Aicinām Muzeju nakti piedzīvot Valmieras novadā

Aicinām Muzeju nakti piedzīvot Valmieras novadā

Izzināt un iegūt, pētīt un saprast – to aicina muzeji, sagaidot ikvienu interesentu 18. maijā, lai kopā dotos piedzīvojumā un ļautos jauniem atklājumiem Muzeju naktī.

Valmierā
Valmieras muzejs aicina apmeklēt ekspozīcijas un izstādes, koncertus un teātra izrādi, kā arī piedalīties dažādās aktivitātēs. Muzeju nakts tradicionāli norisināsies no sestdienas vakara plkst. 19.00 līdz svētdienas pirmajai rīta stundai (jāpiemin, ka 18. maijā Valmieras muzejs ierastajā darba laikā apmeklētājiem būs slēgts un norises laikā Valmieras Tūrisma informācijas centra pakalpojumi apmeklētājiem nebūs pieejami).

Izstādes. No plkst. 19.00 līdz 01.00 Valmieras muzeja Izstāžu namā (Bruņinieku iela 3) būs aplūkojama Anitas Celmas tekstilmākslas izstāde “Atgriešanās” un izstāde “Laika dārzs”, kas ir četru mākslinieču – Birutas Jansones, Antras Galzones, Lailas Stradas, Gitas Sirmās – interpretācija par laika un dārza tēmu. Turpat foajē skatāma ekspresizstāde “Abi labi”. Pagrabstāvā pieejams atklātais krājums–ekspozīcija “Mājā un sētā”, kur vienkopus iespējams aplūkot vairāk nekā 500 krājuma vienību, kas vēsta piecus Latvijas kultūrvēsturiskajā sētā nozīmīgus stāstus – par gaismu, pūru, pienu, maizi un veļu. No plkst. 19.00 līdz 01.00 ikvienam būs iespēja apskatīt un izstaigāt vēstures ekspozīciju “de Woldemer” (Bruņinieku iela 1), kas muzeja apmeklētājus ievedīs stāstā par Valmieras senāko vēsturi, ļaujot iepazīt, kā valmierieši dzīvoja laikā no 13. līdz 18. gadsimtam. Atgādinām, ka, rūpējoties par eksponātu, mākslas darbu un ekspozīcijas elementu saglabāšanu, apmeklētāju plūsma tiks ierobežota, kā arī atsevišķas ekspozīcijas interaktīvās daļas nebūs pieejamas. No plkst. 18.00 līdz 00.00 Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā skatāma sadarbībā ar Valmieras muzeju tapusi izstāde “Mācītājs Jānis Neilands (1840–1915)”, kas tiks atklāta plkst. 20.00 ar Valmieras muzeja Novadpētniecības un apmeklētāju centra vadītājas, vēsturnieces Ingrīdas Zīriņas stāstījumu par mācītāju Jāni Neilandu un Valmieras muzeja Vēstures nodaļas vadītājas, vēsturnieces Lienes Rokpelnes ieskatu baznīcas vēsturē.

Aktivitātes un radošās darbnīcas. Valmieras pilsdrupās būs iespēja piedalīties radošajās darbnīcās bērniem – no plkst. 19.00 līdz 20.00 mākslinieces Antras Galzones radošā darbnīca “Brīnumdārzs”, no plkst. 20.00 līdz 21.00 mākslinieces Gitas Sirmās radošā darbnīca “Botāniskā monotipija”. No plkst. 20.00 līdz 21.00 “de Woldemer” mācību telpā ikviens aicināts, līdzi ņemot savu krekliņu vai auduma maisiņu, sietspiedes tehnikā uzdrukāt “de Woldemer” zīmogu. No plkst. 21.00 līdz 22.00 pie ekspozīcijas “de Woldemer” darbosies Valmieras naudas kaltuve.

