4. jūnijs vēsturē: Rokfora iegūst monopoltiesības zilā siera gatavošanai

Rokforas siers – siers ar īpatnēju smaku un garšu – ir gana populārs arī mūsdienās. Taču tā pirmsākumi meklējami jau labi sen.

Francijā, gleznainā ielejā, kuru ieskauj kaļķakmens sienas, atrodas Rokforas ciemats. Vietēja leģenda vēsta, ka kādā karstā vasarā kāds gans apsēdies pie klints alas ieturēt maltīt – maizi un aitas sieru. Maltīte palikusi neapēsta. Pēc mēneša viņš atgriezies pie alas un bijis krietni izbadējies un atradis savas maltītes paliekas, kas jau dīvaini smakojušas. Taču viņš to pagaršojis un atzinis par labu esam.

Šī leģenda ir par to, kā radies Rokforas siers – tas, kas jau simtiem gadu tiek izturēts Kombalū klinšu alās Rokforā pie Sulzonas. Tikai tur ir īpašā pelējuma sēnīte Penicillium roqueforti.

Rofora ieguva monopoltiesības uz šī siera gatavošanu 1411. gada 4. jūnijā un šo privilēģiju piešķīra Francijas karalis Kārlis VI.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Nīcgales Lielais akmens TAKA
Nīcgales Lielais akmens ir vislielākais pašreiz zināmais laukakmens Latvijā. Akmens garums ir 10,5 m, platums – 10,4 m, bet augstums – 3,50 m. | Skatīt vairāk
Atpūtas parks “Stalkers” TAKA
Labiekārtotais parks atrodas gleznainā vietā Daugavas krastā meža ielokā dabas parka “Daugavas loki” teritorijā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2025 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2025 1st-studio.com

 
Total Timed::6.69794893sec.