Valmieras novadā: Mūzikas svētki Burkānciemā – izcilās pianistes, valmierietes Jautrītes Putniņas jubilejas zīmē

Valmieras novadā: Mūzikas svētki Burkānciemā – izcilās pianistes, valmierietes Jautrītes Putniņas jubilejas zīmē

Tuvojas ikgadējie Mūzikas svētki Burkānciemā, šogad izcilās pianistes, valmierietes Jautrītes Putniņas (1929–2017) jubilejas zīmē. Pirmais koncerts, kas skanēs kā pateicība māksliniecei par lielo ieguldījumu Latvijas kultūras dzīvē un jaunajos talantos, notiks jau sestdien, 2024. gada 20. jūlijā, plkst. 19.00 Namdaru ielas 1 dārzā.

Jautrītes Putniņas piemiņas vakarā piedalīsies mākslinieces domubiedri, skolēni un skolēnu skolēni, tādējādi turpinot paaudžu pēctecību un daļēji piepildot pianistes kvēlāko vēlēšanos – lai ikkatram bērnam tiktu mācīta mūzika pēc katra varēšanas un saprašanas. 20. jūlija dārza koncertā valmieriešiem un pilsētas viesiem būs iespēja dzirdēt dziedātājus Antu Jankovsku un Nauri Indzeri, pianistus Helēnu Laukmani un Ausmu Lusti-Anušēvicu, vijolnieces Anitu Balčunu un Ilzi Dzenīti, čellistes Amāliju un Poliannu Vatuļinas, čellistu Ivaru Bezprozvanovu, saksofonistu Vilni Kundrātu, koklētājus Daci Priedīti, Eniju Bivālovu un Valteru Evertu. Līdztekus profesionālajiem mūziķiem uzstāsies arī cēsnieces Ilzes Petrovskas, valmieriešu Aivara Cepīša un Ritmas Pētersones-Cepītes izauklētie jaunie talanti no Valmieras Universum mūzikas un mākslas vidusskolas, kopā ar draugiem muzicēs arī Ivars Rausis, būs iespēja baudīt Jautrītes Putniņas recepšu ēdienus, kurus gatavos Indra Vīlistere un Indra Bērziņa.  

Jautrīte Putniņa bija pazīstama ar individuālām un spilgtām mūzikas interpretācijām, radošu pieeju mūzikai un muzicēšanas procesam, viņai bija savs spēles stils un mākslinieciskais rokraksts, kas ļāva sasniegt izteiksmīgu, kontrastiem bagātu skanējumu. Māksliniece pārsteidza un pārliecināja ar savu spēli, kura balstījās uz īpašu skaņas un skaņkārtas izjūtu, spēju lasīt starp nošu līnijām, ar nevienu citu nesajaucamām interpretācijām un radošu, nepastarpinātu pieeju mūzikai un muzicēšanas procesam vispār. Pianiste bija daudzu mūziķu radošā iedvesmotāja – pie Jautrītes nāca, lai viņas vadībā sagatavotu programmas, nāca pēc padoma un iedvesmas.

Nozīmīgs ir arī pianistes devums Valmieras kultūras dzīvē. Lai rastu iespēju bērniem muzicēt kopā ar profesionāliem mūziķiem, kas modinātu bērnos lielāku interesi par mūziku, kā arī rosinātu jaunos mūziķus nopietnāk izkopt savas muzikālās dotības, Jautrīte toreizējam Valmieras Mūzikas skolas direktoram Aivaram Cepītim ierosināja organizēt spēlēšanas svētkus – festivālu. Pirmais Mocarta Mūzikas festivāls notika 1991. gadā. Jautrītes Putniņas un Aivara Cepīša sadarbība ilga vairāk nekā 25 gadus. Šo gadu garumā Valmierā skanēja mūzikas festivāli, Dārza koncerti, Latviešu mūzikas dienas, koncerti Jāzepa Vītola kamermūzikas zālē. Visos šajos pasākumos Jautrīte Putniņa spēlēja gan solo programmas, gan arī muzicēja kopā ar saviem domubiedriem mūzikā. Koncertprogrammās bieži tika iekļauti arī teatrāli uzvedumi, kā arī tā saucamās jautrās daļas, kurām Jautrīte pati šuva tērpus, darināja maskas un idiofonos instrumentus. Jautrītes Putniņas koncertos bija neparasta gaisotne, ar pārliecību pasniegta patiesība.

Aicinām klausītājus nākt, baudīt sauli, mūziku un Jautrītes Putniņas recepšu ēdienus! Uz tikšanos 20. jūlijā plkst. 19.00 Namdaru ielā 1!

Koncerts notiek ar Valmieras novada pašvaldības un Klasiskās mūzikas ģildes Euterpe atbalstu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Grobiņā ātrākais moto pasākums šogad Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs
“Street Race” - ātruma braucienu paraugdemonstrējumi. Tajos aicināts piedalīties ikviens motobraucējs ar savu spēkratu. Bikini Bike Wash, ballīte, | Skatīt vairāk
Latvija 5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.07.2024 - 30.07.2024 Iepazīsti Zemgali - Aizkraukles novadu!  Zemgales Tūrisma asociācija
Iepazīsti Aizkraukles novada daudzveidīgo piedāvājumu! | Skatīt vairāk
IGO Cepļa koncerti augustā! Bauskas TIC
Ielīkojies, kādi koncerti baudāmi Igo Mūzikas un mākslas Centrā CEPLIS augusta mēnesī! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49291301sec.