Koncerti un izrādes bērniem. No plkst. 19.00 līdz 20.30 Valmieras muzeja Garšaugu dārzā (Pilskalna iela 2) skanēs Valmieras Mūzikas skolas audzēkņu koncerts “Izskan notis no Valmieras muzeja krājuma”. Savukārt plkst. 20.00 ar Valmieras muzeja direktores Ivetas Blūmas svētku uzrunu iesāksies programma Valmieras pilsdrupās. No plkst. 20.00 līdz 21.00 ģimenes ar bērniem aicinātas uz muzikālu izrādi bērniem “Ūdens sarunas”, kas stāstīs par mazās Lāsītes lielo sapni nokļūt okeānā. Savā ceļojumā Lāsīte satiks Strautiņu un Gauju. Sarunās tiks atklāti dzīves skaistākie un bīstamākie mirkļi, radot mazajā stāsta varonē pārliecību, ka vislabākā vieta pasaulē tomēr ir mājas. No plkst. 22.00 līdz 23.30 izskanēs vakara koncerts “Pēkšņi liekas, ka jāraksta dzejoļi”, kurā uzstāsies Nora Urbāne, Mārtiņš Pūcītis un Renārs Veličko. Koncertprogramma ir kā saruna ar dzejnieku Imantu Ziedoni caur viņa dzeju, kas ietērpta Renāra Veličko un fonda “Viegli” mūziķu sakomponētajā mūzikā. Svētku programmu no plkst. 23.30 līdz 00.30 noslēgs Valmieras 2. vidusskolas jauniešu grupas “Defaults” koncerts, kurā skanēs popmūzika un poproks.

Dikļos
18. maijā plkst. 19.00 un 22.00 – Muzeju nakts Dikļos. Audiogida iedvesmoti, gida pavadībā dosimies vakara pastaigā pa Dziesmusvētku taku, jo pirmajiem Dziedāšanas svētkiem, kas notika Dikļos 1864. gadā, šogad 160. gadadiena. Tikšanās vieta – pagasta centrā. Plkst. 21.00–24.00 muzeja ekspozīcijas apskate Dikļu pagasta pārvaldes ēkā.

Kocēnu apkārtnē
17. maijā plkst. 17.00 Kocēnu pagasta bibliotēka aicina doties pārgājienā “Izzināt un iegūt, pētīt un saprast” Muzeju nakts noskaņās. Maršruts: Kocēnu pagasta bibliotēka – Cimpēni – Mujāni – Kocēni. Ko slēpj vēstures plīvurs, atklāsim kopā ar gidēm Elgu Olmani un Inetu Amoliņu. Atgriežoties Kocēnos, būs sarunas pie ugunskura.

Mazsalacā
18. maijā Muzeju naktī Mazsalacas muzejā no plkst. 19.00 aicinām uz skaistu Ainas Božas autorkoncertu “Vien minēt var…”. Brīnišķīgā noskaņa turpināsies, pēc koncerta atverot Ainas Božas gleznu izstādi. Muzejs būs atvērts līdz plkst. 23.30. Plašāk šeit (https://ej.uz/bceg).

Naukšēnos
18. maijā Naukšēnu Cilvēkmuzejā plkst. 19.00–20.00 būs ekskursija “Starp diviem tiltiem” gida pavadībā. Satikšanās pie Naukšēnu trošu tilta. No plkst. 19.00 pie muzeja norisināsies krāmu tirdziņš – kas kādam lieks, citam derīgs un vajadzīgs. Tirgoties gribētāji aicināti pieteikties, sūtot vārdu un uzvārdu, kā arī nelielu aprakstu par lietām, ko vēlas tirgot, uz e-pastu cilvekmuzejs@valmierasnovads.lv līdz 15. maija plkst. 17.00. Plkst. 20.00–22.00 aicinām ļauties foto orientēšanās, radošo darbnīcu un sportisko aktivitāšu vilinājumam. Tāpat būs skatāma izstāde “Sajūtu gleznas”, kā arī augu un cilvēku satikšanās kopā ar “Saules rasa”. Plkst. 22.00 apkārtni pieskandinās folkloras kopa “Rūjienas aure” pie muzeja (sliktu laikapstākļu gadījumā – Naukšēnu muižā). Plkst. 23.00 ikviens uz lielā ekrāna aicināts baudīt Naukšēnu iedzīvotāju teātra izrādi “Ļaujies un viss!” (izspēlēta un ierakstīta 2016. gadā). Muzejs apmeklētājiem būs atvērts plkst. 23.00–01.00. Nāc un iepazīsti mūs citādākā skatījumā! Plašāk šeit (https://ej.uz/byqv).

