Speciālistu ieteikumi, kā sagatavoties augstskolai un patstāvīgai dzīvei

Speciālistu ieteikumi, kā sagatavoties augstskolai un patstāvīgai dzīvei

Studiju uzsākšana augstskolā, it īpaši, pametot vecāku mājas, ir viens no nozīmīgākajiem dzīves notikumiem, kas jauniešiem piedāvā daudz iespēju, taču līdztekus nes arī būtiskas psiholoģiskas pārmaiņas. Ir labi, ja vecāki šajā posmā var būt līdzās ar padomu. Svarīgi ir gan praktiski sagatavoties patstāvīgai dzīvei un mācībām, gan arī noskaņoties tai emocionāli, apzinoties, ka pielāgošanās jaunajai videi prasīs laiku. Veselības centru apvienības psiholoģes Jekaterinas Vinteres un “Mēness aptiekas” farmaceite Evitas Lārmanes ieteikumi jaunajiem studentiem ir noderīgi arī vacākiem, lai palīdzētu un atbalstītu.

“Pāreja no vidusskolas uz augstskolu bieži vien ir saistīta ar jaunu atbildības līmeni, kas var radīt trauksmi un stresu. Pētījumi liecina, ka studenti, kuri labi sagatavojas šai pārejai un apzinās, kas viņus sagaida, veiksmīgāk adaptējas un spēj labāk pārvarēt grūtības,” stāsta Jekaterina Vintere, psiholoģe Veselības centru apvienībā. Psiholoģe apskata studentu dzīves svarīgākos aspektus, sniedzot ieteikums, kā adaptēties jaunā realitātē.

Kā iekļauties augstskolas dzīvē?

Lai veiksmīgi iejustos augstskolā, centieties būt ieinteresēti un aktīvi iesaistieties tās dzīvē. “Pētījumi liecina, ka tie studenti, kuri, līdzteku studiju nodarbībām, aktīvi iesaistās augstskolas neformālajā dzīvē, vieglāk iegūst jaunus draugus un jūtas mazāk vientuļi, kas bieži var notikt pirmajos mēnešos, jo īpaši, ja studijas uzsāktas projām no ierastās mājas vides,” uzsver psiholoģe. Lūk, noderīgi praktiski ieteikumi, kas var palīdzēt adaptēties!

Pievienojieties studentu organizācijām

Izvēlieties studentu klubus vai organizācijas, kas atbilst jūsu interesēm. Neatkarīgi no tā, vai tas ir saistīts ar sportu, mākslu, prāta spēlēm vai citu aktivitāti, tā būs lieliska iespēja satikt līdzīgi domājošos un sadraudzēties.

Apmeklējiet pasākumus

Regulāri apmeklējiet pasākumus, ko organizē augstskola vai studentu kopiena. Tā var būt ballīte, diskusija, kādu svētku svinības vai vienkārši tematiska vakara saruna. Arī šādi pasākumi sniedz iespēju neformālā gaisotnē iepazīties ar jauniem cilvēkiem.

Attīstiet sadarbību grupu darbā

Daudzos studiju kursus ir iekļauts grupu darbs vai projekti. Izmantojiet šīs iespējas, lai sadarbotos ar kursabiedriem, iepazītos tuvāk, jau ar pirmo studiju gadu sāktu veidot profesionālas un personiskas saites.

Lietojiet sociālos medijus

Ja esat aktīvi sociālajos medijos, pievienojieties grupām vai lapām, kas saistītas ar augstskolu un studiju programmu. Tas var palīdzēt uzturēt kontaktus un sekot līdzi notikumiem jūsu studentu kopienā. Iespējams, tur var izveidot arī savstarpējā atbalsta grupas, kas var būt noderīgas gan akadēmiskā, gan sociālā ziņā.

Iekļaujieties kopmītnes dzīvē

Ja dzīvosiet kopmītnēs vai ar citiem studentiem īrēsiet dzīvokli, izmantojiet kopīgās telpas, lai veidotu un uzturētu labus kontaktus.

