Autors: Travelnews.lv/Interfakss /Bloomberg
Gastronomijas žurnāls Restaurant Magazine ir publicējis pasaulē 50 labāko restorānu sarakstu. Par līderiem ir kļuvuši tādi restorāni kā El Bulli (Barselona), Fat Duck (Londona) un Pierre Gagnaire (Parīze).
Šis nu ir jau trešais gads pēc kārtas, kad populārais britu gastronomijas žurnāls nominēja spāņu restorānu El Bulli, kas atrodas Barselonas ziemeļos, par labāko restorānu pasaulē. Pēc 50 restorānu saraksta, ko sauc arī par „Pellegrino sarakstu”, iekļautajiem restorāniem otro pozīciju ir ieguvis Londonas priekšpilsētā esošais restorāns Fat Duck, kuram seko Parīzes restorāns Pierre Gagnaire. Līdz ar to līderu nomaiņa salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu nav notikusi.
Restorāna El Bulli īpašnieks un šefpavārs Ferrans Adria vēl 2002. gadā ieguva „virtuves alķīmiķa” slavu, pateicoties savai mīlestībai pret eksperimentiem. Ar ēdienu eksperimentēt mīl arī restorāna Fat Duck šefpavārs Hestons Bljumentāls. Bez tam abus iepriekš minētos restorānus apvieno arī fakts, ka tajos ir grūti iekļūt, jo iepriekš pieteikšanās saraksts neesot no tiem „īsajiem”.
Skatoties pēc valstīm, Spānija sarakstā ir minēta septiņās pozīcijās, Francijas – 10, kā arī ASV – astoņas reizes.
Jāatzīmē, ka Pellegrino sarakstu sastāda sekojoši: 700 šefpavāru, restorānu kritiķu aizpilda aptaujas anketu, kurā norāda pēc viņu uzskatiem pašas „cienīgākās” gastronomiskās iestādes, un kurās ir būts pēdējo 18 mēnešu laikā. Pēc tam pēc apkopoto aptauju rezultātiem tiek sastādīts šis pasaules labāko restorānu saraksts.
Pirmo reizi Pellegrino saraksts tika izveidots 2002.gadā, un tā veidotāji dara visu, lai iegūtu gardēžu uzticību. Taču šis saraksts nav jāuzņem arī nopietni, jo sākumā tas bija kā sava veida izklaide konkrētam personu lokam un arī pēdējo sešu laikā tā nozīme nav izmainījusies, bet ir palielinājies tikai aptaujājamo personu skaits.
Diemžēl par saraksta objektivitāti runāt nevar, jo sarakstā nav iekļuvis neviens japāņu restorāns, neskatoties uz to, ka slavenais Michelin Guide ir atzinīgi novērtējis Tokijā vairākus trīszvaigžņu kategorijas restorānus. Turpretī Ķīna ir pārstāvēta ar diviem hongkongiešu restorāniem - Pierre un Zuma, kā arī restorānu Robuchon a Galera (Makao).
Rezultātā "50 labāko pasaules restorāni", nemaz neaptver visu pasauli, līdz ar to īsti gastronomisko sajūtu cienītāji pret šo ikgadējo Pellegrino sarakstu izturas tā kā pret kādu augstākās sabiedrības pasākumu, kura mērķis ir pievērst uzmanību šefpavāru darbībai.
10 pasaules labākie restorāni (pēc Pellegrino saraksta)
1. El Bulli (Spānija)
2. The Fat Duck (Lielbritānija)
3. Pierre Gagnaire (Francija)
4. Mugaritz (Spānija)
5. The French Laundry (ASV)
6. Per Se (ASV)
7. Bras (Francija)
8. Arzak (Spānija)
9. Tetsuya‘s (Austrālija)
10. Noma (Dānija)
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.