Muzejs, botāniskais dārzs un pieczvaigžņu viesnīca: kas «vēderā» pasaulē lielākajām un neparastākajām lidostām

Muzejs, botāniskais dārzs un pieczvaigžņu viesnīca: kas «vēderā» pasaulē lielākajām un neparastākajām lidostām

Pasaulē ir vairāk nekā 45 000 lidostu, kas ik dienas uzņem miljoniem pasažieru, turklāt dažas no tām ne tikai pilda savas pamatfunkcijas, bet arī piedāvā ceļotājiem neparastas izklaides un laika pavadīšanas iespējas, vēsta kanāls “National Geographic”.

Apvienoto Arābu Emirātu Dubaijas Starptautiskajā lidostā, kas ir otrā noslogotākā pasaulē, ir sava piecu zvaigžņu viesnīca. Tā atrodas pirmajā terminālī un piedāvā ne tikai iespēju atpūsties “šiki” iekārtotās istabās, bet arī atveldzēties peldbaseinā, apmeklēt restorānus un izmantot konferenču zāli.

Taču lidosta piedāvā priekšrocības arī ceļotājiem, kuriem maciņa rocība nav tik liela vai arī pārsēšanās plānota jau pēc dažām stundām. Proti, par apmēram 15 eiro ir iespēja saņemt bezmaksas Wi-Fi, piekļūt dušai, kā arī nosnausties nelielās istabiņās. Ja nepieciešams, darbinieki jūs pamodinās.

Savukārt Sidnejas Kingsforda Smita Starptautiskā lidosta Austrālijā piedāvā vienu no pasaulē ekskluzīvākajām iepirkšanās iespējām. Proti, zem viena jumta atrodas luksusa zīmolu – “ Balenciaga”, “Bottega Veneta”, “Burberry”, “Bvlgari”, “Celine”, “Dior”, “Gucci”, “Hermès”, “Loewe”, “Moncler”, “Prada”, “Rolex”, “Saint Laurent” un “Valentino”, kā arī “Cartier” un “Tiffany&Co” – veikali.

Raidījumi “Dubaijas lidostas neparastā ikdiena” un “Sidnejas lidostā” katru rītu kanālā “National Geographic” piedāvā ieskatīties pasaules noslogotāko lidostu aizkulisēs. Gaidot raidījumus, kanāls “National Geographic” aicina iepazīties ar pasaulē lielākajām un neparastākajām gaisa kuģu ostām!

Lidosta, kurā gribas “iestrēgt” ilgāk

Dienvidkorejas Inčonas Starptautiskā lidosta, kas atrodas aptuveni 50 kilometrus no galvaspilsētas Seulas, vairākkārt dažādās ceļotāju aptaujās tika novērtēta kā viena no labākajām pasaulē. 2015. gadā tā bija pirmajā vietā, šogad – trešā. Šajā gadā Inčonas lidosta tika nosaukta arī par ģimenēm draudzīgāko gaisa kuģu ostu pasaulē.

Vienlaikus tā ir arī viena no zaļākajām pasaulē – lidostā atrodas septiņi dārzi, kurus var apmeklēt un izbaudīt ikviens, kam līdz nākamajam lidojumam ir nedaudz jāuzgaida. Lidosta ir tik zaļa, ka to var sajust, tiklīdz pasažieris izkāpj no lidmašīnas. Divos galvenajos termināļos ir gandrīz 500 puķu dobju un vairāk nekā 700 augu podu.

Taču tas vēl nav viss. Inčonas lidosta ir mājvieta lielākajam Dienvidkorejas daiļdārza projektam. Pie tā strādā 90 speciālisti, kas ikdienā kopj gandrīz 300 miljonus augu un koku.

Līdzās dabas vērošanai lidostā ir arī citas laika pavadīšanas iespējas. Tur atrodas vairāki spa un skaistumkopšanas saloni, muzejs, skan dzīvā mūzika un notiek mākslas izstādes. Protams, ir pieejams Wi-Fi un vairākas maksas lidostas atpūtas telpas, kā arī klusuma zonas miegam.

Lidostas fotogrāfija vietnē Instagram: https://www.instagram.com/p/C48KAmpLimJ/?utm_source=ig_embed&ig_rid=411e4837-c131-42cd-bfa8-7c6ccfb3e6f7

Lidosta brīvā dabā

Taizemes Samui salas Starptautiskā lidosta tika celta no 1982. līdz 1989. gadam un joprojām ir vienīgā šajā salā. Tā ir privātā lidosta.

Tā ir viena no pasaulē neparastākajām, jo tai... nav jumta! Lidostai ir unikāls brīvdabas dizains. Tai ir vien daži nelieli salmu jumti, kas iekļaujas dabiskajā ainavā, savukārt termināļi ir iekārtoti ar mājīgiem stūra dīvāniem un pītām mēbelēm.