Zilākalnā
18. maijā no plkst. 16.00 līdz 22.00 Zilākalna Kultūrvēstures un apmeklētāju centrs un sliežu velosipēdi apmeklētājiem būs pieejami bez maksas.

Aicinām aplūkot izstādi, kas vēstī par industriālo mantojumu – ūdenstorni, kā arī stāsta par Zilākalna ciema vēsturi un kūdras izstrādes lomu tajā. Apmeklētājiem arī būs iespēja uzkāpt vēsturiskajā ūdenstornī, kas savu funkciju beidza pildīt 2005. gadā.

Savukārt no plkst. 16.00 līdz 18.00, sekojot līdzi laikam un tehnoloģiju tendencēm, Zilākalna apmeklētāju centra telpās kopā ar Valmieras koprades darbnīcu DARE ģimenēm un bērniem būs iespēja piedalīties radošajā darbnīcā, pašiem izveidot savu krūzīšu dizainu un ar termopreses palīdzību izveidoto dizainu pārvērst gatavā produktā. Radošā darbnīca dalībniekiem ir bez maksas, dalībnieku skaits ir ierobežots, darbnīcai nepieciešams obligāta pieteikties. Katru dalībnieku jāreģistrē atsevišķi. Pieteikšanās anketa pieejama šeit (https://ej.uz/qi1v).

Plkst. 18.30 aicinām uz apmeklētāju centra pagalma lapeni, kur tuvāko apkārtni solo uzvedumā ieskandinās dziesminieks Mikus Frišfelds. Tikpat azartiskā un jautrā noskaņā plkst. 20.00 kopā ar Zilākalna kultūrvēstures un apmeklētāju centra vadītāju Anniju Pabriku dosimies ekskursijā, iepazīstot Zilokalnu, dzirdēsim stāstus, mītus un leģendas par ūdenstorni, ciematu, kalnu un Zilākalna Martu. Ekskursijai nepieciešams pieteikties šeit (https://ej.uz/b1c4). Ekskursijas sākuma punkts Parka ielā 2.

            Muzeju nakts laikā būs pieejami arī sliežu velosipēdi, kas atrodas Zilākalnā, Kultūras ielas galā. Sliežu velosipēdi ir pārvietošanās līdzeklis pa šaursliežu dzelzceļa atzaru no Zilākalna ciema līdz kūdras purvam un atpakaļ, kas stiepjas divu kilometru garumā vienā virzienā. Braucieni ar sliežu velosipēdiem ir bez maksas, pieteikšanās obligāta, zvanot pa tālruni 26122943 vai rakstot uz e-pastu ztornis@valmierasnovads.lv.

Muzeju nakts Latvijā norisināsies jau 20. reizi. Šī gada vadmotīvs – izzināt un iegūt, pētīt un saprast. Ieeja muzejos akcijas laikā ir bez maksas.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.05.2024 - 31.05.2024 Piestāj kādā no hosteļiem Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ja dodies ceļā vai vienkārši vēlies pārnakšņot! | Skatīt vairāk
Latvija
KONCERTPROGRAMMA VIOLETS Jaunmoku pilī Tukuma TIC
Burvīgo solistu Ances Krauzes uz Zigfrīda Muktupāvela balsi papildinās Zigfrīda vijoles spēle, bet pie klavierēm uzstāsies pats komponists Jānis | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.05.2024 - 03.06.2024 Karostas festivāls Liepājas reģiona TIB
No 1. līdz 9. jūnijam norisināsies Karostas festivāls. Festivāla tēma šogad – Otra iespēja. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.05.2024 - 01.06.2024 Bauska aicina baudīt pilsētas svētkus! Bauskas TIC
Esi aicināts svinēt Bauskas pilsētas un novada svētkus kopā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.82508492sec.