Autors: Antra Adiene
Avots: Olsen.lv
MICHELIN ceļvedis tagad aptvers arī Lietuvu, tādējādi tā izlasē būs pārstāvētas visas Baltijas valstis. Lietuvas ceļvedis, kas pievērsīs uzmanību labākajiem valsts restorāniem, tiks atklāts Viļņā 2024. gada 13. jūnijā.
MICHELIN kritiķi ir veikuši novērtēšanu visā Lietuvā, tostarp Klaipēdā, Traķos, Kauņā un galvaspilsētā Viļņā. Šī izvērtēšana ir aptvērusi plašu kulinārijas piedāvājumu klāstu, sākot no tradicionālajiem lietuviešu ēdieniem līdz ēdieniem, kurus ietekmējušas citu tautu virtuves, uzsvaru liekot uz vietējiem un sezonāliem produktiem.
Reklāma
Atlases process tika veikts saskaņā ar MICHELIN ceļveža starptautisko metodoloģiju. Tas nozīmē anonīmu un neatkarīgu restorānu novērtēšanu, pamatojoties uz 5 kritērijiem: sastāvdaļu kvalitāti, pavārmākslas meistarību, garšu harmoniju, šefpavāra personības izpausmi kulinārijā un nemainīgu ēdienkartes kvalitāti.
MICHELIN ceļvežu starptautiskais direktors Gvendals Puleneks (Gwendal Poullennec) norāda: „Līdz ar Lietuvas ceļveža izlaišanu mēs ar lepnumu pabeidzam MICHELIN ceļvežu izlasi Baltijas valstīs, sniedzot visaptverošu informāciju par augstākās kvalitātes gastronomiskajiem piedāvājumiem reģionā. Šī jaunā izlase akcentēs Lietuvas restorānu oriģinalitāti, popularizējot valsts talantīgos šefpavārus un atspoguļojot viņu aizrautību, jaunradi un cieņu pret nacionālajām kulinārijas tradīcijām. Mūsu kritiķi pašlaik izstrādā pirmās izlases sagatavošanu, ar kuru nepacietīgi vēlamies iepazīstināt gardēžus visā pasaulē.”
MICHELIN ceļveža ienākšanu Lietuvā atbalsta Ekonomikas un inovāciju ministrija, ministre Aušrine Armonaite (Aušrinė Armonaitė) komentē: „Lietuva izceļas pasaulē ne vien ar vēsturisko mantojumu un skaistajām dabas ainavām, bet arī ar autentisko virtuvi, ko tagad apliecina arī MICHELIN ceļvedis. Šī atzinība ir neatņemams kultūras elements, kas tiek cildināta līdztekus Viļņas 700. gadadienai un Kauņas UNESCO sarakstā iekļautajai modernisma arhitektūrai. Tā uzsver mūsu vienreizējo kultūras, dabas un kulinārijas saskanību un pauž aicinājumu iedziļināties Lietuvas unikālajā savdabībā, piedāvājot prasīgiem ceļotājiem visaptverošus iespaidus, kuros kvalitāte ir harmonijā ar tradīcijām un inovācijām.”
Slavenais itāļu šefpavārs un pavārmākslas skolotājs Džans Luka Demarko (Gian Luca Demarco), kurš jau vairāk nekā sešpadsmit gadus dzīvo Lietuvā, augstu novērtējis Lietuvas gastronomijas izaugsmi. Būdams liecinieks Lietuvas pārtikas nozares attīstībai pēdējos desmit gados, Džans Luka Demarko uzskata, ka Lietuvas iekļaušana MICHELIN ceļvedī ir notikusi īstajā laikā un ir ārkārtīgi svarīga. Pēc viņa domām, lietuviešu šefpavāri ir pilnveidojuši savu meistarību, apceļojot pasauli, sadarbojoties ar vietējiem zemniekiem, lai atrastu vislabākās kvalitātes sastāvdaļas, un pilnveidojot garšas. Tas ir ļāvis radīt oriģinālus meistardarbus visās gastronomijas jomās, sākot no visvienkāršākās maizes.
„Ļoti priecājos redzēt milzīgo izaugsmi, ko Lietuvas gastronomija ir sasniegusi samērā īsā laikā,” sacīja Džans Luka Demarko. „Lietuvas speciālisti ir patiešām pārspējuši paši sevi, radot oriģinālus meistardarbus visās gastronomijas jomās.”
Pirmā MICHELIN ceļveža Lietuvas restorānu izlase tiks atklāta īpašā pasākumā, kas notiks 2024. gada 13. jūnijā Viļņā, „Pirklių klubas”.
MICHELIN ceļveža metodoloģija
MICHELIN ceļvedi 1900. gadā izveidojis riepu ražošanas uzņēmums „Michelin”, lai atbalstītu auto tūrismu. Kopš tā laika tas ir palicis uzticīgs savai sākotnējai misijai: apzināt gastronomiskos galamērķus, iedrošināt ceļotājus un pašmāju gardēžus apmeklēt labākos restorānus, izcelt pasaules kulinārijas piedāvājumus un popularizēt ceļošanas kultūru. Anonīmie MICHELIN kritiķi neatkarīgi izvēlēsies restorānus, kas iekļauti MICHELIN ceļvedī Lietuvā, ievērojot ceļveža vēsturisko un globālo metodoloģiju.
Kritiķi vērtē vienīgi restorānu piedāvātās virtuves kvalitāti pēc pieciem ceļveža starptautiskajiem kritērijiem:
• produktu kvalitāte,
• pavāru meistarība un gatavošanas tehnika,
• garšu harmonija,
• šefpavāra personība, kas atspoguļojas pasniegtajā ēdienā,
• nemainīga ēdienkartes kvalitāte.
MICHELIN ceļveža restorānu atlase
MICHELIN ceļvedis sagatavo restorānu recenzijas, izmantojot plašu atzinības zīmju sistēmu, kas tiek piešķirtas izciliem restorāniem. Visslavenākās atzinības zīmes ir visā pasaulē atzītās MICHELIN zvaigznes, kas tiek piešķirtas restorāniem, kuri piedāvā vislabākos kulināros piedāvājumus. Viena MICHELIN zvaigzne restorāniem tiek piešķirta par augstas kvalitātes pavārmākslu, kuros ir vērts apstāties, divas MICHELIN zvaigznes — par izcilu pavārmākslu, kuras dēļ ir vērts izmest līkumu, un trīs MICHELIN zvaigznes — par vienreizēju virtuvi, kas ir atsevišķa brauciena vērta.
Līdztekus kārotajām zvaigznēm izlasē ir iekļauta arī populārā kategorija „Bib Gourmand”. Šī atzinības zīme tiek piešķirta restorāniem, kas piedāvā labas kvalitātes ēdienu par izdevīgu cenu. Savukārt MICHELIN zaļā zvaigzne tiek piešķirta restorāniem, kas cenšas īstenot ilgtspējīgu pieeju gastronomijai.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.