Pavasara ķiršu ziedēšanas svētkiem ir gadsimta vēsture arī Amerikā

Ik gadu ķiršu ziedēšanas laiks ienes Japānas atmosfēru arī ASV galvaspilsētā Vašingtonā. Šonedēļ tradicionālo svētku laikā tiks atzīmēta 100. gadskārta, kopš Vašingtonā iestādīti pirmie Japānas ķirši.

1912.gadā nelielā ceremonijā toreizējā ASV prezidenta dzīvesbiedre Helēna Tafta (Helen Taft) un Japānas vēstnieka sieva kopīgi iestādīja divus ķiršu kociņus, divus no trīs tūkstošiem, ko Vašingtonai uzdāvināja Japānas galvaspilsētas Tokijas mērs. Abas dāmas, pašas to nenojaušot, lika pamatu kādai tradīcijai, kas jau sen kļuvusi par vienu no lielākajām Vašingtonas tūrisma atrakcijām pavasarī, - nacionālajiem ķiršu ziedēšanas svētkiem.

Ik gadu Vašingtonā uz ķiršu ziedēšanas svētkiem ierodas vairāk nekā miljons tūristu, un arī šogad šis skaits nebūs mazāks. Turklāt šā gada svētku patronese ir ASV pirmā lēdija Mišela Obama.

No pirmajiem 3`000 kociņiem Tidal Basins – mākslīgi izveidotā ezera krastmalā joprojām aug un ik gadu zied apmēram 100 ķirši, bet kociņu kopējais skaits šobrīd sasniedzis 3`700. Īsto brīdi ķiršu ziedu vērošanai, ko japāņu valodā dēvē par hanami, ir grūti notvert, jo, lai arī festivāls ilgst piecas nedēļas, šogad neparasti siltā laika dēļ ziedpumpuri plaukst ātrāk, nekā gaidīts. Ķiršu koki zied tikai apmēram desmit dienas.

Pašreizējā formātā Vašingtonas ķiršu ziedēšanas festivāls tiek svinēts kopš 1935. gada. Sākotnēji ķiršu kociņi Vašingtonai tika dāvināti kā draudzības un tautu sapratnes simbols, tāpēc pēc Japānas uzbrukuma Pērlhārborai 1941. gadā svētki divus gadus nenotika, taču pēc tam tradīcija atkal atdzima un turpinās līdz pat mūsdienām.

Speciālisti uzsver, ka simts līdz mūsdienām saglabājušies ķirši no 1912. gada ir jau apmēram divas reizes pārsnieguši ķiršu koku parasto vecumu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.09.2024 - 30.09.2024 Stand-up komēdija “Mačo” Valmieras novada Tūrisma pārvalde
29. augustā plkst. 18.00 Trikātas Kultūras namā aicinām uz stand-up komēdiju “MAČO”! Mačo lomā iejutīsies aktieris Ainārs Ančevskis. | Skatīt vairāk
Jaunums! Pankūku rīti Hercogā! Hercogs Mārupe
No rīta nekas nesmaržo labāk par svaigi ceptām pankūkām! 🧑‍🍳 Ielūdzam jūs uz gardām brokastīm sestdienu un svētdienu rītos no plkst.11 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.09.2024 - 02.10.2024 Eiropas Viedā tūrisma zaļais pionieris  Liepājas reģiona TIB
Liepāja iekļauta "Eiropas Viedā tūrisma zaļais pionieris 2025" sarakstā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.09.2024 - 30.09.2024 Izbaudi nebeidzamu vasaru Turcijā!  Coral Travel Latvia
Ceļošana rudenī ir tā vērta! Tāpēc negaidi un izmanto rudens brīvdienu piedāvājumus diviem pieaugušajiem + diviem bērniem populārākajos Turcijas | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.29185486sec.