Šokējoši - līdz 2050. gadam šokolāde varētu būt pilnībā izzudusi

Kad pasaulē notiek kas slikts, mēs parasti paļaujamies uz vienu lietu, kas mums noteikti liks juties labāk - šokolādi. Galu galā nav nekā labāka par labu konfekti vai šokolādes gabaliņu, kas problemātiskos brīžos liktu mums justies labāk.

Bet kas notiek, kad nežēlīgā pasaule izlemj nomērķēt uz pašu šokolādi? Šie ir jautājumi, ar kuriem saskaramies, kopš dzirdējām jaunākās Nacionālās Okeāna un Atmosfēras Administrācijas (NOAA) prognozes: kakao koki (kuros aug kakao pupiņas, no kurām ražo šokolādi), klimata pārmaiņu dēl, varētu būt izzuduši jau 2050 gadā.

Kakao koki ir tropisko augu pasaules dīvas, kas prasa ļoti precīzus apstākļus to audzēšanai un labklājībai. Pēc NOAA teiktā, kakao var augt vienīgi 20 grādu ekvatora robežās (ziemeļu vai dienvidu), vietās ar pastāvīgu mitrumu un nokrišņiem. Vairāk nekā puse kakao pupiņu šobrīd nāk no divām valstīm Āfrikas rietumos: Côte d'Ivoire un Ganas. Abas valstis līdz 2050. gadam būs piedzīvojušas 3.8 ° pieaugumu pēc Fārenheita skalas, kas visticamāk izstums kakao fermas no lietus mežu zonas un pacels vēsākos kalnu apgabalos. Tas šķiet loģiski- līdz ievēro, ka lielākā daļa šo kalnu apgabalu šobrīd kalpo meža un savvaļas saglabāšanai (piemēram: Atevas apgabals Ganā ir svarīgs meža saglabāšanai, tur lauksaimniecība ir izliegta). Būtībā tas noved pie skumjā “ko labāk izvēlēties” scenārija: A) audzēt šokolādi un apmierināt pasaules vajadzības vai B) saglabāt dabiskos biotopus?

Bet pirms sāc zaudēt visas cerības, pie horizonta var parādīties ilgtermiņa, videi draudzīgs risinājums. Bērklijas universitātes zinātnieki Kalifornijā ir apvienojušies ar kompāniju “Mars”(slavenie M&M UN Snickers izgudrotāji), lai diezgan futūristiskā veidā saglabātu nākotnes kakao kultūraugus: pārveidojot šo sugu DNS. Vadoties pēc Business Insider teiktā, Projektā izmantos gēnu rediģēšanas tehnoloģiju (zināmu kā CRISPR), lai pārveidotu stādus sugās, kas var izdzīvot sausākā, siltākā klimatā. (Protams, ideāls risinājums būtu sakārtot un apstādināt globālo sasilšanu, bet mēs tikai uzdrīkstamies par to sapņot.)

Šobrīd nav skaidrs, cik ilgu laiku aizņems Bērklijas universitātes iniciatīva- un vai tā vispār darbosies. Tāpēc mēs iesakām rūpīgi izbaudīt pasaules šokolādes pieejamību kamēr tas vēl ir iespējams. Varbūt piestāj vienā no Džekjū Torres veikaliem Ņujorkā, lai nobaudītu tasi slavenās karstās šokolādes. Vai arī apmeklē vienu no daudziem  chocolateries un patisseries Parīzē. Vai, ja šaubies, dodies uz kādu no šokolādes “karaļvalstīm”, piemēram, Beļģiju vai Šveici, kur varēsi izvēlēties kādu veikaliņu un doties prom no tā laimīgs. Vēl kāds iemesls, lai ēstu šokolādi? Mēs to pieņemsim.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.07.2025 - 03.08.2025 Rūjienas pilsētas svētki Valmieras novada Tūrisma pārvalde
1.-2. augustā svinēsim Rūjienas pilsētas svētkus. Aicinām tos piedzīvot kopā! | Skatīt vairāk
Luknas ezers TAKA
Luknas ezers ir iecienīta makšķerēšanas, putnu vērošanas un aktīvās atpūtas vieta. | Skatīt vairāk
UZMANĪBU, elektroskūteru īpašnieki! ABCpolise.lv
No 1. jūlija VISIEM elektroskūteriem ar jaudu virs 0,25 kW un maksimālo ātrumu virs 25 km/h būs nepieciešama OCTA apdrošināšana! | Skatīt vairāk
Riču ezers un Pērkules krauja TAKA
Riču ezers atrodas pierobežā un ietilpst Silenes dabas parka teritorijā. Gleznains skats uz ezeru paveras no Pērkules kraujas. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2025 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2025 1st-studio.com

 
Total Timed::4.0947721sec.