Neredzamais palīgs: ikdienas situācijas, kurās mākslīgo intelektu jau izmantojam

Neredzamais palīgs: ikdienas situācijas, kurās mākslīgo intelektu jau izmantojam

Pēdējo gadu laikā ir novērojama strauja mākslīgā intelekta (MI) attīstība, tas jau sen ir klātesošs dažādās jomās, padarot ikdienu efektīvāku un ērtāku. Mūsu dzīvē ir ienākuši MI risinājumi, kurus, iespējams, nemaz neapzinoties jau izmantojam. Katrs piektais Latvijas jaunietis atzīst, ka par MI ir dzirdējis, taču ikdienā to neizmantojot, liecina Samsung “Solve for Tomorrow” veiktā aptauja.* Eksperti skaidro, vai tā tiešām ir, vai vienkārši ne vienmēr atpazīstam MI un protam to jēgpilni izmantot.

Mākslīgā intelekta klātbūtne mūsu viedtālruņos jau tiek uzskatīta par neatņemamu sastāvdaļu, proti, telefons vairs nav tikai saziņas līdzeklis, bet gan virtuālais asistents, kas nepārtraukti atpazīst lietotāja paradumus, veicot zvanus, iestatot atgādinājumus un atbildot uz jautājumiem. Piemēram, sociālo mediju un internetveikala platformas izmanto MI, lai personalizētu saturu, analizētu lietotāju uzvedību un lai piedāvātu līdzīgus ierakstus.

Tikmēr izglītībā mākslīgais intelekts arvien vairāk atvieglo mācību procesu, padarot to vienkāršāku. Skolēni var efektīvāk veikt dažādus ar skolu saistītus uzdevumus. Piemēram, jaunieši MI izmanto ideju meklēšanai dažādiem projektiem, prezentācijām, tekstu tulkošanai, labošanai, ir daudz un dažādu aktivitāšu, ko var veikt ar MI palīdzību.

“Pieredze rāda, ka daļa skolēnu izmanto MI risinājumus, taču ne vienmēr tos lieto pilnvērtīgi. Skolu un augstskolu atbildība ir palīdzēt skolēniem veidot izpratni par MI, apgūt rīkus un iemācīt, kā ar tiem efektīvi mijiedarboties. Tāpat ir svarīgi ar jauniešiem apspriest ētikas un drošības jautājumus, kas saistīti ar MI izmantošanu. Šādi izglītojot skolēnus, mēs varam būt pārliecināti, ka jaunā paaudze izaugs, izprotot tehnoloģijas, un prasmīgi tās pielietos atbildīgiem risinājumiem sabiedrības izaicinājumu risināšanā un inovatīvu ideju radīšanā,” saka Linda Sinka, Riga Business School Pre-Univerisity programmas vadītāja.

Gandrīz visi ikdienā izmanto e-pastu, bet reti kurš apzinās, ka tā sakārtošanā palīdz mākslīgais intelekts, piemēram, MI automātiski filtrē “spamu” un piedāvā “viedās atbildes”, analizējot ienākošos e-pastus un veidojot piemērotas atbildes. Straumēšanas pakalpojumi, kā Netflix, Spotify un YouTube, izmanto MI, lai analizētu mūsu skatīšanās un klausīšanās paradumus, piedāvājot personalizētus ieteikumus. Viedpulksteņi un veselības monitorēšanas lietotnes, kā Samsung Health, izmanto MI, lai analizētu fizisko aktivitāti, miegu un sniegtu padomus dzīvesveida uzlabošanai. Kā arī MI tehnoloģijas ir mainījušas tulkošanas pakalpojumus. Live Translate un citas līdzīgas lietotnes ļauj ātri tulkot tekstu starp dažādām valodām, veidojot precīzākus tulkojumus. Tas ir īpaši noderīgi ceļojot vai komunicējot starptautiski.

MI ir būtisks atbalsts ceļošanā, lietojot Google Maps vai Waze, MI analizē reāllaika satiksmes plūsmu, piedāvājot ātrākos maršrutus un brīdinot par sastrēgumiem. Tas izmanto lielu datu apjomu, lai precīzi prognozētu ceļošanas laiku un kustību. Kā arī, kad sazinies ar klientu apkalpošanas servisu, bieži vien MI darbināts čatbots sniedz pirmās atbildes vai pat atrisina problēmu bez cilvēka palīdzības. Tas notiek interneta veikalos, bankās un citos uzņēmumos. Interesanti, ka jaunākajās automašīnās MI tiek izmantots, lai automātiski monitorētu transportlīdzekļa stāvokli un paziņotu par iespējamiem tehniskiem bojājumiem vēl pirms tie notikuši. Tas palīdz vadītājiem izvairīties no dārgām un pēkšņām problēmām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Uzbekistānas ekskursijas tūre! AL SVETS
Aicinām piedalīties Uzbekistānas ekskursijas tūrē (tiešais lidojums Rīga-Taškenta-Rīga) ar iekšējiem transferiem "Afrosiab" ātrvilcienā un | Skatīt vairāk
Atslodzes diena veselībai Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Izbaudiet vienu vērtīgu dienu, kas nāks par labu Jūsu veselībai. Ārsta konsultācija, dūņu aplikācijas, minerālūdens vanna, masāža. Programmas | Skatīt vairāk
50 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.09.2024 - 29.09.2024 Daumants Kalniņš &  bigbends Valmierā Valmieras novada Tūrisma pārvalde
28.septembrī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centra rudens koncertsezonu atklās Daumants Kalniņš un Dailes bigbends koncertprogrammā “Frank Sinatra”. | Skatīt vairāk
no 25 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.09.2024 - 28.09.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.31508017sec.