Pētījums: Katra piektā privātmāja Latvijā aprīkota ar saules paneļiem; 25% tos negrasās apdrošināt

Pētījums: Katra piektā privātmāja Latvijā aprīkota ar saules paneļiem; 25% tos negrasās apdrošināt

Šobrīd saules paneļi uzstādīti teju katrā piektajā privātmājā Latvijā (19%), taču 25% respondentu tos apdrošināt negrasās, zaudējot iespēju saņemt finansiālu atbalstu īpašuma atjaunošanai pēc negadījuma, liecina nedzīvības apdrošināšanas sabiedrības “Compensa Vienna Insurance Group” veiktais pētījums. Gan ģeopolitiskās ietekmes, gan straujās tehnoloģiju izaugsmes rezultātā saules paneļi pēdējo gadu laikā kļuvuši par pievilcīgu risinājumu, lai panāktu enerģētisko neatkarību un mazinātu pieaugošās enerģijas izmaksas.

Pētījuma rezultāti liecina, ka līdztekus 19% privātmājās dzīvojošo, kuri savā īpašumā jau uzstādījuši saules paneļus, 18% respondentu to plāno veikt tuvākā gada laikā, tādējādi potenciāli ar saules enerģiju aprīkoto privātmāju skaitu palielinot līdz 37%. Tomēr teju divas trešdaļas jeb 63% privātmājās dzīvojošo pētījuma dalībnieku savā īpašumā saules paneļus nav uzstādījuši un tuvākā gada laikā to arī neplāno darīt.

Vērtējot paradumus dažādos Latvijas reģionos, var secināt, ka tuvākā gada laikā 43% Pierīgas, 38% Rīgas un 37% Kurzemes reģiona privātmāju varētu tikt uzstādīti saules paneļi, savukārt Latgalē un Vidzemē tos plāno uzstādīt vien katrā ceturtajā privātmājā.

Kas attiecas uz paneļu apdrošināšanu, provizoriski 2025. gadā vairums jeb 68% Latvijas privātmāju īpašumos uzstādīto saules paneļu būs apdrošināti – visbiežāk Zemgalē (84%) un Kurzemē (80%), tomēr katrs ceturtais (25%) saules paneļu īpašums tā arī paliks neapdrošināts.

“Galvenie iemesli saules paneļu apdrošināšanai ir bailes no dabas stihiju nodarītajiem postījumiem, kā arī rūpes par finansiālo drošību, saskaroties ar dažādiem nelaimes gadījumiem. Mūsu veiktais pētījums atklāj, ka 42% aptaujāto, kuri tuvākā gada laikā vēl tikai plāno uzstādīt paneļus, nezina, vai tos apdrošinās un, ja to darīs, atliks lēmuma pieņemšanu līdz brīdim, kad tie tiks iegādāti. Taču kopumā apdrošināšanas tendence ir pozitīva – tikai katrs desmitais (11%) no potenciālajiem saules paneļu īpašniekiem atzina, ka tos neapdrošinās. Iegūtie dati norāda uz pieaugošo izpratni par to, cik svarīgi ir aizsargāt šo ieguldījumu un nodrošināt tā funkcionalitāti ilgtermiņā,” skaidro “Compensa Vienna Insurance Group” Latvijas filiāles privātīpašuma apdrošināšanas vadītājs Andrejs Siņicins.

Pētījums veikts 2024. gada maijā sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat Latvija" ar mērķi noskaidrot iedzīvotāju saules paneļu uzstādīšanas un apdrošināšanas paradumus. Tā ietvaros aptaujāti 505 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 20 līdz 75 gadiem, kuri dzīvo privātmājās.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Izstāde Zirgi un zirgošanās Rundāles pilī Bauskas TIC
Muzeja pirmā stāva telpās, līdz nākamā gada februārim, bez maksas ir apskatāma izstāde “Zirgi un zirgošanās Kurzemes-Zemgales hercogistē”. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.08.2024 - 16.08.2024 Brīvdabas koncertuzvedums Bruknā Bauskas TIC
Programma, kas guvusi skatītāju un kritiķu atzinību, skanot Latvijas baznīcās, klausītājus aicina uz brīnumainu satikšanos “dabas katedrālē”! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.07.2024 - 17.08.2024 Vecpilsētas ielas svētki Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
17.augustā 11:00 - 15:00 ikviens aicināts uz Vecpilsētas ielas svētkiem, lai baudītu priekšnesumus, iepirktos mājražotāju tirdziņā un piedalītos | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.08.2024 - 21.08.2024 Mājas kafejnīcu dienas Ziemeļlatgalē Balvu TIC
24. un 25.augustā aicinām uz breineigu* sajūtu un garšu piedzīvojumu! *breineigs - brīnišķīgs no latgaliešu val. | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.99997902sec.