Esiet atvērti un draudzīgi

Nevilcinieties uzsākt sarunu ar citiem studentiem arī tad, ja tas šķiet nedaudz neērti. Pat tikai sasveicināšanās vai jautājums ar studiju kursu saistīts jautājums var kļūt par labu sākumu ilgstošai draudzībai.

Kā pielāgoties studiju procesam?

Psiholoģe norāda: “Augstskolā prasības ir daudz stingrākas nekā vidusskolā, tādēļ sevišķi aktuāla kļūst pašdisciplīna. Pētījumi rāda, ka tie, kuri labi organizē savu laiku, izjūt mazāk stresu un trauksmi.” Lai efektīvi pārvaldītu laiku un veiksmīgi tiktu galā ar augstskolas prasībām, var būt lietderīgi daži praktiski ieteikumi.

Izmantojiet plānotāju vai digitālu kalendāru

Varat izmantot gan tradicionālos papīra plānotājus, gan digitālos kalendārus (Google Calendar, Microsoft Outlook vai citu), lai organizētu savas studijas un ikdienas rutīnu.

Nosakiet prioritāros uzdevumus

Sastādiet uzdevumu sarakstu un sadaliet tos pēc svarīguma. Lai izvairītos no stresa un termiņu kavēšanas, koncentrējieties uz svarīgākajiem un steidzamākajiem. Ir uzdevumu sarakstu rīki (Todoist, Trello u.c.), kas palīdz sakārtot darbus, atbilstoši prioritātēm, un efektīvi plānot laiku.

Ietveriet atpūtas pauzes

Nepārpildiet savu dienu vienīgi ar mācībām. Iekļaujiet dienas plānā arī īsas atpūtas pauzes, kas palīdzēs atgūt enerģiju un saglabāt koncentrēšanos ilgtermiņā.

Izvairieties no prokrastinācijas

Mēģiniet nevilcināties ar uzdevumu izpildi. Ja uzdevums šķiet pārāk apjomīgs, sadaliet to mazākos, vieglāk pārvaldāmos soļos. Apsveriet tādu lietotņu izmantošanu kā, piemēram, Forest vai Pomodoro Timer, kas palīdz koncentrēties uz mācībām, izmantojot laika sadalīšanas metodes.

Izmantojiet augstskolu piedāvātos resursus

Daudzas Latvijas augstskolas (Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte u.c.) piedāvā resursus un atbalstu studentiem, piemēram, laika plānošanas seminārus vai psiholoģiskās konsultācijas, kas palīdz pārvaldīt studiju slodzi un mazināt stresu. Tie jums var noderēt!

Kā organizēt savu sadzīvi?

Ja studiju uzsākšana pirmajā kursā vienlaikus nozīmē arī patstāvīgas dzīves uzsākšanu prom no vecāku mājām, būs jākļūst patiešām pieaugušam un jāapgūst to, kā organizēt sadzīvi un pārvaldīt savas finanses. Psiholoģe akcentē četras svarīgas jomas.

Laikus apgūstiet sadzīves pamata prasmes

Pirms pārcelšanās uz jaunu dzīvesvietu, ir noderīgi jau laikus apgūt tādas pamata prasmes, kā piemēram, ēdiena gatavošanu, mājas uzkopšanu, veļas mazgāšanu, kārtības uzturēšanai nepieciešamo priekšmetu un līdzekļu sagādi. Tas palīdzēs vairot patstāvības izjūtu un mazinās stresu, ko var radīt ikdienas pienākumi.

Meklējiet atbalstu un lūdziet padomu

Nevilcinieties lūgt palīdzību vecākiem, draugiem vai citiem studentiem, kuriem jau ir pieredze dzīvē prom no mājām. Dalīšanās pieredzē un labi ieteikumi var palīdzēt atrast risinājumus un mazināt neskaidrības.

