness.
BalticTravelnews.com: Ar kādām sajūtām Jūs vadāt restorānu "Kaļķu
vārti?"
Sandra Sirmace:
Katru dienu, nākot uz darbu, es vēlos ārzemju viesiem parādīt Rīgas, Latvijas
viesmīlību un garšu bagātību, bet vietējiem – uzsvērt, ka arī pēc 15 gadiem
varam strādāt stabili, ilgtspējīgi, pasniegt Latvijas produktus jaunas garšās,
bet vienlaikus būt atvērti jauniem izaicinājumiem, ja pat tā būtu tropu
ballīte.
BalticTravelnews.com: Vai aizvien esat šefpavāra meklējumos?
Sandra Sirmace:
Tā varētu teikt, ja kādam šefpavāram ir īpašs redzējums par "Kaļķu vārtu"
ēdienkarti, noteikti var pieteikties. Pašreiz esam izveidojuši stabilu pavāru
komandu, kas strādā lieliski! Apmeklētājs gaida jaunas emocijas, līdz ar to
garšīgs ēdiens bieži vien nav iemesls, kāpēc cilvēks nāk uz restorānu.
BalticTravelnews.com: Kā Jūs raugāties uz savu produktu
piegādātājiem?
Sandra Sirmace:
Jā, ir daži mazie saimnieki, kuri audzē interesantus vietējos produktus, un ar
viņiem labprāt sadarbojamies. Pamatā tomēr tie ir lielie piegādātāji, kuri spēj
nodrošināt regulāro pieprasījumu.
BalticTravelnews.com: Vai Jums ir kāds plāns, kā pavadīt savu
atvaļinājumu?
Sandra Sirmace:
Domāju, ka man izdosies jūlija beigās saorganizēt sev atvaļinājumu, izslēgt
telefonu un atpūsties tepat Latvijā, Vidzemes, Latgales pusē. Latvijā ir daudz
skaistu un nesamākslotu vietu. Bieži vien braucot, ieraugam kādas drupas,
apstājamies, izstaigājam. Ieraugām vienkāršu ēstuvīti, apstājamies, papusdienojam.
Tam ne vienmēr jābūt organizētam tūrismam.
BalticTravelnews.com: Jūsu dēls Ralfs Sirmacis daudz startē
autorallijos ārzemēs, kur bieži vien viņam esat līdzās.
Sandra Sirmace:
Jā, lielākā daļa atvaļinājuma man pa gadu tā arī paiet, dodoties uz tām vietām
Eiropā, kur notiek konkrētās sacensības. Šogad viņš ir pārejas periodā starp
Eiropas un Pasaules posmiem, ir uzsākta sadarbība ar menedžmenta aģentūru
Somijā, līdz ar to pašu sacensību ir mazāk. Es sacensību laikā esmu guvusi
ieskatu kā dzīvo Kipras, Grieķijas laukos, vietās pilnīgā nekurienē Čehijā,
Beļģijā, Īrijā un citviet. Tieši tāpat kā Latvijā, arī ārzemēs cita dzīve un
cenas ir ārpus lielajām pilsētām, turklāt, piemēram, Grieķijā pakalpojumu
sniedzēji maksu gaida tikai skaidrā naudā :-) Ja laicīgi plāno, aviobiļetes var
iegādāties salīdzinoši lēti.
BalticTravelnews.com: Kā Jūs uz autosportu raugāties kā tūrismu
veicinošu pasākumu? Kā to labāk izmantot Latvijā?
Sandra Sirmace:
Autosportā katram sportistam ir savs tehniskais personāls, fanu pulciņš un
sponsori, kas braukā līdzi. Viņi visi tērē naudu. Autosports ir dārgs sporta
veids, izmaksas organizēšanā ir augstas. Kamēr autosportists izcīna sev
statusu, kad var braukt kādas rūpnīcas komandā, vai sāk saņemt reklāmas naudu,
paiet ilgs laiks. Latvijā autosporta sacensības tiek organizētas ļoti augstā
līmenī. Daudzas Eiropas valstis no mums to var pamācīties. Mūsu organizatori
iegulda ļoti rūpīgu darbu, jo svarīgi, lai izdotos šāda mēroga sacensības rīkot
vēlreiz. Ja jautā: "Kāpēc Eiropas čempionāts rallijā notiek Liepājā, nevis
Alūksnē?", atbilde ir saistīta ar infrastruktūru. Ja vienai ekipāžai brauc
līdzi vismaz 20 cilvēki, un sacensības piedalās 50 ekipāžas, tad viņiem visiem
kaut kur jānakšņo, jāēd u.t.t. Protams, tas ir arī ceļu jautājums.
Foto: Sandra Sirmace. Kipra. Rallijā jūtot līdzi dēla startam.
Uzziņa
"Kaļķu vārti" – restorāns Vecrīgas vēsturiskajā un darījumu centrā.
Restorānā dekoratīvu pievilcību veido latviešu etnogrāfiskais motīvs, kas aizgūts no 1895. gadā Bebrenes pagastā tamborētā mežģīņu pārklāja.
Restorāna "Kaļķu vārti" ēdienkartes izveide balstīta uz vietējās izcelsmes produktiem – Latvijas mežu bagātībām un zemnieku vai bioloģisko saimniecību produkciju.
Iespēja restorānā organizēt banketus līdz 150 personām, furšetus līdz 250 personām.
Tiek sniegti arī izbraukuma pakalpojumi (mielastu un apkalpošanas serviss) klientu izvēlētajās telpās.
Nosakot 2016. gadā labākos Latvijas restorānus un "Ekselence labākā restorāna Latvijā 2016" titulu, 19. vietu TOP 30 ieņēma restorāns "Kaļķu vārti".
EKSPRESS JAUTĀJUMI & ATBILDES
Mana laimes formula ir...
|
veseli un priecīgi mani mīļie cilvēki!
|
|
nedari otram
to, ko tu negribi, lai dara tev
|
Viena no manām jaunākajām atziņām ir... |
sen zināma atziņa, bet ik pa laikam piemirsta – Darbinieks, kurš jūtas novērtēts, vienmēr darīs vairāk, nekā no viņa gaida |
Mana iecienītākā vieta Rīgā ir... |
mājas :) Tikai tur varu atpūsties.
|
Mana mīļākā pilsēta Latvijā ir... |
Alūksne |
Latvijas vasara nav iedomājama
|
bez atpūtas Latvijas laukos. |
Ja man būtu neierobežotas finanses... |
es nodarbotos ar labdarību. |
|
|
Vislabprātāk es gatavoju...
|
vislabprātāk baudu to, ko citi pagatavojuši! :)
|
Ticu, ka man izdosies doties ceļojumā uz
|
Austrāliju, kad mans dēls brauks Pasaules čempionātā rallijā. |
Lielākais izaicinājums man šogad ir... |
|
Mans novēlējums BalticTravelnews.com...
|
līdz nākamai vasarai kļūt par portālu nr.1 Latvijā! |