Laikā, kad Latvijā vēl gaidām vasaru, daudzi nepacietīgi dodas vasaras meklējumos uz latviešu sirsnīgi iemīļoto Ēģipti, kas prot lutināt ar patiesi izcilu atpūtu, brīnišķīgām apskates vietām un bagātu vēsturi. Tomēr zinātkārākajiem ceļošana ir ne tikai jaunu vietu atklāšana, bet arī iespēja izbaudīt vietējo garšu pasauli. Ēģipte piedāvā bagātīgu kulināro mantojumu, kas sakņojas senās civilizācijās un gadsimtiem ilgi glabātā autentiskumā. No ielu ēdieniem līdz cukurotiem desertiem – katrs ēdiens stāsta savu stāstu un piedāvā neaizmirstamu garšas pieredzi. Tūroperators “Novatours” ir desmit Ēģiptes ikoniskākos ēdienus, ko noteikti ir vērts uzmeklēt, ciemojoties vasarīgajā Ēģiptē.
Ful Medames - brokastu klasika
Reklāma

Šis ir viens no senākajiem zināmajiem Ēģiptes ēdieniem, kas tiek pasniegts jau kopš faraonu laikiem. Tas ir pupiņu sautējums ar ķiploku, citronu sulu un olīveļļu, ko bieži pasniedz kopā ar tomātiem, sīpoliem un vārītām olām. Tas ir iecienīts brokastu ēdiens, kas nodrošina enerģiju visai dienai.
Koshari - ātrs un paliekošs sāts
Viens no populārākajiem un autentiskākajiem Ēģiptes ēdieniem. Tas ir sātīgs sajaukums no rīsiem, makaroniem, lēcām, ceptiem sīpoliem un tomātu mērces, bieži papildināts ar pikantu mērci. Šis ēdiens ir lēts, garšīgs un pieejams teju jebkur visā valstī, it īpaši pie ielu ēdienu tirgotājiem. Ēdiens ir absolūti veģetārs.
Ta’ameya - Ēģiptes falafeli
Atšķirībā no tradicionālajiem Tuvo Austrumu falafeliem, kas tiek gatavoti no turku zirņiem, Ēģiptiešu falafelu pamatā ir pupas. Tās tiek samaltas, sajauktas ar garšvielām un zaļumiem, un tad ceptas zeltaini kraukšķīgas. Rezultāts – gaisīga un viegla tekstūra, kas neatstās vienaldzīgu nevienu.
Molokkhia - zaļā zupa
Lai arī interneta dzīļu atsauksmēs šī zupa, tās konsistances dēļ, raisa plašas diskusijas - no kaislīgas mīlestības līdz dziļam riebumam, tomēr tā neapstrīdami iemieso vienu no ēģiptiešu virtuves izteiksmīgākajām garšām. Šis ir gan unikāls, gan veselīgs ēdiens – vira sastāv no smalki sakapātām džutas lapām, ko vāra kopā ar ķiplokiem, garšvielām un bieži papildina ar gaļu (vistas vai truša).
Mahshi - pildīti dārzeņi
Šo gardo ēdienu mēdz ēst gan vienu pašu, gan kā papildinājumu citiem ēdieniem. “Mashi” apzīmē dārzeņus, kas pildīti ar rīsiem, zaļumiem un garšvielām un tad sautētus tomātu mērcē. Visbiežāk pilda kabačus, baklažānus vai papriku, tomēr mēdz būt arī citas variācijas. Tradicionālā recepte ir veģetāra, bet mūsdienās mēdz būt arī versijas ar gaļas pildījumu.
Hawawshi - gaļas našķis ātrai uzkodai
Šī populārā uzkoda būtībā tā ir mīkla (vai pitas maize), kas pildīta ar maltu liellopu gaļu, aromātiskām garšvielām, sīpoliem, ķiplokiem, asiem pipariem un svaigiem garšaugiem. Tā noteikti ir iecienītākā ēģiptiešu uzkoda mirkļos, kad nepieciešama enerģijas uzlāde.
Kebab un Kofta - grillētie gardumi
Kebabs un kofta ir būtiskas Ēģiptes ēdiena grilēšanas kultūras sastāvdaļas. Marinētas gaļas iesmu (kebabi) un garšvielām bagātinātās maltās gaļas (kofta) aromāti ir jūtami teju ik uz soļa. Abus bieži bauda kopā ar rīsiem, maizi vai salātiem.
Roz bel laban - rīsu pudiņš
Ēģiptiešu ļoti iemīļots deserts, kas būs atrodams teju katrā ēstuves piedāvājumā. Tie ir cukurotā pienā vārīti rīsi, ko bieži bagātina ar vaniļas vai apelsīnu ziedu aromātiem un papildina ar pistācijām, mandelēm vai rozīnēm.
Umm Ali - maizes pudiņš
Tā nosaukums tulkojas kā “Ali mamma” un deserta vēsture liecības aizvijas līdz pat 13.gadsimtam. Lai gan ir daudz recepšu, ierasti šo desertu gatavo, sadalot maizi vai kārtaino mīklu gabalos, pēc tam sajaucot ar cukuru, pienu un kokosriekstu skaidiņām. Maisījumu parasti pārkaisa ar rozīnēm, pistācijām, mandelēm un kanēli, pēc tam cep cepeškrāsnī, līdz augšpuse iegūst zeltaini brūnu krāsu. Desertu var pasniegt karstu vai atdzesētu.
Kunafa - Tuvo Austrumu desertu karalis
Tradicionāls un populārs deserts visā Tuvo Austrumu reģionā. Tas ir kā sīki sasmalcinātas filo mīklas pīrāgs, kas samērcēts sviestā vai gī, ar saldā pudiņa vai siera pildījumu. To papildina ar pistācijām, mandelēm vai valriekstiem. Pēc izcepšanas to aplej ar sīrupu.
Bez jau pieminētajiem ēdieniem, vērts atcerēties arī, ka Ēģipte ir slavena ar savu piekļuvu Sarkanajai jūrai, un tas nozīmē, ka arī jūras velšu piedāvājums tai ir izcils - no grilētām garnelēm un ceptiem kalmāriem līdz svaigi nozvejotām zivīm.
Ēģipte ir piedzīvojums! Tuksnesis, piramīdas, Sarkanās jūras piekraste, lutinošas viesnīcas un neticami gardais ēdiens gaida ciemos!