Jaunietes sapnis pārtop jaunā kultūrvēstures izziņas objektā Rēzeknes novadā

Jaunietes sapnis pārtop jaunā kultūrvēstures izziņas objektā Rēzeknes novadā

Jūnija beigās Rēzeknes novada Rogovkā bijušajā kroga vietā, veikalā “Sils”, tika atklāta vietējās jaunietes Amandas Ludboržas izsapņota ekspozīcija. Tā reizē ir jauns kultūrvēstures, novadpētniecības un tūrisma objekts Rēzeknes novadā – stāsts par vietējās apkārtnes krogiem. Ekspozīcija “Iz krūdzeņu gluds bej’ ceļš” turpmāk palīdzēs kā vietējiem, tā ceļotājiem izzināt gan krogu, gan Nautrēnu pagasta vēsturi, kā arī iepazīt ievērojamu Latgales kultūrvēstures personību dzīves faktus.

Jaunās ekspozīcijas idejas autore ir vietējā jauniete Amanda Ludborža, kura iesaistījās latgaliešu kultūras kustības “Volūda” Latgales izzināšanas un jauniešu izaugsmes programmā “LTG tu dū!” un ar programmas atbalstu īstenoja sapni par vizuāli redzamu vietējās apkārtnes krogu stāstu. Ideja par krogu izpēti jaunietei radās pateicoties vecākim, kuri nu jau trīsdesmit gadus pārvalda ēku Rogovkas centrā – vecajā kroga vietā. Amandas vecāki pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas uzrunāja veikala īpašnieku atjaunot ēku, kurā tagad atrodas pārtikas un saimniecības preču veikals “Sils” un nu jau arī jaunā ekspozīcija. Amanda stāsta: “Rogovkas krogam, lai arī dedzināts un kara laikā nobombardēts, pateicoties izdevīgajai atrašanās vietai, tomēr ir paveicies. Tas arvien ir svarīgu ceļu krustojumā un arī tagad gaida cilvēkus, piemēram, pēc mises apmeklēšanas baznīcā. Ja agrāk ļaudis nāca iedzert kādu alus krūzi, tagad nāk pēc produktiem ikdienai.” Līdz ar citām Rogovkai svarīgām jubilejām (225 gadi kopš Rogovkas sākšanās, kad 1799. gadā te uzcelta pirmā koka baznīca, kā arī 110 gadi kopš tagadējās Nautrēnu Romas katoļu baznīcas iesvētīšanas 1914. gadā), atzīmējams gads ir arī tieši Rogovkas krogam – aprit 205 gadi kopš 1819. gada, kad tas uzcelts kā pirmais un lielākais vietējais krogs.

Ekspozīcija “Iz krūdzeņu gluds bej’ ceļš” stāsta par savulaik Zaļmuižas muižkunga Nikolaja Paulina fon Rozenšilda celtajiem vai pārvaldītajiem krogiem. Tajā apkopoti stāsti par desmit apkārtnes krogiem – Kapiņu, Kristiņku, Calmu, Rekļa, Kosteļa, Rogovkas, Ostrānu, Ciskovas, Bliseņu un Mičuru krogiem. Visi krogi bijuši vērtīga vietējās apkārtnes daļa ar saviem vēsturiskajiem faktiem un stāstiem. Piemēram, Kapiņu krogs, kas atradās pie Ičas upes, bija vieta mežstrādniekiem, kas pa Iču pludināja baļķus, savukārt Bliseņu krogā savulaik saimniekojusi latgaliešu literāta, preses darbinieka Konstantina Krusta (Nautra) ģimene.

Kā rāda rakstītās liecības, savulaik krogu funkcija bija daudz plašāka nekā šobrīd varbūt ierasts domāt – tās bija pirmās viesnīcas, kurās ceļinieki varēja atpūsties paši un atpūtināt zirgus, iestiprināties, krogi bija arī satikšanās vietas un kultūrvietas, bet ar laiku, attīstoties alkohola ražošanai un tirdzniecībai, protams, plašāks kļuva izklaides aspekts. Līdzīgi kā citviet, arī Nautrēnu puses krogu ēkas piemeklējuši dažādi likteņi – tās pārtapušas par dzīvojamajām mājām, veikaliem, citu funkcijas ēkām, tāpat liela daļa gājusi bojā un līdz mūsdienām ēkas nav saglabājušās vai palikuši tikai mūri. Novadpētnieks Antons Miglinieks, kurš ekspozīcijas tapšanā palīdzēja ar informāciju un fotogrāfijām, tās atklāšanā norādīja, ka krogi galvenokārt tika celti cariskās Krievijas laikā – muižniekiem tie bija izdevīgi kā ienākumu avots. Tā laika skolās nebija atļauts runāt latviski (mūsdienu izpratnē – latgaliski), bet krogā varējis runāt jebkurā valodā, tā bijusi vieta, kur satikties, slēgt līgumus un darīt ko citu.

“Iz krūdzeņu gluds bej’ ceļš” idejas un koncepcijas autore ir Amanda Ludborža, dizaina autore Liāna Merņaka-Ņikitina, ar informāciju, darbiem un padomiem palīdzējuši – Antons Miglinieks, Ludboržu ģimene, Edeite Laime, Andra Zubko-Melne, Ingūna Elere, Mārīte Zubko un Nautrēnu Novadpētniecības muzejs. Jaunā vietējās kultūrvēstures objekta radītāji cer, ka tas raisīs papildu interesi iegriezties veikalā un izzināt Rogovkas un tās apkārtnes vēsturi. Stāstu par krogiem katrs interesents var izpētīt veikala “Sils” darbalaikā katru dienu 8.00 līdz 18.00. Tāpat ekspozīcijas idejas autore aicina dalīties ar jebkuru papildu informāciju un bildēm, kas liecina par vietējās apkārtnes krogiem, lai ar laiku ekspozīciju papildinātu.

Jaunā objekta tapšanu finansiāli atbalstīja Rēzeknes novada pašvaldības latgaliskās identitātes projektu programma, kā arī jauniešu izaugsmes un Latgales izzināšanas programma “LTG tu dū!”, kuru latgaliešu kultūras kustība “Volūda” īsteno ar Sabiedrības integrācijas fonda atbalstu no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.07.2024 - 23.07.2024 Mājas kafejnīcu dienas Vidusdaugavā Aizkraukles novada TIC
Mājas kafejnīcu dienas “Vidusdaugavas garšu viļņos” aicinās apmeklēt 23 mājas kafejnīcas. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.07.2024 - 20.07.2024 DISKO NAKTS | Radi Tukku Magi pagalmā Tukuma TIC
Svētku lielās dejas plānojas TUKKU MAGI pagalmā Tukumā 20.jūlijā no pulksten 22:00! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 08.07.2024 - 20.07.2024 Bērniem un jauniešiem TukumaPILSĒTAS PARKĀ Tukuma TIC
Sestdien 20.jūlijā Tukuma Pilsētas parkā iecerēta aizraujoša un apjomīga svētku programma top bērniem un jauniešiem. | Skatīt vairāk
Bauskas novada Mājas Kafejnīcu dienas 2024 Bauskas TIC
27.-28. jūlijā norisināsies vasaras baudpilnais pasākums - Bauskas novada Mājas Kafejnīcu dienas 2024! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.12831688sec.