Pēc vērienīgiem pārbūves darbiem ekspluatācijā nodots Valmieras teātris

Pēc vērienīgiem pārbūves darbiem ekspluatācijā nodots Valmieras teātris

Valmieras teātris, veiksmīgi nodots ekspluatācijā 2024. gada 15. jūlijā. Būvniecības valsts kontroles biroja veiktā objekta apsekošana 12. jūlijā aizvadīta veiksmīgi un 15. jūlijā saņemts Akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā. Teātris jaunajā sezonā uzņems skatītājus atjaunotajās telpās, un oficiālais nodošanas pasākums paredzēts šī gada rudenī, informē VAS “Valsts nekustamie īpašumi” valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Valmieras teātra ēka, kas pirms rekonstrukcijas saskārās ar vairākām tehniskām un estētiskām problēmām, jau šobrīd paveras Valmieras pilsētas ainavā, kā jauns simbols pilsētas kultūras dzīvei. Jeļena Gavrilova norāda: “Mēs esam ļoti lepni par to, ko esam sasnieguši ar šo rekonstrukciju. Teātris ir ne tikai estētiski un arhitektoniski pievilcīgs, bet arī tehniski uzlabotas telpas, kas atbilst energoefektivitātes prasībām un nodrošina komfortablu vidi teātra darbiniekiem un apmeklētājiem.”

Galvenais būvprojekta mērķis bija uzlabot ēkas energoefektivitāti un enerģijas pārvaldību. Pēc padziļinātās pārbūves, kas ietvēra vairāku tehnisko sistēmu un ēkas struktūras modernizāciju, teātris tagad ir pilnībā gatavs atsākt radošo darbību. Jeļena Gavrilova norāda, ka šī pārbūve bija tehniski izaicinoša, taču veiksmīgi realizēta, ņemot vērā teātra kultūrvēsturisko nozīmi un pilsētas arhitektūras īpatnības.

Būvniecības procesu sarežģīja vairāki faktori, ieskaitot nepieciešamību saglabāt teātra darbību arī būvdarbu laikā. Lai gan notika vērienīgi rekonstrukcijas darbi, teātris turpināja rādīt izrādes un uzņemt skatītājus daļā ēkas. Šī dinamika prasīja rūpīgu saskaņošanu, lai nodrošinātu, ka teātra darbība netiek pārtraukta un kvalitātes standarti tiek ievēroti. Tas bija izaicinošs uzdevums, kas prasīja precīzu plānošanu un elastību no visām iesaistītajām pusēm, lai veiksmīgi apvienotu būvniecības un teātra darbības procesus.

Kopumā ēkas jaunais plānojums un paplašinātās zāles dos iespēju telpas izmantot organiskāk, norobežojot apmeklētāju un teātra darbinieku plūsmu.

Projekta ietvaros, tostarp tika veikta skatītāju Lielās zāles vienkāršotā atjaunošana, ietverot akustsisko sienu izbūvi, jaunizbūvēta elektroinstalācija, demontētas ložas izbūvējot papildu sēdvietu rindas, veikta grīdas seguma nomaiņa un izbūvēta akustiskā cilpa, kā arī uzstādīti jauni skatītāju krēsli. Šie uzlabojumi nodrošina ne tikai lielāku skatītāju sēdvietu skaitu, bet arī modernāku un komfortablāku vidi izrāžu baudīšanai. Savukārt jaunizveidotā Black Box zāle, kas papildinās teātra mākslas pasākumu klāstu, nodrošinot jaunas iespējas māksliniekiem, un jaunas emocijas teātra baudītājiem.

