Kocēnos apskatāma keramikas darbu izstāde «Valmieras novada keramiķi»

Kocēnos apskatāma keramikas darbu izstāde «Valmieras novada keramiķi»

No 2024. gada 7. septembra līdz 5. oktobrim Kocēnu pagasta bibliotēkā (Alejas iela 4, Kocēnu pagasts) skatāma keramikas izstāde, pulcējot astoņus Valmieras novadā darbojošos keramiķus.

Katrs mākslinieks ir unikāls savā tehnikā un darbojas ar materiālu atšķirīgi. Keramiķe Laimdota Virskūna, kura lielākoties veido darbus mālā, sevi dēvē par mālmīli. Darinot okarinas (skulpturālos svilpauniekus) un veidojot savus darbus ar rokām, viņa materiālam pieiet ar spēku, pacietību un mīlestību. Podniece Līga Mergina rūpējas par tradicionālo podniecību, ko īpaši parāda savos darbos un nodod zināšanas tālāk tradicionālo trauku meistarklasēs. Alda Bitlāce ir no Kuldīgas, viņas darbos jūtami senās keramikas pamati un Vidzemes keramikai raksturīgās iezīmes – zināšanas, ar kurām viņa labprāt dalās, organizējot meistarklases. Arī keramiķis Gatis Dzērve jau vairāk nekā 30 gadus nodarbojas ar keramiku, veidojot un atklājot to cilvēkiem dažādās formās, tāpat Kristīne Zemļicka-Brālēna, kura veic porcelāna virsglazūras apgleznošanu – izstādītie darbi cits citu papildina un norāda uz keramikas daudzveidību. Zane Melnace, kura 2017. gadā izveidojusi zīmolu "Melnzeme ceramics", zināšanas ieguvusi pie nu jau mūžībā aizgājušā Evalda Vasilevska. Šobrīd viņa dzīvo un svēpētās jeb reducētās keramikas traukus rada savās mājās "Mežvējos" (netālu no Dikļiem).

Izstādē aplūkojami arī “Vaidava Ceramics” trauki, kas veidoti no tīra Latvijas māla. Apvienojot askētisku dizainu ar tradicionālajām amata prasmēm, tajos kombinētas Latvijas keramikas tradīcijas ar ziemeļnieciski minimālu estētisku baudījumu. Tāpat izstādē redzami arī Lindas Zeltas radītā zīmola “Vidusmežu” keramikas darbi – elektriskajā dedzinājumā, svēpētajā malkas ceplī, bedres ceplī un dažādās citās eksperimentālajās tehnikās apdedzināta keramika, kas veidota, iedvesmojoties no dabas toņiem un rakstiem.

Vienā telpā satiekas daudzveidība, kas pārsteidz un liek domāt par neiztrūkstošo elementu – kopējo vidi. Vidzemes ziemeļu noskaņas, cilvēki un sajūtas, kas caurvijuši mākslinieku rokrakstus, aicina iepazīt gan katru mākslinieku kā personību, gan sajust mūsu kopējo telpu un vietu kā vērtību mākslas darbu tapšanā.

Paldies māksliniekiem par atsaucību, Kocēnu pagasta bibliotēkai par uzņemšanu savās telpās un Kristīnei Zemļickai-Brālēnai par izstādes iekārtošanu!

Jāpiemin, ka pēc izstādes darbus būs iespējams iegādāties, rezervējot vēlamo darbu izstādes apskates laikā.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Esi izbraucis ar Abavline?  Tukuma TIC
Zviedru Cepure ir atpūtas bāze gleznainajā Abavas senlejā. Abavline ir trosu nobrauciens 200 m garumā. | Skatīt vairāk
Latvija
Zemgales tūrisma gada balva Zemgales Tūrisma asociācija
Līdz 24.septembrim piesaki nominantus Zemgales tūrisma gada balvai 2024! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.09.2024 - 17.09.2024 Labākā klases ekskursija Kokneses pusē Aizkraukles novada TIC
Kur doties un ko darīt? Ielūkojies sagatavotajā apkopojumā un ieplāno aizraujošu ekskursiju Kokneses apkārtnē! | Skatīt vairāk
Izstāde "ZIEDI AKVARELĪ" Engurē Tukuma TIC
Engures Saieta namā. Ēteriski smalki, dzīvi un krāsaini mākslinieces Jeļenas Jesinas akvareļu darbu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.69345307sec.