Valmieras muzejā skatāma mākslinieces Anetes Meleces izstāde bērniem «Anetes kiosks»

Valmieras muzejā skatāma mākslinieces Anetes Meleces izstāde bērniem «Anetes kiosks»

“Vai esi kādreiz gribējis naktī palikt veikalā vai kioskā? Paspaidīt pogas kases aparātā, izdzert pāris limonādes, atvērt žurnālu iepakojumus un sajust tikko drukāta žurnāla vilinošo smaržu? Būt tur, kur parasti netiec ielaists? Anetes kiosks ir tieši tāda vieta, bet varbūt ne gluži. Limonādes un konfektes uz kociņa te dzīvo grāmatās – stāstos un ilustrācijās, kuras izdomājusi un uzzīmējusi Anete. Tā nu sanāk, ka, ienākot Anetes kioskā, vari ienākt vairākās pasaulēs vienlaikus – vari nošļūkt pa Laika bikšu slidkalniņu, izveidot jaunu zvaigznāju melnajā Visumā, salasīt skrienošus zirņa bērnus, noskatīties animācijas filmu, aplūkot zīmējumus pie sienas un spēlēt Miega centrāli ar miedziņa rāciju. Bet varbūt vislabāk gribi vienkārši apsēsties mīkstos spilvenos un izlasīt visas Anetes sarakstītās un ilustrētās grāmatas, jo patiesība ir tāda, ka labi stāsti mēdz būt garšīgāki par konfektīti,” aicina izstādes rīkotāji.

No 2024. gada 3. jūnija līdz 30. augustam Valmieras muzeja Maršnera namā skatāma Latvijas laikmetīgās ilustrācijas mākslinieces Anetes Meleces izstāde bērniem “Anetes kiosks”, kas pirmizrādi piedzīvoja pērn Siguldas bērnu un jauniešu literatūras festivālā. Tagad tā ir atceļojusi uz Valmieru un jaunā veidolā visu vasaru priecēs pašus mazākos valmieriešus un pilsētas viesus.

Īpaši bērniem veidotas izstādes Latvijas kultūrtelpā joprojām ir izņēmums. Interaktīvā izstāde veidota bērniem, atdzīvinot un parafrāzējot Anetes ilustrēto grāmatu stāstus. Anetes Meleces radītie tēli ir unikāli un reizē dabiski cilvēcīgi – tie varētu būt ikviens no mums.

Izstādē var skatīt Anetes Meleces ilustrāciju oriģināldarbus, skatīt un lasīt viņas sarakstītās un ilustrētās grāmatas, neparastā veidā satikt grāmatu tēlus un radoši izpausties dažādās aktivitātēs. Tāpat izstādē skatāma starptautiski godalgotā animācijas filma “Kiosks”, pēc kuras motīviem uzvestas izrādes bērniem Latvijā un ārzemēs un izdota grāmata, kas tulkota 20 valodās un saņēmusi vairākas balvas, ieskaitot Jāņa Baltvilka balvu.

Jāpiemin, ka apmeklētājus sagaida skolēnu vasaras nodarbinātības programmas dalībnieki, iedrošinot ļauties iztēlei un piedzīvojumiem.

Lai rosinātu bērnus lasīt un attīstīt savu radošo domāšanu, izstādi papildinās radošās darbnīcas kopā ar māksliniecēm Aneti Meleci un Rūtu Briedi.

Radošās darbnīcas

•    28. jūnijā plkst. 15.00 Valmieras muzejā norisināsies radošās rakstīšanas darbnīca bērniem “Stāsti Anetes kioskā” ar ilustratori Rūtu Briedi.

•    27. jūlijā plkst.10.00 un plkst. 14.00 Valmieras muzejā norisināsies radošā darbnīca bērniem “Sapņotāja portrets” ar ilustratori Aneti Meleci.

•    27. jūlijā plkst. 12.00 un plkst. 16.00 Valmieras muzejā norisināsies radošās rakstīšanas darbnīca bērniem “Stāsti Anetes kioskā” ar ilustratori Rūtu Briedi.

