Autors: Artūrs Melzobs
Avots: BalticTravelnews.com
Mēs vēlējāmies noskaidrot, kā Latvijā pazīstami restorāni izvēlās traukus, šķīvjus, katlus un citus ēdināšanas traukus savos uzņēmumos. Pēc kāda principa? Kādas ir atšķirības no sadzīves traukiem? Atbildes zemāk.
Inga Cīrule, šefpavārs Kaļķu vārti
Reklāma
Nu ir tā, ka mūsdienās šie baltie trauki apnīk, tāpēc bieži skatāmies uz to, kas ir modē. Šobrīd ļoti aktuāli ir māla un stikla trauki ēdieniem. Konkrēti mums, Kaļķu vārtos, ir māla trauki, kuri ir iepirkti tepat pie mums Latvijā. Trauki ir no melnā māla un nāk no Kandavas keramiķiem. Tas arī ir roku darbs un ēdiens izskatās uzreiz daudz savādāk, kad tiek ielikts šādos traukos. Pagaidām mums ir šādi, taču restorāni biezi vien skatās uz to, kas ir modē un, ja viens restorāns iegādājas modīgus traukus, citi uzreiz tam seko. Šie trauki atšķiras ar to, ka tie ir no dabīga materiāla, tiem pat ir sava specifiskā smarža. Tiem ir savādāka un interesantāka forma, kā arī, katrs no šiem traukiem ir unikāls.
Māris Jansons, šefpavārs Bibliotēka No1
Jebkuriem traukiem, tāpat kā automašīnām vai dažādiem apģērbiem, ir sava mode. Ja agrāk bija modē zelta servīzes un trauki ar zelta maliņām, tad tagad laiki ir mainījušies. No sākuma modē bija balti, klasiski trauki un šī mode bija, ja nemaldos, cēlusies no Francijas. Šobrīd modē ir naturālisms – dažādi dabīgas izcelsmes trauki, kuri var būt visdažādākajās krāsās. Piemēram melni, brūni, raibi, ar dažādiem rakstiem. Un galvenais, lai šie raksti ir veidojusies dabīgi, piemēram, cepšanas procesā. Traukus izvēlās pēc uzņēmuma. Es izvēlos pēc konkrētiem ēdieniem un var gadīties situācija, ka uz viena galda ir pieci dažādi šķīvji. Sekojam modei un pērkam augstas kvalitātes traukus, kurus nevar nopirkt veikalos, ja nu vienīgi dodoties pie podniekiem. Latvijā ir ļoti daudz lielisku mākslinieku, kuri veido māla vai citu materiālu traukus.
Haralds Mekšs, Šefpavārs Charlestons
Principā traukus skatāmies pēc dažādiem faktoriem. Sākot ar atbilstību interjeram
un beidzot ar dažādiem dizaina elementiem, Protams, skatāmies arī to,
kas ir aktuāls šobrīd. Ir arī dažādi klasiskā dizaina trauki, ko
izmantojam ikdienā. Restorāna trauki atšķiras no sadzīve izmantojamiem
traukiem ar to kvalitāti. Iepērkam traukus skatoties uz visiem faktoriem
un, galvenokārt, meklējam traukus, kas iztur augstas temperatūras, ir
atbilstošas cenas un dizaina. Latvijā ir daudz vietējās darbnīcas, kur
arī var atrast lieliskus traukus. Restorāni arī izvēlās traukus pēc
vispārējās kvalitātes un tā, cik labi šie trauki saderēsies kopā ar
restorāna interjera dizainu.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.