Foto: BalticTravelnews.com
Autors: Daiga Bazule
Avots: BalticTravelnews.com
Horvāts Ivica Janderok zināms kā "Dziedošo ģimeņu" šova dalībnieks Baumaņu ģimenes sastāvā. Travelnews.lv redakcija Ivicu pamanīja tūrisma maršruta atklāšanas braucienā "Dabas senās svētvietas Sēlijā", kura laikā Ivica kopā ar Baumaņu ģimeni uzņēma tūrisma profesionāļus un žurnālistus brīvdienu mājā Cepļi. Muzikālais horvāts Latvijā dzīvo jau vairākus gadus, tiek saukts par otru labāko gulaša zupas gatavotāju visā Horvātijā un Latviju uzskata par skaistu zemi. Par visu vairāk stāsta pats Ivica Janderok.
Pastāstiet kā nokļuvāt Latvijā un kāpēc izlēmāt pārcelties no saulainās Horvātijas uz dzīvi Latvijā!
Reklāma
Ivica Jenderok: Pirmo reizi nokļuvu Latvijā, jo kopā ar savu folkloras kolektīvu piedalījos starptautiskā festivālā "Sudmaliņas", tas bija 2001. gadā. Tur arī iepazinos ar savu topošo sievu. Pāris gadus mēs tā braukājām viens pie otra ciemos, kamēr izlēmām, ka labāk dzīvosim Latvijā, jo man gribējās nomainīt vidi un Latvijā tolaik arī bija labāka ekonomiskā situācija. Jau pēc piecām dienām kopš pārcēlos uz Latviju, sāku strādāt. Tā kā sievas ģimene ir muzikāla, tad arī es muzicēju kopā ar viņiem.
Kādas ir lielākās kultūras un tradīciju atšķirības Horvātijā un Latvijā? Cik ilgs laiks bija nepieciešams, lai pierastu pie latviešu ēdieniem un dzīvesveida?
Ivica Jenderok: Horvāti ir vairāk saliedēti un draudzīgāki viens pret otru, ļoti ģimeniski. 90 procenti horvātu ir katoļticīgi un ļoti ievēro visus kristiešu svētkus. Piemēram, svētdiena Horvātijā. Visa ģimene uzskata šo dienu par svētku un ģimenes dienu. No rīta visa ģimene iet uz baznīcu, pēc dievkalpojuma ir ģimenes pusdienas. Pēc tam kā kurš, cits makšķerē, cits uz futbolu, cits uz bāru, bet galvenais, ka šajā dienā neviens nestrādā. Biju izbrīnīts, ka Latvijā cilvēki svētdienās strādā. Es diezgan ātri pieradu pie šī dzīvesveida, bet ar ēdieniem gan nācās pacīnīties. Joprojām man ne īsti garšo melnā maize.
Pastāstiet par to, ko piedāvājiet viesu nama "Cepļi" apmeklētājiem! Vai viesu nama piedāvājumā esiet ieviesis arī kādus ar Horvātiju saistītus piedāvājumus?
Ivica Jenderok: Mūsu viesu nams "Cepļi", tas nozīmē atpūta visai ģimenei, jo atrodamies ļoti skaistā vietā, Daugavas senlejas dabas parkā. Te ir laba vieta makšķerniekiem, ir arī telšu vietas, bērniem te ir ļoti labi, jo visur apkārt zaļa zālīte, kur paskraidīt. Piedāvājam dažādas interesantas lietas, kā "Raganu lidlauks" un dažādas citas aktivitātes. Jautrai kompānijai mēs varam piedāvāt izbaudīt mūsu pirti ar kurināmo baļļu, kur varēsiet baudīt maigo pērienu ar dažādām slotām un aromterapiju, kurai es pats esmu pirtnieks. Vēl mums ir kamīnzāle ar nelielo virtuvi, banketu zāle ar karaoke, kā arī guļamvietas līdz 20 cilvēkiem. Mūsu mazais viesu namiņš atšķiras no parējiem ar to, ka es piedāvāju cilvēkiem izbaudīt Balkānu ēdienus, piemēram, gulašzupu, sivēnu ceptu uz iesma, cāli ceptu uz iesma, dažādus grillējumus un žāvējumus. Vēl mēs varam piedāvāt savu skanīgo, starptautisko ģimeni, lai viesus iepriecinātu, spēlējot dažādu žanru mūziku.
Esiet zināms kā otrs labākais gulaša zupas gatavotājs Horvātijā. Ar ko Jūsu gatavotā zupa ir īpaša? Kādai ir jābūt īstai horvātu gulaša zupai?
Ivica Jendrok: To var pateikt tikai zinātāji, kuri ir garšojuši šo zupu. Esmu ielicis gana daudz laika un rūpes, lai pagatavotu zupu tādu, kāda tā ir. Īstai zupai, kas gatavota pēc horvātu receptes, ir jābūt tādai, lai cilvēkiem to gribētos vēl un vēl, tai jābūt sātīgai, lai pēc tās neprasītos cits ēdiens. Es zupu mazliet esmu pielāgojis tieši priekš latviešiem, pieliekot kartupeļus un padarot mazāk asu. Īsta horvātu zupa ir ugunīga un satur daudz gaļas un garšvielu.
Ko novēlētu un sacītu tiem latviešiem, kuri ir neapmierināti ar dzīvi Latvijā un bieži vien aizmirst to, cik skaista ir mūsu zeme?
Ivica Jenderok: Latvija ir patiešām skaista zeme. Cilvēks pats veido savu dzīvi, tāpēc vajag pacenties, jo pat ar pašu mazāko var panākt daudz.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.