Pēc ēkas nodošanas ekspluatācijā turpināsies iekārtošanas un citi darbi, lai ēkā varētu atgriezties darbinieki un skatītāji. Teātris darbiniekus atpakaļ pulcēs un savu sezonu atklās 30. jūlijā, kad notiks kopsapulce, jaunās sezonas repertuāra izziņošana, kā arī tradicionālie pasākumi sezonu ieskandinot. Skatītāji jaunās telpas redzēs jau no 23. augusta, kad Apaļajā zālē notiks pirmā šīs sezonas izrāde “Pazudušais dēls”, Lielajā zālē pirmā izrāde būs 26. septembrī, kad tur tiks rādīta no “Kurtuves” uz Lielās zāles skatuvi pārceltā izrāde “Valmieras puikas”. Pirmais jauniestudējums Lielajā zālē būs 4.oktobrī, Vīlandes un Valmieras teātra sadarbībā tapusi izrāde “Cosmopoliten”, kur uz skatuves būs kopā skatāmi abu teātru aktieri un ar to teātris pilnvērtīgi svinēs atgriešanos jaunajā mājā.

Projekta kopējās izmaksas sasniedza 16 310 262 EUR (ar PVN), no kurām 9 547 275 eiro nodrošināja Eiropas Reģionālās attīstības fonds SAM 4.2.1.2. un SAM 5.1.1.7. pasākuma ietvaros, 6 755 039 eiro – valsts budžets, savukārt Valmieras teātris sedza 7 948 eiro no projekta kopējām izmaksām. Būvdarbu iepirkums īstenots Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projekta “Energoefektivitātes paaugstināšana Valmieras drāmas teātrī Lāčplēša ielā 4, Valmierā” (ID Nr.4.2.1.2/18/I/019) ietvaros. Būvdarbi īstenoti ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu Darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 4.2.1. specifiskā atbalsta mērķa “Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts un dzīvojamās ēkās” 4.2.1.2. pasākuma “Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts ēkās” ietvaros.

Par Valmieras teātra ēku

Valmieras drāmas teātra ēka, celta 1996. gadā pēc arhitektu Modra Ģelža, Olitas Upacieres un Jura Guseva projekta, vietā, kur reiz atradās Latviešu biedrības nams. Šī iespaidīgā mūra būve ar divām zālēm, teātra muzeju, mākslas salonu un kafejnīcas telpām ir ne vien kultūrvēsturiski nozīmīgs objekts, bet arī spožs sava laikmeta modernās arhitektūras piemērs. Teātra ēka atrodas Sv. Sīmaņa luterāņu baznīcas tiešā vizuālās uztveres zonā, piešķirot tai īpašu nozīmi un neatkārtojamu auru. Papildus tam, tā ietilpst arī Valmieras Sv. Sīmaņa luterāņu baznīcas un Valmieras pilsdrupu un pilsētas viduslaiku nocietinājumu aizsardzības zonā, kas ir valsts nozīmes arhitektūras pieminekļi.

VDT pārbūves laikā saglabāta izcilā arhitekta Modra Ģelža projektētā administratīvā korpusa ēka, savukārt, tehniski un vizuāli novecojušās piebūves nojauktas, modernizējot un veidojot lakoniskus, mūsdienīgus apjomus jumta izbūvju vietā. Šī pārveide ievērojami palielinās ēkas administratīvās daļas kapacitāti, radot vienotu un estētiski pievilcīgu koptēlu, kas organiski iekļaujas pilsētvidē no visām skatu perspektīvām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.07.2024 - 21.07.2024 Iepazīsti Zemgali - Jēkabpils novadu! Zemgales Tūrisma asociācija
Iepazīsti Jēkabpils novada daudzveidīgo piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Latvija
Izbaudi vasaras sauli Skrundā! Skrundas muiža
Viena no skaistākajām Latvijas muižām – Skrundas muiža – atrodas Kurzemē, stāvā Ventas krastā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.07.2024 - 20.07.2024 Tukuma novada svētku DIŽTIRGUS Tukuma TIC
Svētku sestdienā, 20. jūlijā aicinām uz Tukuma Dižtirgu! Šajā dienā Tukumā sabrauks un ar sevi dižosies visi novada pagasti. | Skatīt vairāk
Tukuma novada piekrastes naktsmītnes Tukuma TIC
Te būs saraksts ar naktsmītnēm no Bērzciema līdz pašam Bigauņciemam! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.58164287sec.