Vienlaikus tā ir arī valsts septītā noslogotākā lidosta, kas katru gadu apkalpo vairāk nekā sešus miljonus pasažieru. Lidostā ir seši termināļi (četri iekšzemes un divi starptautiskie), kā arī atsevišķa ēka pasažieru reģistrācijai un bagāžas saņemšanai.

Samui Starptautiskajā lidostā atrodas īpaša iepirkšanās un ēdināšanas zona ar nosaukumu “Samui Park Avenue”. Tur var atrast modes preču veikalus, kafejnīcas un restorānus, kurus iespējams apmeklēt dzīvās mūzikas pavadībā.

Lidostas video vietnē Instagram: https://www.instagram.com/p/C48YyMKyOch/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_video_watch_again

Ultramodernā Madrides lidosta

Spānijas galvaspilsētas Madrides Starptautiskā lidosta, kas nosaukta bijušā Spānijas premjerministra Ādolfo Suaresa vārdā, atrodas aptuveni 12 kilometrus no pilsētas centra. Tas ir lielākais un nozīmīgākais aviācijas centrs Spānijā un ir svarīgs transatlantisko lidojumu savienojuma punkts starp Eiropu un Latīņameriku.

2023. gadā lidosta apkalpoja vairāk nekā 60 miljonus ceļotāju, padarot to par vienu no lielākajām komerciālajām lidostām Eiropā. Aviopasažieru skaita ziņā tā atpaliek tikai no Šarla De Golla vārdā nosauktās Parīzes lidostas.

90. gadu beigās Spānijas lidostu operators izsludināja konkursu jauna termināļa projektēšanai. Konkursā uzvarēja britu izcelsmes itāļu arhitekts Ričards Rodžerss (1933–2021), kurš iepriekš bija projektējis Eiropas Cilvēktiesību tiesas ēku Strasbūrā un Pompidū centru Parīzē.

Lai gan Madrides lidostas ceturtais terminālis tagad ir jau gandrīz 20 gadus vecs, tā futūristiskais dizains ir aktuāls arī šodien. Gofrētie bambusa griesti, marmora grīdas un interjerā izmantotās krāsas tiek uzskatītas par vislabāko autentisko Madrides ainavas atspoguļojumu arhitektūrā.

Lidostas fotogrāfijas vietnē Instagram: https://www.instagram.com/p/CtJUf5Cyhiz/?utm_source=ig_embed&ig_rid=38141a72-3f14-4dc2-b838-3861263418bb

“Dārzu pilsētas” lidostas oāze ar ūdenskritumu

“Jewel Changi” ir Singapūras pilsētvalsts starptautiskā lidosta un tiek uzskatīta par vienu no labākajiem gaisa satiksmes centriem pasaulē. Lidosta ir unikāla ar tās eksotisko dārzu un piltuves formas ūdenskritumu, kura uzcelšana Singapūrai izmaksāja vairāk nekā miljardu eiro.

Singapūra visā pasaulē ir pazīstama kā “dārzu pilsēta”, un lidosta, atbilstoši tam, ir aprīkota ar daudzām zaļajām zonām un dārziem, kur pasažieri var sajusties kā īstā oāzē.  Lidostā ir vairāk nekā 3000 koku un viena no lielākajām Singapūras augu kolekcijām, un ne velti, jo tās nosaukumā ietverto vārdu “changi” vietējās ciltis senāk lietoja, lai apzīmētu “augstus kokus”.

Iespaidīgākā vieta “Jewel Changi” ir 40 metrus augstais ūdenskritums, ko ieskauj 2000 koku. Tas ir atzīts par pasaulē augstāko iekštelpu ūdenskritumu. Tā dizainu iedvesmojušas Singapūrai raksturīgās tropiskās lietusgāzes. Vēl lidostā ir arī zaļie labirinti, tvaika mašīnas un gaisa tilts.

Taču tas vēl nav viss. Trešajā terminālī ir atrodama tauriņu māja, otrajā – saulespuķu dārzs, bet pirmajā terminālī ir savs kaktusu lauks.

Lidostas fotogrāfijas un video vietnē Instagram: https://www.instagram.com/p/Cw5MmB7vt4b/?utm_source=ig_embed&ig_rid=a87c6f9f-c154-4853-9308-bce3e872efc9

Lidosta ar skatu

Mazās Amerikas Savienoto Valstu (ASV) pilsētiņas Bozemanas komerciālā lidosta ir lielākā Montānas štatā. Lai gan lidosta tiek raksturota kā starptautiska, tā apkalpo tikai vietējos ASV galamērķus, galvenokārt Denveru un Mineapolisu.

Lidosta piedāvā pasažieriem pasakainu skatu uz sniegotajām kalnu virsotnēm, jo atrodas netālu no Jeloustonas Nacionālā parka.

