Virtuves klasika: sātīgs ungāru gulašs aukstai ziemas dienai [1]

Aukstajās dienās nekas nesasildīs labāk par gardu, sātīgu gulašu, jo īpaši, ja tā recepte nākusi no Ungārijas, kur gulašs pelnīti tiek uzskatīts par nacionālās virtuves slavenāko ēdienu.

Atšķirībā no ragū gulašam gaļa pirms sautēšanas tiek strauji apcepta pannā, līdz iegūst zeltainu krāsu un grauzdējuma garšu. To galu galā pieprasa pats ēdiena nosaukums – ungāru valodā gulašu dēvē par Pörkölt, un šis vārds nozīmē apgrauzdēts / apcepts. Turpretim, gatavojot ragū, liellopa vai teļa gaļas gabaliņi uzreiz tiek sautēti šķidrumā – ūdenī vai gaļas buljonā, tāpēc ragū būs maigāks un gaišāks par gulašu. Kurš garšīgāks? – Tas, protams, ir ēdēja gaumes jautājums.


Produkti 4 personām:

250 g liellopa gaļas (pleca daļa), 250 g cūkas mīkstuma, 30 g sviesta, 500 g sīpolu, 4 ķiploka daiviņas, 1 saldā sarkanā paprika, ½ litrs liellopa buljona, 1 kārba konservētu mizotu tomātu, 1 čilli pāksts, 2 lauru lapas, citrona miza, saldās paprikas pulveris, 1 ēdamkarote sāls, pipari, 1 ēdamkarote ķimeņu, 1 ēdamkarote sviesta.


Gatavošana:

Gaļu sagriež palielos gabalos, samaisa ar divām ēdamkarotēm paprikas pulvera un 1 ēdamkaroti sāls. Sīpolus nomizo, sagriež ripās. Lielā katlā izkausē 30 g sviesta, kurā apcep sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno gaļu un apcep. Kad gaļa apcepusies, pievieno tomātus un visu sautē uz nelielas liesmas apmēram 30 minūtes. Pielej buljonu un ieliek katlā lauru lapas. Pusi citrona mizas, sakapātas ķiploka daiviņas, 1 ēdamkaroti ķimeņu sakapā kopā ar sviestu un pievieno virumam. Papriku sagriež apmēram 2 cm platās strēmelēs, čilli piparam izņem sēklas, sagriež strēmelēs. Papriku un čilli pievieno gaļai, ļauj vēl 10 minūtes vārīties. Beigās pēc garšas pievieno sāli, piparus, paprikas pulveri. Pasniedz dziļā šķīvī kopā ar vārītiem kartupeļiem.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Inese 04/11/2012 00:13 Cik biju Ungārijā, tik tika stāstīts, ka tā ir gulāš-zupa nevis mērce vai kas tmldz.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Nakts Velobums Liepājas reģiona TIB
27. septembris, solās būt īpaša, jo no pulksten 20 Liepājas ielas pārņems Nakts Velobums – velorogaininga sacensības, kas noslēgs aktīvo | Skatīt vairāk
Tūrisma dienas ir klāt! AirGuru
Lielākā ceļojumu izpārdošana ar 40% atlaidi vairāk nekā 100 piedāvājumiem ir klāt! Pasteidzies, labākās vietas izķer ātri! | Skatīt vairāk
Meksikas ēdienu variācijas mūsu virtuvē! Viesistaba
Meksikas ēdienu variācijas mūsu virtuvē, 15.10.2024/18:00, Kursu vada: Dzintars Jaunpujāns | Skatīt vairāk
no 60 EUR
EMILIJA | Akustikais solokoncerts Akustikā Valmieras novada Tūrisma pārvalde
12. oktobrī, 18:00 ielūdzam uz X-faktora 5.sezonas uzvarētājas, EMILIJAS akustisko solokoncertu Akustikā! | Skatīt vairāk
20 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.85897112sec.