Marta Mackeviča: Bulgārija – nenovērtētā Melnās jūras pērle

Marta Mackeviča: Bulgārija – nenovērtētā Melnās jūras pērle

Domājot par atpūtu kādā saulainā galamērķī, smilšainām pludmalēm, jūru un bezrūpīgu atvaļinājumu, mēs nereti uzreiz iztēlojamies Itāliju, Spāniju, Grieķiju, Turciju vai kādu citu no ierastajiem tūrisma galamērķiem, aizmirstot, ka dažu stundu lidojuma attālumā, Melnās jūras krastā, paslēpusies vēl kāda pērle – Bulgārija, kas, manuprāt, līdz šim ir nepelnīti palikusi novārtā. Arī Bulgārija piedāvā sauli, jūru, dažādas atpūtas un izklaides iespējas, turklāt ir daudz draudzīgāka ceļotāja maciņam, tostarp, arī nokļūšana galamērķi iespējama par ļoti samērīgām izmaksām.

Mistiķes Vangas dzimtene

Pateicoties nacionālās lidsabiedrības “airBaltic” piedāvājumam, ar tiešo reisu iespējams lidot ne tikai uz galvaspilsētu Sofiju, bet arī uz Burgasu, kas atrodas Bulgārijas dienvidaustrumos pie Melnās jūras. Tā ir otrā lielākā Bulgārijas pilsēta pie Melnās jūras un apkaimē ir vairākas kūrortpilsētas. Nepilnu trīs stundu lidojums un brīvdienas var sākties. Ar nelielu kauna sajūtu (nu labi – lielu) jāatzīst, ka iepriekš par Bulgāriju zināju gaužām maz – tik vien, cik bija gūtie iespaidi no filmām par Vangu (Bulgārijas mistiķe, gaišreģe un tautas medicīnas piekopēja), kā arī citu ceļotāju nostāsti par to, ka Bulgārija ir rožu zeme un šie skaistie ziedi esot sastopami ik uz soļa. Bet senais latviešu tautas ticējums vēsta, ka labāk vienreiz redzēt, nekā simtreiz dzirdēt, tāpēc ar lielu interesi, pārstāvot Travelnews.lv redakciju, devos ceļojumā. Braucu kā absolūti balta lapa – bez konkrētām gaidām, tikai ar mērķi iepazīt un redzēt pēc iespējas vairāk.

Pastaiga pastkartītē

Pēc nepilnas nedēļas, kas pavadīta Bulgārijā, varu teikt, ka tā patiešām ir nenovērtēta pērle, kas ceļotājam sniedz atpūtu, viesmīlību, sauli un iespēju daudz uzzināt par šīs valsts vēsturi. Un tajā pašā laikā nerada milzīgu caurumu budžetā. Viesojoties Burgasā, Varnā, Nesebarā un Sozopolē (tā, starp citu, ir vecākā Bulgārijas pilsēta), ir sajūta kā nonākot uz pastkartītes. Ainaviskajās un pievilcīgajās pilsētiņās var klejot pa ieliņām, pavadīt laiku pie jūras, iegriezties kādā no neskaitāmajiem restorāniem, kafejnīcām vai pastaigāties kādā no parkiem. Un jā, parki bulgāriem ļoti patīk – to ir daudz, tie ir plaši, ļoti zaļi un kopti. Pludmales ir smilšainas un tīras, pat raugoties no ļoti cimperlīga ceļotāja skatu punkta.

Dievnamu un rožu pārpilnība

Ja atvaļinājumā ir vēlme ne tikai sauļoties pludmalē vai pie viesnīcas baseina, noteikti jāatlicina laiks pastaigai Nesebāras vai Sozopoles vecpilsētās – tur var iepazīt senatnes elpu, “ķert” Instagram kadrus un nemanot nostaigāt gan 10 000, gan 20 000 soļus. Lielākā daļa bulgāru ir pareizticīgie, un pilsētās ir gana daudz dažādu dievnamu – no ļoti pieticīgām, nelielām koka baznīcām līdz greznām katedrālēm. Staigājot pa pilsētu, noteikti vērts pievērst uzmanību tam, kādi centieni ir ieguldīti, lai saglabātu teju katru no dievnamiem.

Ja man šķita, ka Bulgārijā ir daudz baznīcu, jāatzīst, ka rožu bija daudz vairāk. Interesanti, bet vienlīdz krāšņus rožu krūmus var atrast kā botāniskajā dārzā, tā arī dzīvojamo māju rajonos vai parkos starp viesnīcu rindām. Rozes visdažādākajās krāsās ir sastopamas teju visur, turklāt, bulgāri prot tās likt lietā, piedāvājot gan rožu eļļu, gan krēmu un citus parfimērijas produktus, gan rožu šokolādi, ievārījumu un citas ēdamas lietas. Jāatzīstas, ka sīkām par tām nevaru pastāstīt, jo neko no piedāvātā nepamēģināju. Būs vien jābrauc un jāizmēģina pašiem.

