Autors: Artis Spertāls
Avots: BalticTravelnews.com/travelandleisure.com
Pasaule ir plaša, tomēr gana līdzīga pāris aspektos - katrai valstij ir savs nacionālais ēdiens (kaut vai burgeri ASV), kā arī nacionālais dzēriens - vienalga cik oficiāli tas tiek uzskatīts. Par Latvijas nacionālo dzērienu tiek uzskatīts Rīgas Melnais balzāms - kuru atpazīst jau ļoti lielā pasaules daļā. Tomēr... Palūkosimies arī uz citām valstīm!
Lietuva – Midus
Reklāma
Lietuvā liela daļa dzērienu tiek gatavota uz medus bāzes, tas ir viens no pieejamākajiem resursiem. Midus - alkoholiskajam dzērienam ir 3 veidi: Bočių, Trakai, Stakliškės. Tas ir vissenākais dzēriens, šo dzērienu izgatavo tikai ļoti nelielā daudzumā.
Igaunija - Vana Tallinn
Vana Tallinn ir viens no igauņu mīļākajiem un vispopulārākajiem dzērieniem. Tas ir tumši brūns liķieris, kas ietver sevī specifiskas garšas īpatnības, vaniļas maigumu un apviļošumu, kas panāktas liķieri iekļaujot citrus eļļas, kanēli, rumu. Īpašo recepti izveidoja zinātnieks Liviko sešdesmitajos gados.
Krievija – Degvīns
Krievijā iecienīts dzēriens ir degvīns
jeb vodka un tam klāt - kaviārs. Tomēr, protams, jebkura "zakusta" būs laba, dzerot kārtīgu šņabi. Pērkot degvīnu, uzmanība jāpievērš violetai
nodokļu zīmei, kas ir pārlīmēta pāri pudeles korķim, kas arī simbolizē
dzēriena kvalitāti.
Vācija – Schnapps
Lai arī Vācija visbiežāk saistīsies ar alu, šoreiz skatāmies uz stiprākiem dzērieniem un - ļoti iecienīts dzēriens no stipro gala ir Schnapps, taču to vidū populārs ir arī alus. Schnapps tiek pagatavots no dažādiem augļiem, kas izceļas ar savu ogu piepildīto burvību. Ieteicams dzert neatšķaidītu, lai varētu izjust augļu bagātīgo buķeti.
Īrija – Viskijs
Lielākoties īri viskiju dzer tīrā veidā, ik pa reizei tie mēdz pievienot ledu, taču to neizvēlās bieži, jo tādējādi vairs nav iespējams izbaudīt viskija sniegto garšu. Viskiju izmanto arī kokteiļos.
Grieķija – Ouzo, Recina
Visbiežāk Grieķijā
dzer alu vai "Ouzo", kas ir grieķu anīsa degvīns, kā arī slaveno
"Recinu" – jaunu, neizturētu vīnu, nostādinātu uz skujkoku sveķiem, kuru
atšķaida ar kokakolu.
Šveice – Absints
Šveices
nacionālais dzēriens ir Absints, kas agrāk daudzās valstīs tika
aizliegts. Absinta sastāvā ir vielas, kas satur narkotikas, kuru dēļ
radās halucinācijas un pie tā baudītājiem nāca tā saucamā "Zaļā feja".
Absintu var lietot dažādos veidos gan tīrā veidā, gan ar dedzināšanu,
bet populāri ir ūdens palaišana caur cukuru.
Itālija – Limoncello
Itālijā
iecienītākie dzērieni ir vīni, taču vēl viņu vidū populārs dzēriens ir
Limoncello. Limoncello ir liķieris, kas tiek pasniegts atdzesētā veidā
un lej sasaldētās glāzēs.
Meksika – Pulke, Meskals, Tekila
Meksikāņu nacionālais dzēriens
ir Pulke un Meskals, kas jau izsenis nāk vēstures, kas saglabājušies
līdz mūsdienām un, kas joprojām ir uzskatāmi par nacionālajiem valsts
dzērieniem. Pulke ir duļķaini baltā krāsā, nedaudz putojošs, savukārt
Meskals ir stiprs dzēriens, kas ir bezkrāsains ar izteiktu garšu un
aromātu. Ārpus Meksikas populārs dzēriens ir tekila, kas patiesībā
maldīgi tiek uzskatīts par nacionālo dzērienu. Pulke tiek lietota tīrā
veidā no māla krūzēm, līdzīgi tiek dzerts arī Meskals, tas tiek dzerts
tīrā veidā no shot tipa glāzēm pievienojot citronu ar sāli vai apelsīnu.
Savukārt, tekilu var dzert gan tīrā veidā, gan arī dažādos kokteiļos.
Turcija - anīsa degvīns, Raki
Turcijā
iecienīts alkoholiskais dzēriens ir anīsa degvīns – Raki. Raki tiek
gatavots no svaigām vīnogām, kas sniedz augstu garšas kvalitāti. Turcijā
Raki dzeršana ir rituāls. Raki dzēriena veidi ir dažādi un tie atšķiras
gan pēc salduma, gan pēc anīsa daudzuma sastāvā. Pirms pasniegšanas, to
ielejot glāzē, tam pievieno aukstu ūdeni un ledu, tādējādi iegūstot
baltu nokrāsu. Turki Raki sauc arī par "lauvas pienu", kas atmodina
garšas kārpiņas.
Kuba – Rums
Kubieši rumu dzer gan
svinībās, gan ballītēs, šim alkoholam ir neatņemama dzīves sastāvdaļa
pašiem kubiešiem. Rumu var dzert gan tīrā veidā, gan lietot kokteiļos.
Plaši pazīstamie ruma kokteiļi kā Mojito, Daiquiry, Cuba libre un citi,
nāk tieši šīs zemes.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.