Nepareizi apkopti skursteņi, bojātas elektroierīces un neuzmanība: kas ir biežākie ugunsgrēku izraisītāji mājokļos?

Nepareizi apkopti skursteņi, bojātas elektroierīces un neuzmanība: kas ir biežākie ugunsgrēku izraisītāji mājokļos?

Šogad, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, dubultojies postošu ugunsgrēku skaits apdrošinātos privātpersonu mājokļos, kur zaudējumu apmērs pārsniedz 50 tūkstošus eiro. Tā rezultātā zaudējumu atlīdzībās izmaksāta rekordliela summa – vairāk nekā 700 tūkstoši eiro.

Šā gada astoņos mēnešos apdrošināšanas kompānijas “Compensa Vienna Insurance Group” klienti pieredzējuši ugunsgrēkus, kuru rezultātā īpašums ticis neatgriezeniski nopostīts. Lielākās apdrošināšanas atlīdzības, kas izmaksātas vienam klientam pērnā gada nogalē un šogad, bija attiecīgi 215 tūkstoši, 180 tūkstoši, 167 tūkstoši, 135 tūkstoši un 101 tūkstotis eiro. Šajos gadījumos postošo ugunsgrēku iemesli saistīti ar pagarinātāja vada, televizora vai datora uzlādes vada radīto īssavienojumu, elektriskā skrūvgrieža atstāšanu tiešos saules staros, kā arī ar bojāta skursteņa aizdegšanos.

“Ugunsgrēki, kas rodas bojātu elektroierīču, vadu vai nepareizi apkoptu skursteņu dēļ, notiek arvien biežāk. Šādas nelaimes ne tikai rada ievērojamus materiālos zaudējumus, bet arī apdraud cilvēku dzīvību. Tāpēc ir svarīgi uzstādīt dūmu detektorus, reizi 10 gados veikt elektropretestības mērījumus, kā to paredz normatīvie akti, apsekot gan elektroierīču, gan kontaktligzdu tehnisko stāvokli, kā arī apdrošināt savu īpašumu pret negadījumiem,” saka uzņēmuma Atlīdzības daļas vadītājs Edgars Lūcis.

Labākā aizsardzība ir profilakse – kā mazināt elektrotehnikas vai skursteņa aizdegšanās risku?

Ir svarīgi periodiski pārbaudīt elektroiekārtu vadus un kontaktligzdas, lai pārliecinātos, ka tās ir labā stāvoklī, nav bojātas vai nolietotas. Bojāti vadi vai ierīces jānomaina vai jāsaremontē, piesaistot kvalificētus speciālistus. Tāpat ir jāizvairās no elektrotīkla pārslodzes, kas var rasties, pieslēdzot pārāk daudz ierīču vienā kontaktligzdā vai pagarinātājā. Vēlams izmantot kvalitatīvus strāvas sadalītājus ar iestrādātu pārslodzes aizsardzību.

Lai pārliecinātos par elektroinstalāciju stāvokli, reizi 10 gados jāveic elektropretestības mērījumi un jānovērš atklātie elektroinstalācijas bojājumi.

“Diemžēl redzam, ka iedzīvotāji ne vienmēr pievērš uzmanību kopējai elektroinstalācijai savā mājoklī. Tiek iegādātas jaunas un jaudīgas elektroierīces, bet esošā elektroinstalācija ne vienmēr šo jaudu spēj izturēt, un tas var radīt elektropārvades vadu uzkaršanu, kā rezultātā izolācija izkūst un rodas īssavienojums,” stāsta Lūcis.

Tāpat nekad nevajadzētu turēt elektroiekārtas tiešā saulē, jo tās uzkarst un var viegli aizdegties. Elektroierīces arī vēlams atvienot no kontaktligzdas, ja tās netiek izmantotas vai ja īpašums tiek atstāts uz ilgāku laiku.

Katrā mājokļa telpā būtu jābūt dūmu detektoram. Ja detektors signalizē par zemu bateriju uzlādes līmeni, tās jānomaina. Tādējādi pasargāsiet ne tikai savu īpašumu, bet arī savu veselību un dzīvību.

Savukārt skurstenis ir jātīra vismaz reizi gadā, īpaši pirms apkures sezonas sākuma. Tādējādi tiks novērsta kvēpu un sodrēju uzkrāšanās, kas var izraisīt aizdegšanos. Skursteņa tīrīšanu labāk uzticēt profesionālam skursteņslauķim.

Skurstenis būs labākā tehniskajā stāvoklī un radīsies mazāk kvēpu, ja kurināšanai tiks izmantots tikai tam paredzētais kurināmais – malka, briketes vai cita veida apkures materiāls. Tajā nevajadzētu dedzināt sadzīves atkritumus, plastmasu vai citus materiālus, jo tas var veicināt aizdegšanos un apdraudēt pašu veselību.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Īpaša dāvana labsajūtai! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru* superior svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Vitalitāte". Zvaniet +371 20 605 | Skatīt vairāk
Latvija no 145 EUR
Īpašais rudens/ziemas piedāvājums Nurmuižas pils
Baudiet romantisku atpūtu muižā ar Smēdes SPA apmeklējumu, prosecco, vakariņām un gardām brokastīm nākamajā rītā! | Skatīt vairāk
"Leonardo da Vinči mašīnas" Motormuzejā Motormuzejs
No 6. septembra Rīgas Motormuzejs piedāvā iespēju apmeklēt starptautisko ceļojošo izstādi "Leonardo da Vinči mašīnas”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.09.2024 - 15.09.2024 VĀCIETIS. ZIEDONIS. JAKOVĻEVS  Tukuma TIC
15.septembrī pulksten 16:00 Tukuma pilsētas Kultūras namā izskanēs īpaša programma - "VĀCIETIS. ZIEDONIS. JAKOVĻEVS". | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.75583196sec.