Ievas Akurateres un Aivara Hermaņa koncerts «Vēlēšanās» Rēzeknē

Ievas Akurateres un Aivara Hermaņa koncerts «Vēlēšanās» Rēzeknē

2024. gada 11. augustā, plkst. 17.00 Latgales vēstniecības GORS Mazajā zālē dziedātāja Ieva Akuratere klausītājus iepriecinās ar dziesmām no soloalbuma “Vēlēšanās”, kas tapis sadarbībā ar ģitāristu un komponistu Aivaru Hermani. Koncertā izskanēs arī citas abu mākslinieku sadarbībā radušās dziesmas.

Latvijā labi pazīstamo un iemīļoto mūziķu sadarbība aizsākās vairāk kā pirms 30 gadiem. Radošo saskaņu un vienotu muzikālo izjūtu viņi atklāja, strādājot pie dziesmu cikla “Klusums starp mums” (1990) ar Igo dzeju. Sekoja dzejnieka Linarda Tauna vārsmu iedvesmots cikls “Plīvošana ar pilsētu” (1997), bet jaundarba “Vēlēšanās” dziesmu vārdu autore lielākoties ir pati Akuratere.

Pirmais šāda darbības virziena impulss bija Ievas agrā jaunībā sacerētais dzejolis “Naktī”, kam pirms dažiem gadiem Aivars atrada vajadzīgo melodiju. No viņa puses izskanēja pamudinājums turpināt dzejot, lai varētu radīt jaunu ieskaņojumu albumu. Pirms četriem gadiem Akurateri bija uzrunājis Vizmas Belševicas dzejolis ”Vienaldzības”, kas, Hermaņa skaņu valodā tverts, tika atskaņots abu kopīgajos koncertos. No jaunības dziedātājai saglabājās laikraksta izgriezums – amerikāņu dzejnieces Kellijas Čerijas dzejoļa ”Gaiss ir mīlestība” publicējums, kas pirms vairākiem gadiem tapušas dziesmas veidolā veidoja trešo stūrakmeni jaunā diska arhitektūrā.

Ieva Akuratere kā dzejniece un dziesmu vārdu autore izpaudusies gan savā solo daiļradē, gan grupu ”Simulācija” un ”Lidojošais paklājs” programmās. Ieilgusī pauze dzejā dziedātāju darīja nedrošu, taču pērnajā ziemā veidojās ideāli apstākļi radošajam procesam. Savā Apšuciema mājā Ieva pa vienu logu varēja raudzīties uz Lāčupīti, pa otru – tālumā saskatīt jūru, un ar baltu vilku suni pie kājām dzejoja sev tīkamā, harmoniskā un laimīgā situācijā nobriedušas sievietes pašapziņā. Hermaņa daiļrades princips ir mūzikas radīšana jau gatavam dzejolim. Lai izjustu savu rindu ritmiskumu, Ieva tās, staigājot gar jūru, skandēja tik ilgi, līdz dzeja ieguva ideālu veidolu. Topošā albuma stilu mūziķi formulē kā impresionismu – tā ir viegla, gaisīga rotaļa ar situācijām, svarīgu lietu nesvarīga piesaukšana, uzplaiksnījumu un gaismēnu mija. Abu autoru saliedētību pierāda dziesmas ”Stāvs” tapšana: Akuratere dzejojot paturēja prātā budistu klostera atmosfēru un izbrīnījās, kad Hermanis atsūtīja pavadījumu ar gongu, zvaniņu un tablu skaņām, jo bija intuitīvu nojautis Ievas domu pat bez skaidrojuma. Tikpat dabiski un izteiksmīgi ir pārējie albuma skaņdarbi ”Pacelties pāri”, ”Dzīvība”, ”Smilšu pulkstenis” un tituldziesma ”Vēlēšanās”. Dziedātājai pašai ļoti mīļa ir dziesma ”Mēness”, kuru iedvesmojusi spīdekļa atblāzma tumšajā Lāčupītē.

Koncerts sniegs muzikālu baudījumu tandēma Akuratere – Hermanis līdzšinējiem cienītājiem un visiem, kas mūzikā meklē dabiskumu, sirsnību, reizē vienkāršību un izsmalcinātību.

Biļetes iespējams iegādāties Latgales vēstniecības GORS un “Biļešu Paradīze” biļešu sistēmā internetā un kasē Pils ielā 4, Rēzeknē. Vairāk informācijas par aktualitātēm un iespējamajām notikumu izmaiņām www.latgalesgors.lv vai GORS sociālo tīklu lapās Facebook un Instagram.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.07.2024 - 15.08.2024 Abgunstes muižas svētki  Zemgales Tūrisma asociācija
Ieplāno Abgunstes muižas tradicionālos muižas svētkus 18.augustā! | Skatīt vairāk
Vasaras - rudens Ziemeļeiropas kruīzi ar M Estravel Latvia
kuģis MSC Virtuosa /7 naktis/ 31.08.-07.09.2024. / no Sauthemptonas | Skatīt vairāk
no 733 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.27045894sec.