Tās lielajā zālē darbojas bārs, kura formu iedvesmojis mūzikas instruments – flīģelis –, bet interjeru – kamīns un tā skurstenis. Materiāls akmens sienām tika iegūts tuvējā karjerā, savukārt sijas, kas papildina autentisko lidostas interjeru, ir no vietējā koka.

Lidostas fotogrāfija vietnē Instagram: https://www.instagram.com/p/C3yD64dPyWZ/?utm_source=ig_embed&ig_rid=4f8547b8-e698-4f84-b3fc-05f52de4699a

Lidosta ar pasaules klases muzeja filiāli

Karaliskā Shipholas lidosta atrodas deviņus kilometrus uz dienvidrietumiem no Amsterdamas. Tā ir piektā noslogotākā lidosta Eiropā pēc pasažieru skaita. Tā tika uzbūvēta 1916. gadā kā militārā aviobāze, un savu nosaukumu ieguva no bijušā nocietinājuma “Fort Schiphol”. Otrajā pasaules karā tā tika iznīcināta, taču pēc tam lidostas darbība ātri tika atjaunota.

2002. gadā Nīderlandes “Rijksmuseum” kļuva par pirmo mākslas muzeju, kas atvēris filiāli lidostā. Ceļotāji “Rijksmuseum Schiphol” var apmeklēt bez maksas 24 stundas diennaktī.

Tomēr lidostas nosaukums bieži izskan citā kontekstā. Proti, Shiphola ir nelegālo narkotisko vielu pārvadājumu no Dienvidamerikas uz Eiropu galvenais galamērķis. Šogad lidostā ar marihuānu tika aizturēta slavenā amerikāņu repere Nikija Mināža, kura tādēļ nokavēja savu koncertu. Par šādiem gadījumiem, kad ārvalstnieki nonāk nepatikšanās, tostarp aizliegto vielu pārvadāšanas dēļ, stāsta “National Geographic” raidījums “Apcietināti ārzemēs”.

Lidostas fotogrāfijas vietnē Instagram: https://www.instagram.com/p/CPp5flpLpkh/?img_index=1

Lidosta, kuru atklāja karaliene

Austrālijas aviācijas pioniera Kingsforda Smita vārdā nosauktā lidosta ir viena no dienvidu puslodes noslogotākajām lidostām, kas ikdienā apkalpo teju 180 000 pasažieru. Lidostas darbinieki pieliek milzīgas pūles, lai laikapstākļi, tehniskās problēmas un citi faktori neietekmētu apmēram 900 lidojumus dienā un tie notiktu pēc grafika.

Pirms simts gadiem, 1923. gadā, Austrālijas valdība iegādājās teju septiņus hektārus lielu zemes gabalu, uz kura sāka būvēt lidostu, savukārt pirmie regulārie reisi no Sidnejas lidostas notika, sākot ar 1924. gadu.

1960. gados tika bruģēti divi grants ceļi un bija uzsākts darbs pie jauna starptautiskā termināļa būvniecības. Tas tika pabeigts 1970. gadā, un to atklāja Lielbritānijas karaliene Elizabete II (1926–2022).

Jāpiebilst, ka lidosta atrodas astoņus kilometrus no Sidnejas, Maskotas apkaimē. 1995. gadā, līdz ar lidostas attīstību un lidojumu skaita pieaugumu, ar valdības lēmumu tika ieviesta komandantstunda. Proti, lidojumi nenotiek laika posmā no 23.00 līdz 06.00. Mērķis ir ierobežot trokšņa līmeni, ko izraisa gaisa kuģu kustība. Drošības apsvērumu dēļ lidostas terminālis uz nakti ir slēgts un pasažieri tur nevar uzturēties.

Lidostas fotogrāfijas vietnē Instagram: https://www.instagram.com/p/CwWQtvxyUCF/?img_index=1

Lai ieskatītos lidostu ikdienā, nav jāpērk aviobiļete, tikai jāieslēdz televizors! Raidījumi “Sidnejas lidostā” un “Dubaijas lidostas neparastā ikdiena” skatāmi katru rītu kanālā “National Geographic” un piedāvā ielūkoties pasaules lielāko lidostu ikdienas dzīves aizkulisēs.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Piedzīvojumu, atpūtas un garšas oāze! Latvia Tours
Tās ir baltas, bezgalīgas smilšu pludmales, komfortablas viesnīcas, tūkstošgadu sena kultūra, spilgta un daudzveidīga dzīve. | Skatīt vairāk
no 515.00 EUR
Transilvānija - ekskursiju tūre no Rīgas Estravel Latvia
lidojums no Rīgas // 7 naktis // puspansija // ekskursiju programma | Skatīt vairāk
no 1019 EUR
Pludmales ballīte Spānijas noskaņās Baltic Beach Hotel & SPA
2. augustā garda ēdiena un labas izklaides cienītājus aicinām uz pludmales bāru, kur viesiem piedāvāsim aizraujošu ceļojumu Spānijas garšu un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.31133199sec.