Travelnews.lv redaktore: Vai notikušais ar jauniešiem Spānijā un Portugālē ietekmēs uzticamību tūrisma operatoriem?

Travelnews.lv redaktore: Vai notikušais ar jauniešiem Spānijā un Portugālē ietekmēs uzticamību tūrisma operatoriem?

Gana skaļi izskanējis atgadījums ar SIA “Fisom” rīkoto braucienu jauniešiem uz Portugāli. SIA “Fisom” bija oficiāli reģistrēts komplekso tūrisma pakalpojumu sniedzējs, ar nodrošinājumu. Un visa informācija bija atrodama Patērētāju tiesību aizsardzības mājaslapā atrodamajā Tūrisma pakalpojumu sniedzēju datubāzē.

Tātad, viss likumīgi, viss kārtībā. Ja neskaita, ka uzņēmums saņēmis tūrisma pakalpojuma licenci vien 2021. gada 2. jūnijā, laikā, kad vēl joprojām nozare tikai lēnu garu sāka attapties pēc pandēmijas un izdzīvot, nevis strādāt uz pilnu jaudu un pelnīt.

Bet, ja skatās no likumiskā viedokļa, viss bija kārtībā. Un droši vien “Fisom” nebija arī mērķa radīt jauniešiem nepatikšanas – diezin vai uzņēmums apzināti veicināja autobusa saplīšanu un citas ķibeles.

Tehnika mēdz plīst, autobusi mēdz iekulties nepatikšanās, un no tā nav pasargāts neviens. Cita lieta, kā tūrisma operators tiek ar likstu galā. Proti, vai izvēlētajam pārvadājumu veicējam ir pietiekami liels autoparks, lai sūtītu vietā citu autobusu, vai arī pietiekami plašs sadarbības partneru loks, lai ātri sameklētu citu busu. Vai bija pietiekama pieredze, lai uz sitiena atrastu saprātīgu naktsmītni jauniešiem, un, pats galvenais, vai bija vēlme risināt problēmas! Visdrīzāk, ka nē.Tā vien šķiet, ka tika piekopta strausa taktika - ierakt galvu smiltīs, kamēr visas briesmas būs garām.

Par to, kāpēc viss izvērtās tādā mērogā, kā tas bija, lai pētī un vētī atbildīgās iestādes, jo tikai tiesa var lemt, kurš vainīgs, un kurš ne.

Mācība tā ir mums visiem. Pirmkārt, jaunajiem uzņēmējiem, kas domā, ka tūrisms ir viegla nozare, kurā ir tikai prieks un laime ceļot un paralēli pelnīt naudu. Nē! Tūrisms ir stresa un izaicinājumu pilna nozare, bizness, kurā miljonus nopelnīt nevar, kur ļoti daudz kas ir atkarīgs no prasmes, zināšanām, spējas ātri rīkoties, risināt ārkārtas situācijas.

Tai pat laikā aizvien vairāk palielinās tūrisma nozarē ienākušo loks – frizieres, bibliotekāres, pārdevējas un citu profesiju pārstāves (ar šo nebūt nevēlos noniecināt kādu no šo nozaru pārstāvjiem!), kuras ir pierunātas vai motivētas pārdot saviem klientiem ceļazīmes, un nemaz nenojauš par tūrisma spožās medaļas otru pusi – darbu, stresu, spēju risināt ārkārtas situācijas un vēl virkni ar cilvēcisko faktoru, tehniku saistītajām problēmām.

Un runa ir ne tikai par tūrisma nozari – apskatiet, cik daudz sociālajos tīklos ir reklāmas un aicinājumu – ceļo ar influenceri utt. – ar cilvēku, kurš varbūt labi pazīst galamērķi, ir interesants un aizraujošs sarunu biedrs, un garantē sociālajos tīklos smukas bildītes, bet, ja tādā braucienā kas atgadītos, diezin vai būtu spējīgs risināt problēmas. Visdrīzāk katram nāktos ķepuroties ārā no ķezas paša spēkiem, un nebūtu jau arī kam sūdzēties – influenceriem un citiem ēnu ekonomikas pārstāvjiem nav nedz licences, ko noņemt, nedz iemaksātās garantijas naudas, no kuras apmaksāt repatriācijas. Un arī diezin vai izdotos pierādīt savam apdrošinātājam tēriņus, jo maz ticams, ka pretim būtu oficiāli maksājuma uzdevumi, rēķini utt.

Ticiet vai nē, bet šādā situācijā arī PTAC rokas būtu sasietas, jo nav jau licences, kuru anulēt… Darbs gan būtu policijai, bet līdz brīdim, kad atgūt zaudējumus, paietu gadi…

Kaut kas šajā sistēmā nav pareizi. Šoreiz viss ir beidzies labi, ja neskaita jauniešu izraudātās asaras, sirmos matus vecākiem un apdrošinātāja pamatīgi papluinītās finanses, un arī repatriācijas braucienu organizatoru pieliktās pūles. Un tikai tāpēc, ka braucienu uzņēmās organizēt kāds, kuram, visdrīzāk, nebija pietiekošas pieredzes un izpratnes par milzīgo atbildību, kas slēpjas zem vārdiem tūrisms un ceļojums.

Ļoti žēl, ka šī notikuma dēļ cietīs arī tie profesionāļi, kuri strādā gadiem, regulāri izglītojas, papildina savas zināšanas un ir gatavi reaģēt vienmēr! Cietīs netieši, jo gadījums ar jauniešiem un “Fisom” ir kā pierādījums, ka nosaukums “tūrisma operators” un licence vēl nedod garantiju, ka viss notiks kā plānots.

Saka, ka frizieri un zobārstu nevajag mainīt – ja esi atradis labu, turies pie tā. Tieši tāpat ir arī ar ceļojuma konsultantu un tūrisma operatoru – ja esi atradis tādu, kuram vari uzticēties, kurš ir zinošs, kuram vari zvanīt 24/7, un kurš zinās, kā risināt problēmu un pieliks visas pūles, lai ceļojums būtu izdevies – turies pie tā kā pie zelta gabaliņa!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Jaunais gads Katarā Latvia Tours
Maza valsts ar lielu nozīmi un svaru ne tikai reģionā, bet visā pasaulē – tā ir Katara | Skatīt vairāk
no 2589.0 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.07.2024 - 21.08.2024 Pagarini vasaru ar airBaltic! SKY24.LV
airBaltic Zemo cenu lidojumu akcija ceļo: no 12.08.2024. - 31.05.2025. pārdošanā līdz 20.08. | Skatīt vairāk
no 69 EUR
Augšdaugavas novada pasākumi augustā TAKA
Augšdaugavas novada kultūras un tūrisma pasākumu plāns augustam. | Skatīt vairāk
Atslodzes diena veselībai Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Izbaudiet vienu vērtīgu dienu, kas nāks par labu Jūsu veselībai. Ārsta konsultācija, dūņu aplikācijas, minerālūdens vanna, masāža. Programmas | Skatīt vairāk
50 EUR
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53583694sec.