Pieaug nepieciešamība ceļot dabai draudzīgi

Divas nedēļas Dominikānas Republikā par 600 eiro vai nedēļa Ēģiptē par 200 latiem? Masu tūrisma laikmetā ceļošana vairs nav nekas ekskluzīvs, taču tam ir arī savas sekas. Pēc Pasaules Dabas fonda aplēsēm tieši tūrisma nozare producē vairāk nekā piecus procentus no visām siltumnīcas efektu izraisošajām gāzēm. Vislielāko ietekmi uz vidi atstāj tālie lidojumi, uz kuru rēķina ir līdz 17 procentiem no siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisijas tūrisma jomā. Iemesls – lielā lidojuma augstumā CO2 emisijas uz klimatu iedarbojas daudz kaitīgāk nekā emisijas uz zemes. Tieši tāpēc lidmašīnas ir dabai visnedraudzīgākais transporta līdzeklis.

Uzskatāms piemērs, ka šo gāzu izraisītā klimata sasilšana negatīvi ietekmē dabas norises, ir, piemēram, koraļļu masveida izmiršana Dienvidaustrumāzijā. Jo īpaši tie ir apdraudēti tā sauktajā koraļļu trijstūrī starp Mailaiziju, Filipīnām un Indonēziju, kur šo jutīgo ekosistēmu negatīvi ietekmē arī pārlieku lielā nozveja, vides piesārņojums un neapzinīgu nirēju bezatbildība.

Tomēr arī tūristi var samazināt savu tā saukto „ekoloģisko pēdu”, gan izvēloties dabai draudzīgāku transportu (vai patiešām vienmēr ir jālido?), gan, ja tomēr ir jālido, speciālās interneta vietnēs iespējams aprēķināt (piemēram, atmosfair) naudas izteiksmē CO2 daudzumu, ko radīs lidmašīna, un šo naudu ziedot kādai no klimata aizsardzības organizācijām, kas to ieguldīs klimata aizsardzības projektos.

Piemērs: lidojumā no Rīgas uz Frankfurti un atpakaļ CO2 emisija uz vienu cilvēku būs aptuveni 700 kilogrami (salīdzinājumam – vidējas klases ledusskapis gadā emitē 100 kg CO2), kas ir aptuveni 17 eiro vērti. Tālais lidojums no Eiropas uz Ņujorku, pārrēķinot radīto CO2 daudzumu, „izmaksātu” apmēram 100 eiro. Eiropā ir vairākas lidsabiedrības, kas aprēķinātās ekoloģiskās pēdas nospieduma kompensāciju dabai piedāvā uzreiz iekļaut biļetes cenā un pēc tam ziedot dabas aizsardzībai.

Ja gribas vēl vairāk samazināt savas kā tūrista ekoloģiskās pēdas nospiedumu, arī ceļojuma galamērķī jāpievērš uzmanība šim jautājumam, sākot ar tūrisma operatora un beidzot ar katra atsevišķā pakalpojumu sniedzēja izvēli, piemēram, izvēloties viesnīcu, kas lieto tikai ekonomiskās spuldzes un nodrošina šķirotu atkritumu savākšanas sistēmu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
“Ārijas Elksnes” dzīves melodijas Valmieras novada Tūrisma pārvalde
Koncertprogramma ĀRIJAS ELKSNES DZĪVES MELODIJAS Valmieras Kultūras centrā 19.oktobrī 19.00! Piedalās pazīstami latviešu mūziķi. | Skatīt vairāk
Brīvdienu komēdija svingeru ritmos Valmieras novada Tūrisma pārvalde
27.oktobrī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā brīvdienu komēdija svingeru ritmos “Lielguļamā gulta”. Autore – Rasa Bugavičute-Pēce. | Skatīt vairāk
no 15 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.10.2024 - 11.10.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Rudens sezonas Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, aptverot divas nedēļas nogales – no 11. līdz 20. oktobrim. | Skatīt vairāk
Kuba - īpašais piedāvājums Estravel Latvia
Tūre no Rīgas ar eksursijām ar Estravel Latvia gidu // 11.03. – 25.03.2025. // vietu skaits ierobežots! | Skatīt vairāk
no 3555 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::6.644243sec.