•    16. augustā plkst. 15.00 Valmieras muzejā norisināsies radošās rakstīšanas darbnīca bērniem “Stāsti Anetes kioskā” ar ilustratori Rūtu Briedi.

Dalība radošajās darbnīcās ir ar iepriekšēju pieteikšanos. Vietu skaits ierobežots. Dalība darbnīcās – bez maksas. Darbnīcu norisi finansiāli atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions.

Anete Melece dzimusi 1983. gadā Siguldā, augusi Mālpilī. Mācījusies Mālpils vidusskolā, Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā. Absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļu (2007, BA). Pēc studiju beigšanas pārcēlusies uz dzīvi Šveicē. Studējusi animāciju Lucernas Lietišķās zinātnes un mākslas universitātē Šveicē (2012, MA). Izstādēs piedalās kopš 2007. gada. Pazīstamākās Anetes filmas ir “Analīzes paralīze” (Analysis Paralysis, 2016) un “Kiosks” (The Kiosk, 2013), kas radīta Šveicē, guvusi panākumus dažādos festivālos visā pasaulē un 2014. gadā saņēmusi balvu kā labākā Šveices animācijas filma. Sarakstījusi un ilustrējusi grāmatas “Kiosks“ (izdevējs “Liels un mazs”, 2019) un “Pazudušais miedziņš“ (izdevējs “Liels un mazs”, 2022). Radījusi ilustrācijas daudziem latviešu autoru darbiem, tai skaitā Laura Gundara stāstu triloģijai “Sveiks, Vali!”, “Vaļa balss”, “Valis ir atpakaļ“, Jura Kronberga dzejoļu krājumam bērniem “Laika bikses”. Veidojusi ilustrācijas un komiksus dažādiem periodikas izdevumiem. 2021. gadā saņēmusi Latvijas Republikas Kultūras ministrijas Izcilības balvu. Anetei ir divi bērni – Stella un Mariss. Anetes vīrs Luidži arī ir ilustrators, un viņi viens otram palīdz ar padomiem. Stella, Luidži un arī Anete pati redzami grāmatā “Pazudušais miedziņš”. Visi kopā viņi dzīvo, strādā un lasa grāmatas Šveicē, bet vasarās ciemojas Mālpilī.

Izstāde skatāma Valmieras muzejā, pateicoties sadarbībai ar Siguldas novada kultūras centru “Siguldas devons”. Izstāde tapusi ar Siguldas novada pašvaldības, Valsts kultūrkapitāla fonda, AS “Latvijas Finieris” un AS “Akzo Nobel Baltics” finansiālu atbalstu.

Izstādes darba laiks: pirmdiena–piektdien plkst. 10.00–17.00. Izstādes apmeklējums – bez maksas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.06.2024 - 21.06.2024 Līgo svētki Kandavas Ozolāju estrādē Tukuma TIC
Kandavas brīvdabas estrādē "Ozolāji" 21.jūnijā būs skatāma Līgo lielizrāde "Zvēru dīdītājas". Pēc izrādes - balle! | Skatīt vairāk
Latvija
Tukuma puses daiļdārzi gaida ciemos  Tukuma TIC
Tukuma puses daiļdārzi aicina ciemos jau tagad! Piedāvājam iepazīties ar skaistākajiem dārziem | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.06.2024 - 23.06.2024 Jāņu nakts mistēriju jampadracis Engurē Tukuma TIC
Jāņu Jampadracis – Engurē! 23.06. Engurē svētku tirdziņš, teātra izrāde Auniņparkā, koncerts un balle! | Skatīt vairāk
ROKA DZIESMU SVĒTKI | Džūkstē Tukuma TIC
29. jūnijā pie Džūkstes Kultūras nama pirmie “ROKA DZIESMU SVĒTKI” sadarbībā ar Latvijas Rokmūzikas Asociāciju. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.43638897sec.