Autors: Santa Magiča/Daiga Bazule
Avots: BalticTravelnews.com
Valmiera ir īsts Latvijas gardēžu galamērķis. Šeit iespējams nobaudīt maltītes jebkurai gaumei. Valmieras Tūrisma informācijas centrs nule kā izdevis arī jaunu informatīvo materiālu "Izgaršo Valmieru!" par ēdināšanas vietu piedāvājumu gan pilsētā, gan apkārtējos – Kocēnu, Burtnieku un Beverīnas novados. Ēdināšanas vietas tajā iedalītas trīs segmentos: izcilam baudījumam, māju sajūtai un mākslas gardēdim. Materiālā iekļautas arī vairākas īpašas Valmieras receptes, lai ikviens varētu tās izmēģināt un uzburt Valmieras garšu savā virtuvē.
Valmieras pilsētas pašvaldības tūrisma projektu vadītāja Anita Deigele, iepazīstinot ar populārākajām ēdināšanas iestādēm, atzīmē: "Ja vēlaties izsmalcinātu gaisotni, tad mēs iesakām restorānu "Rātes vārti" un "Dikļu pils" restorānu. Lielisku maltīti varēsiet baudīt arī viesnīcas "Wolmar" restorānā "Agnese". Jāpiemin, ka restorāni "Dikļu pils" un "Rātes Vārti" ierindojušies 50 Latvijas labāko restorānu vidū.
Reklāma
Anita Deigele stāsta, ka Valmieras pusē atrodamas arī vairākas kafejnīcas, kurās omulīgu sajūtu rada gan latviskais, kokā veidotais interjers, gan gardi mājas virtuves ēdieni. Iecienītākās mājas sajūtu ēdināšanas iestādes ir Valmieras centrā esošā kafejnīca "Bastions", Livonijas ordeņa pilsdrupu teritorijā mājojošais traktieris – picērija "Liepziedi un Rozmarīns", kā arī izcilā "Valmiermuižas virtuve" pie "Valmiermuižas alus darītavas".
Savukārt džeza klubs – restorāns "Parks", Valmieras teātra kafejnīca "Ceturtais cēliens" un kafejnīca "Jaunā saule" ir īstā izvēle mākslas gardēdim. "Šīs ir tās vietas, kur iespējams ne tikai izgaršot gardu maltīti, bet arī baudīt dažādu mākslinieku priekšnesumus," stāsta tūrisma projektu vadītāja.
Anita Deigele piebilst, ka gardēžu tūrismā Valmieras pusē atrodami piedāvājumi ne tikai kafejnīcās un restorānos, bet arī apkārtējo novadu lauku sētās un zemnieku saimniecībās, kur apmeklētājiem ir iespēja izgaršot gan dažādus lauku labumus, gan arī uzzināt par to pagatavošanas procesu.
Kā vienu no labākajiem piemēriem tūrisma projektu vadītāja min Valmiermuižas alus darītavu: "Valmiermuižas alus piedāvā ne tikai alu, ko viņi māca izgaršot kā labu mājas vīnu, ierādot tam goda vietu svētku galdā visos latviešu godos un gadskārtās, bet arī gardu ēdienu piedāvājumu, kuros alus ir kā sastāvdaļa." Valmiermuižas alus darītavas piedāvājumā ir interesanti alus kokteiļi pieaugušajiem, bet ir padomāts arī par jaunākiem viesiem: "Bērni var mieloties ar alus saldējumu vai veselīgām sulām. Ciemiņi šeit tiek patiesi gaidīti, jo papildus iespējai doties ekskursijā pa alus darītavu, brīvdienās te pieejamas arī izjādes ar zirgiem un vizināšanās ponija mugurā, kā arī iespējams vizināties zirga pajūgā. Vasaras sezonā īpaši iecienīta ir arī otra mūsu alus darītava Abula upes krastā – Brenguļu alus darītava un tās Vasaras dārzs."
Valmieras pusē ir arī citas vietas, kur vērts aizbraukt atklāt daudz nezināmā. "Ir ļoti daudz dažādas zemnieku saimniecības, kur ir iespējams uzzināt ko jaunu par produktiem un to audzēšanu, kā arī tos nodegustēt," stāsta Anita Deigele. "Viesi tiek aicināti uz Adzelviešu sētu Burtnieku novadā, kas piedāvā Vidzemes melnos ikrus - kaņepju sviestu, izzināt programmas "Dabas spēks" noslēpumu un degustēt dažādas sēkliņas, iepazīt ārstniecības augu saimniecības "Silkalni" piedāvājumu, klausoties prasmīgās zāļu sievas Zeltītes Kavieres stāstījumā, apmeklēt bioloģisko saimniecību "Dulbeņi" un atklāt šitake sēņu vērtību, kā arī zemnieku saimniecībā "Ķempēni" smelties zinības par aitkopību un gūt receptes smeķīgiem aitas gaļas ēdieniem.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.