Autors: Elīna Andersone
Avots: Abcnews.go.com
Izrādās, ir zinātniski pierādījumi, ka lidojuma laikā parādās pastiprināta vēlme pēc Asiņainās Mērijas - alkoholiska kokteiļa, kura sastāvā ir degvīns, tomātu sula un tobasko mērce.
Saskaņā ar Kornela Universitātes (Cornell University) pētījumiem, augstais trokšņa līmenis lidojuma laikā noved mūsu smadzenes pie tā, ka mēs spējam stiprāk sajust un izgaršot pikantas un sāļas garšas. Kā apgalvo pētījuma autori, tā laikā pārbaudīja nevis garšas kvalitāti, bet gan tās intensitāti, un izrādījās, ka tā tiešām bija augstāka, kā ierasti.
Reklāma
Bet kāpēc Asiņainā Mērija? Atbilde slēpjas tajā, ka tomātu sulai, olīvām, un dzēriena citām sastāvdaļām garšas lidojot lidmašīnā ir pastiprinātas.
Ir sarežģīti izskaidrot iemeslu, kāpēc augstais trokšņu līmenis tik ļoti ietekmē mūsu garšas izjūtu, bet iemesls tam varētu būt tāds, ka ausu bungādiņas ir savienotas ar mutes dobumu. "Būtībā nervs, kas divas trešdaļas informācijas ņem no mēles, kad dodas uz smadzenēm, iet tieši pāri auss bungādiņai. Tātad tas faktiski rada fizisku kontaktu, jo šķērso auss bungādiņu," skaidroja Robins Dando, pētījuma autors un Kornela universitātes docents pārtikas zinātnēs. "Mēs uzstādījām hipotēzi, ka minētie skaļie trokšņi kaut kādā veidā stimulē šo nervu, to aktivizējot vai padarot hiperaktīvu - atkarībā no gaumes."
Vēl jāpiemin, ka pilnīgi pretēja situācija ir saldu ēdienu gadījumā. Proti, lidojot samazinās mūsu spēja izbaudīt to garšu, un, lai spētu to izjust tikpat pilnvērtīgi, kā uz zemes, ēdiens būtu ļoti jāpārsaldina. Tādēļ, lai lidojuma laikā spētu ēdienu patiešām izbaudīt, ieteicams izvēlēties ēst sāļus ēdienus, piemēram, tomātus, olīvas, sieru, sēnes, gaļu, nevis desertus.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.