Atturīga viesmīlība – kā radīta latviešu gaumei

Runājot par piedāvājumu ceļotājiem, Bulgārijas kontā jāliek vēl viens pluss – vietējie ir viesmīlīgi, taču prot ieturēt distanci, un, klejojot pa vecpilsētu veikaliem, ne brīdi nav sajūta, ka kāds par katru cenu mēģinātu kaut ko pārdot, pierunāt nopirkt, vai, latviski sakot, “iesmērēt”. Iespējams, bulgāri jau ir iepazinuši vēsos baltiešus un labi zina, ka 2 m distance, ko nācās ievērot pandēmijas laikā, mums bija krietni par tuvu.

Lieli un mazi, balti un melni – kaķi teju uz katra stūra

Stāstot par Bulgāriju, nevar nepieminēt vēl kādu svarīgu lietu – kaķus. To Bulgārijā ir daudz vairāk, nekā rožu vai baznīcu. Ne reizi nepiedzīvoju situāciju, kad pretī nāktu tikai viens kaķis. Visbiežāk tās bija grupas vai pat kolonijas no pieciem vai pat piecpadsmit astaiņiem. Kaķi nāk pretī gan vecpilsētās, gan pludmalē, gan citviet. Satikām arī vietējos iedzīvotājus, kuri ik dienas nāk uz vietām, kur pulcējas kaķis, lai tos pabarotu. Ja mēdz jokot, ka kaķi valda pār internetu, es teiktu, ka kaķi valda arī par Bulgāriju. Tas noteikti jāņem vērā, ja plānojat doties ceļojumā ar savu suni. Bez tam, mēdz teikt, ka rudi kaķi nes veiksmi un mīlestību – ja tā patiešām ir, tad veiksmi šeit var smelties vairākiem gadiem uz priekšu.

Botāniskā dārza krāšņums un vēsture, kas atdzīvojas

Bet, atgriežoties pie vietām un lietām, ko apskatīt, pavisam noteikti jāpiemin botāniskais dārzs Balčikā. Dodoties uz šo galamērķi, domāju “tikai nesaceries, botāniskie dārzi mēdz būt dažādi, iespējams, šeit būs vien pāris kaktusi un rozes”, tomēr dārzs pārspēja visas ekspektācijas. Tas ir ļoti plašs, ainavisks, rūpīgi kopts un pārdomāti iekārtots, priecējot ne tikai ar neskaitāmiem rožu veidiem, bet arī citiem košumkrūmiem, kokiem, kaktusiem un pat ļoti plašām siltumnīcām, kurās apskatāmi vairāki simti dažādu sukulentu. Un, kad iedvesmotais ceļotājs, nāk ārā no dārza, domās jau iztēlojoties, kā pārveidos savu piemājas teritoriju, ir iespējams arī iegādāties dažādus rožu stādus.

Starp citu, brauciens uz Bulgāriju var būt ne tikai izklaidējošs, bet arī ļoti izglītojošs – Varnā iespējams apskatīt gan arheoloģisko muzeju, gan labi saglabātas romiešu termu (sabiedriskās pirtis) daļas (apzināti nelietoju jēdzienu drupas, jo tās patiešām nav tikai drupas). Un šādi mācīties vēsturi ir daudz saistošāk, nekā tikai atlūkojot bildes grāmatās.

Viesojoties Bulgārijā, gribējās pagūt gan izstaigāt visas vecpilsētas, gan apskatīt kūrortpilsētas, gan nofotografēt teju katru rožu parku, gan pagulēt pludmalē, tāpēc piecu dienu ceļojumam bija zināma “mazuma piegarša”, kas patiesībā ir ļoti labi. Šis pavisam noteikti ir galamērķis, kurā atgriezties vēlreiz. Turklāt, lidmašīnas biļešu cenas un lidojumu biežums ļauj daudz nelauzīt galvu un vienkārši doties apskatīt šo pērli savām acīm.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Paloma Hotels - viesnīcas Turcijā Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri un 7 naktis viesnīcā, ultra viss iekļauts ēdināšanas programma | Skatīt vairāk
no 781 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.07.2024 - 23.08.2024 Vasaras - rudens Ziemeļeiropas kruīzi ar M Estravel Latvia
kuģis MSC Virtuosa /7 naktis/ 31.08.-07.09.2024. / no Sauthemptonas | Skatīt vairāk
no 733 EUR
Krapes muižas svētki VisitOgre.lv
Būs atrakcijas lieliem un maziem, maztirdziņš, ēdināšana, iepazīšanās ar Krapes muižas saimniecībām, koncerts un dejas dažādām gaumēm. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Novatours
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.25274801sec.