Autors: Ieva Krūmiņa
Avots: BalticTravelnews.com/travelandleisure.com
Laiks skrien neticami ātri – šodien aprit jau divdesmit gadi, kopš tautā mīļotās princeses Diānas traģiskās nāves autokatastrofā. Velsas princese Diāna bija Velsas prinča Čārlza pirmā sieva, modes ikona un viena no visvairāk fotografētajām sievietēm pasaulē, neskaitāmu labdarības projektu patronese un iedvesmotāja, prinču Harija un Viljama māte. Varbūt arī tāpēc šķiet neticami, ka viņas starp mums nav jau tik ilgi, ka gan viņas tēls, gan īstenotās idejas turpina dzīvot un sniegt iedvesmu tik daudziem cilvēkiem visā pasaulē. Princese, kuru apbrīnoja miljoni, bet patiesi pazina tikai daži tuvākie, tie, kuriem viņa spēja uzticēties un atvērties.
Viens no šādiem cilvēkiem bija Darens Makgreidijs, Diānas personiskais šefpavārs. Tuvojoties nāves gadadienai, ar savām sirdī dārgajām atmiņām dalās ne viens vien, un Makgreidijs ir viņu vidū. Viņš klusi un nemanāmi bija viņai līdzās un gatavoja maltītes vairākus pēdējos, un, gribas ticēt, arī labākos dzīves gadus – no 1993.līdz pat pēdējai dienai liktenīgajā 1997.gada augustā.
Reklāma
Savu karjeru Bekingemas pils virtuvē Makgreidjs uzsāka no paša zemākā pakāpiena – dārzeņu smalcināšanas no rīta līdz vakaram, un tā bijusi visai skarba pieredze. Pamazām virzījies augšup, bet viss kardināli mainījies pēc tam, kad viņš pavāru komandas sastāvā devies uz Balmoralas pili, karalienes vasaras rezidenci Skotijā, kur pirmo reizi saticis Diānu. Abu starpā veidojusies draudzīga saprašanās, lai gan nekad netika pārkāpta neredzamā robeža, kas viņus šķīra.
“Es nekad neuzrunāju viņu vārdā, vienmēr tikai “Jūsu Karaliskā Augstība” , līdz pašām beigām, arī tad, kad viņa pēc šķiršanās šo titulu faktiski zaudēja, un pati man teica “jums nevajag mani tā saukt” – atminas bijušais princeses maltīšu pavēlnieks. Pēc šķiršanās no prinča Čārlza viņa lūgusi Makgreidiju nākt strādāt uz Kensingtonas pili personiskā šefpavāra amatā.
Tas bijis laiks, kad Diāna jau bija nobriedusi kā personība un arī tikusi galā ar saviem ēšanas traucējumiem, tā vietā pievēršoties patiešām veselīgam dzīves veidam. Viņa bieži lūgusi šefpavāram pagatavot viņas iemīļoto ēdienu veselīgākas versijas. Mūsdienās šādu pieeju izmanto ļoti daudzi, bet tolaik tas bijis kas nedzirdēts.
“Riez viņa lūdza – pagatavojiet man tādu tomātu krēmu, kādu pasniedzāt Ronaldam Reiganam Vindzoras pilī. Tas neatbilst jūsu ēšanas principiem – tur ir gan majonēze, gan liels daudzums krējuma, es atbildēju. Nu tad uztaisiet tam “vieglo versiju” – tā atkal viņa.”
Pēc šā gadījuma Makgreidijs pamazām sācis pārskatīt un pārveidot visas savas receptes, padarot tās vieglākas un veselībai draudzīgākas. Kulinārijas pasaulē tā bija pilnīgi jauna tendence, un darbošanās pie tās pavārs pie tās strādājis ar entuziasmu un priecīgu satraukumu.
Diānai ļoti garšojušas svaigi spiestas sulas, kā arī zivis un dārzeņi, un tie arī veidojuši ēdienkartes pamatu. Izņēmumi bijuši gadījumos, kad Diāna pusdienojusi kopā ar bērniem Hariju un Viljamu (ko viņa bieži un labprāt darījusi), un kuriem bijis atļauts ēst, ko vien sirds vēlas. Tad gan arī pati Diāna atļāvusies pamieloties ar gaļu un kartupeļiem. “No viņai paredzētajiem vistas gabaliņiem es noņēmu katru tauku kripatiņu, pirms cepšanas panēju olas baltumā un paprikas pulverī, un servēju šķīvja vienā malā, lai viņa var atpazīt savus gabaliņus. Sarkano gaļu gan viņa neēda nekad; viņai garšoja zivis, arī pildīti paprikas pipari bija iemīļoto ēdienu vidū. Viņa patiešām vēlējās ēst veselīgi, un centīgi darīja visu, lai tas tā arī būtu. Manā ziņā bija pielāgot viņas maltītes tā, lai nekas netraucētu visai ģimenei harmoniski pusdienot kopā.”
Pēc Diānas nāves, pēc Makgreidija vārdiem, viņu joprojām turpina iedvesmot viņas personības labestīgais starojums, un tas milzu darbs, ko viņa paveikusi labdarības jomā. Tagad, lai turpinātu labās tradīcijas tālāk, bijušais karaliskais šefpavārs pats iesaistās labdarībā, gatavojot maltītes bezpajumtniekiem, un dara to, cik bieži vien iespējams – tieši tā, kā būtu darījusi Diāna. “Tas ir veids, kā viņa turpina dzīvot” – gaiši un smeldzīgi noteic Makgreidijs.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.