Plānojiet savus izdevumus

Līdztekus sava budžeta izveidei ir svarīgi regulāri sekot līdzi izdevumiem. Pārskatiet finanses katru mēnesi, lai pārliecinātos, ka nepārtērējat, ka izdevumi ir bijuši nepieciešami un saprātīgi, un ka jums ir pietiekami līdzekļu arī neparedzētam gadījumam.

Izveidojiet ikdienas rutīnu

Rutīnas ieviešana var palīdzēt labāk organizēt laiku un samazināt stresu. Iekļaujiet savā dienas grafikā laiku mācībām, atpūtai un mājas darbiem, lai viss būtu līdzsvarā.

Saņemiet profesionālu psiholoģisko palīdzību

“Lai tiktu galā ar pārejas posma grūtībām, ļoti noderīgs var būt psiholoģiskais atbalsts. Daudzas augstskolas piedāvā bezmaksas psihologa konsultācijas, un studenti, kuri tās izmanto, bieži vien labāk tiek galā ar stresu un veiksmīgāk pielāgojas jaunai videi. Ja jaunieši saskaras ar emocionālām grūtībām vai trauksmi, ir svarīgi nebaidīties meklēt palīdzību un atbalstu,” atzīst Jekaterina Vintere.

Kā parūpēties par savu fizisko veselību?

Uzsākt patstāvīgu dzīvi ārpus mājām nozīmē arī to, ka būs jāspēj pašiem rūpēties par veselību. Būtiski, lai vecāki palīdz ar padomu un skaidrojumu, jo pašiem topošajiem studentiem tas varētu šķist arī mazāk svarīgi. Katra ziņā ir izvēlēties atbilstošas fiziskās aktivitātes, sporta nodarbības, kā arī pašam parūpēties par sabalansētu uzturu. Taču “Mēness aptiekas” farmaceite Evita Lārmane vēl papildina: “Kamēr pie rokas ir vecāku gādāta mājas aptieciņa, viss šķiet vienkārši – ja vajag, tur var atrast gan bezrecepšu pretsāpju zāles, gan plāksterus, ko uzlīmēt brūcei. Taču ko tad, ja gadījusies trauma vai ir kāda cita veselības problēma, bet šādas aptieciņas pie rokas nav un aptiekas jau slēgtas?” Farmaceite uzsver, ka studentam savlaicīgi sagādāt elementāru zāļu un medicīnas preču kopumu, kas var noderēt kā pirmā palīdzība, ir patiesi prātīgi un tālredzīgi. “Savainojums vai saslimšana var būt akūta, tādēļ svarīgi, lai kāds risinājums jaunajam cilvēkam ir pieejams uzreiz. Vienmēr svarīgi zināt, kā rīkoties, kā vajadzības gadījumā sazināties ar ārstu. Par medikamentu un citu aptiekas preču lietošanu vienmēr konsultēs farmaceits. Taču, lūk, kas būtu iekļaujams studenta aptieciņā!”

Termometrs

Tie pieejami gan parasti, taču bez dzīvsudraba, gan digitāli, bezkontakta. Svarīgi zināt, ka zāles pret temperatūru lieto, ja tā ir augstāka par ~38,9 grādiem. To var konstatēt, tikai temperatūru izmērot, tādēļ aptieka būtu jāiegādājas termometrs.

Bezrecepšu pretsāpju zāles

Tas var būt, piemēram, paracetamols vai ibuprofens. Šiem medikamentiem piemīt arī temperatūru pazeminoša īpašība, ibuprofenam – arī pretiekaisuma iedarbība.

Zāles gremošanas traucējumiem

Studentiem nereti mēdz gadīties gremošanas traucējumi, piemēram, caureja, tādēļ aptieciņā noteikti jāiekļauj adsorbenti – diosmektīts, aktivēta ogle vai silikagels, kas palīdz uzsākt ārstēšanu gan saindēšanās, gan vēdera vīrusu gadījumā. Vēlams sagādāt arī fermentus, kas var palīdzēt uzlabot gremošanu. Šajos gadījumos vēlams konsultēties ar  farmaceitu.

