Autors: Jānis Dobkevičs
Avots: BalticTravelnews.com
Dažreiz saldas, dažreiz skābas, taču vienmēr vitamīniem bagātas: Somija ir ogu kārotāju sapņu zeme. Neviena uzkoda nespēj līdzināties svaigām, tikko noplūktām ogām. Un labākais, ka var ņemt, cik var panest.
Kā tikko Somijas gaiss arktiskās vasaras rītios aiz aukstuma sāk kutināt ādu, un pirms vēl somu bērziem sāk dzeltēt lapas, zeme nokrāsojas. Visapkārt zaigo brūklenes, avenes, mellenes, vistenes, dzeltenās lācenes un oranžais smiltsērkšķis. Aptuveni 50 dažādi ogu veidi aug skābajās un bezkaļķainajās Somijas zemēs. Pagaršot tās ir patiess kulinārijas izaicinājums.
Somi ir viesmīlīgi ogotāji.
Satikt ogotāju somijā ir drīzāk laimīga sagadīšanās nekā konkurence, jo ogu ir tik daudz, ka tās visas savākt vienkārši nav iespējams. Pie tam Somija ir sekli apdzīvota: Aptueni 15 cilvēki uz kvadrātkilometru.
Arī daudzos pilsētas restorānos, pasūtot pavisam normālu ēdienu, savā šķīvī pamanīsiet viena vai arī cita veida ogas.
Daba somijā ir ļoti tīra. Kad saldētava ir pilna, drīkst nākt ziema.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.