Pirmās palīdzības komplekts

Tas var noderēt nelielu traumu, apdegumu gadījumā. Jāsagādā vate, dažāda izmēra brūču plāksteri, vēlams – sterila marle. Tāpat aptieciņā vajadzētu būt antiseptiskam līdzeklim brūču apstrādāšanai, tā mazinot iekaisuma risku, antibakteriālai ziedei. Apdegumiem ērts būs, piemēram, pantenolu vai sudrabu saturošs līdzeklis aerosola veidā.

Individuāli svarīgi medikamenti

“Ikvienam var būt savas individuālās veselības vajadzības, un tādēļ aptieciņu nepieciešams papildināt ar kādu īpašu medikamentu. Piemēram, ar antacīdiem, ja mēdz būt sūdzības par paaugstinātu kuņģa skābi, vai, iespējams, antihistamīniem, ja cilvēks ir alerģisks. Savukārt, ja kādreiz ir piedzīvota smaga alerģiska reakcija, vienmēr ir jābūt līdzi atbilstošiem medikamentiem, ko lietot šādā gadījumā.

Arī jaunam cilvēkam var būt kāda hroniska slimība, piemēram, bronhiālā astma vai cukura diabēts, un tādēļ nepieciešams ikdienā lietot medikamentus. Arī ar tiem aptieciņa jāpapildina,” mudina farmaceite un jaunu iespaidu, emociju, ikdienas režīma un citu izmaiņu dēļ aicina studentus neaizmirs iedzert ikdienā lietojamās zāles, kas palīdz uzturēt veselību, un tātad – arī spēju pilnvērtīgi iesaistīties studiju procesā. Un vēl farmaceite iesaka katram uzzināt, kā visātrāk sasniedzams tuvākais zobu ārsts un kur pieņem dežūrārsts.

Šis ir jūsu laiks!

“Lai arī pārmaiņas, uzsākot studijas augstskolā un patstāvīgo dzīvi, var sagādāt daudz izaicinājumu, atcerieties, ka katrs solis uz priekšu jūs tuvina mērķiem un jūsu sapņiem. Paļaujieties uz savām spējām, ja nepieciešams, nebaidieties lūgt palīdzību un atvēliet laiku, lai izbaudītu šo unikālo dzīves posmu! Veiksmīgas studijas sākas ar pārliecību par sevi un gatavību mācīties – ne tikai no grāmatām, bet arī no dzīves pieredzes. Lai izdodas neaizmirstami izdzīvot lielisko studiju laiku!” uzmundrinot ikvienu studentu, saka psiholoģe Jekaterina Vintere.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.08.2024 - 16.08.2024 Krāmu tirdziņš “BAZĀR BAGĀŽ” Balvu TIC
17.augustā “Škladi” Balvu novada Kubulos organizē šī gada noslēdzošo krāmu tirdziņu “BAZĀR BAGĀŽ”. Būs gan tirgošanās, gan izklaides | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.07.2024 - 17.08.2024 Vecpilsētas ielas svētki Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
17.augustā 11:00 - 15:00 ikviens aicināts uz Vecpilsētas ielas svētkiem, lai baudītu priekšnesumus, iepirktos mājražotāju tirdziņā un piedalītos | Skatīt vairāk
Grobiņā ātrākais moto pasākums šogad Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs
“Street Race” - ātruma braucienu paraugdemonstrējumi. Tajos aicināts piedalīties ikviens motobraucējs ar savu spēkratu. Bikini Bike Wash, ballīte, | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.08.2024 - 18.08.2024 Šīs vasaras klusākais festivāls Bauskā Bauskas TIC
Kādā klusā Latvijas vietā, pilskalna pakājē, pussalā, kur divas upes kļūst par vienu - Bauskā, nolaižas Klusuma festivāls. | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.940418sec.