Pasaules iepazīšana vienatnē: kā ceļot droši un bez raizēm

Pasaules iepazīšana vienatnē: kā ceļot droši un bez raizēm

Kad tumšie mēneši aicina latviešus meklēt siltumu Spānijā, Taizemē, Bali vai citviet pasaulē, ir svarīgi padomāt par drošību, īpaši, ja plāno ceļot vienatnē. 51% apdrošināšanas sabiedrības “Compensa Vienna Insurance Group” aptaujāto iedzīvotāju norādīja, ka ir ceļojuši vieni. Biežāk vienatnē ceļo vīrieši – to aptaujā atzina 56% vīriešu, tomēr arī 46% sieviešu norādīja, ka ir devušās ārpus Latvijas vienas.

Ceļojums vienatnē var būt ne tikai pamācošs, bet arī izaicinājumu pilns, tāpēc, lai tas sniegtu vairāk vērtīgu iespaidu un mazāk raižu, apdrošināšanas sabiedrības Risku parakstīšanas daļas vadītājs Raivis Ranks dalās padomos, ko ņemt vērā, dodoties izpētīt pasauli.

# Drošība pirmajā vietā

Pirms biļešu iegādes pārbaudi, kāda ir drošības situācija galamērķī, proti, ir svarīgi pārliecināties, vai valstī nav nemieru, protestu vai dabas katastrofu, piemēram, vulkāna izvirdumu vai cunami. Ārlietu ministrijas paziņojumi var sniegt svarīgu informāciju par ceļojuma drošību.

Ja valsts tiek atzīta par drošu un biļete ir nopirkta, izpēti galamērķi, īpaši, ja plāno doties uz lielpilsētu. Pārbaudi rajonus, kuros nevajadzētu apmesties vai pat doties pastaigā. Ja interneta dzīlēs padomus neatrodi, reizēm noder sarunas ar vietējiem iedzīvotājiem, piemēram, konkrētās valsts lidostas darbiniekiem, kuri var kartē norādīt vietas, kur tūristam labāk nedoties.

Ceļojot vienam, būtu ieteicams periodiski sazināties ar tuviniekiem, lai informētu par saviem plāniem. Tādējādi gan pats, gan mājinieki jutīsies drošāk, zinot, kur atrodies.

Saskaņā ar aptaujas datiem 61% iedzīvotāju gadījumos, kad ārpus Latvijas dodas vieni, ar tuviniekiem sazinās vismaz reizi dienā, 25% – vismaz reizi nedēļā. Sievietes ar tuviniekiem sazinās biežāk nekā vīrieši –  70% sieviešu un tikai 54% vīriešu katru dienu sazinās ar draugiem, ģimeni vai citiem tuviniekiem.  

# Ceļojuma apdrošināšana pasargā no neparedzētiem izdevumiem

73% aptaujāto iedzīvotāju, ceļojot vienatnē, iegādājas ceļojuma apdrošināšanu un norāda, ka tā ir būtiska drošības sastāvdaļa. Arī “Compensa Vienna Insurance Group” pieredze apliecina, ka ceļotāji bieži saskaras ar saslimšanām, traumām, nozaudētām mantām, kavētiem vai atceltiem reisiem. Šogad izmaksātās atlīdzības ceļojumu apdrošināšanā sasniegušas 642 tūkstošus eiro.

Dažos gadījumos medicīnas izdevumi bijuši ievērojami, piemēram, kādai klientei izmaksātais apdrošināšanas atlīdzības apmērs bija 12 tūkstoši eiro pēc traumas un operācijas Ēģiptē. Bijis arī sarežģīts gadījums, kad klients medicīnas personāla pavadībā tika transportēts ar helikopteru no Zviedrijas uz Latviju.

“Ir svarīgi parūpēties par ceļojuma apdrošināšanu, īpaši tāpēc, ka nekad nevar paredzēt, kas var atgadīties, un ir valstis, piemēram, Turcija vai Ēģipte, kur tūristiem piemērotās cenas medicīnas iestādēs ir pat vairākkārt lielākas nekā vietējiem un kur palīdzības saņemšanu ir svarīgi organizēt kopā ar savu apdrošinātāju,” stāsta Ranks.

Viņš piebilst, ka ceļojuma apdrošināšana jāiegādājas laikus, pretējā gadījumā vairāki riski nebūs apdrošināti. Piemēram, lai stātos spēkā ceļojuma anulēšanas risks akūtas saslimšanas rezultātā, polise ir jāiegādājas vismaz piecas dienas pirms ceļojuma sākuma datuma.

# Esi piesardzīgs transportā

Braucot transportā, vienmēr uzmani savas mantas, jo ne reizi vien dzirdēti gadījumi, kad somai vai koferim, kas atstāts autobusa bagāžas nodalījumā, “pieaug kājas”. Svarīgi to ievērot arī nakts autobusā, īpaši ceļojot vienatnē, jo brīdis, kad cilvēks ir cieši aizmidzis, rada labu iespēju garnadžiem. Braucot nakts transportā, svarīgākās lietas jāpaņem blakus, lai gadījumā, ja kāds tās vēlētos paņemt, Tu to justu un pamostos.

Piesardzīgam jābūt arī taksometros – pirms sēsties automobilī, tā vadītājam jālūdz uzrādīt licence. Ja ir interneta savienojums, vēlams sekot līdzi brauciena maršrutam Google Maps vai citā lietotnē. Tāpat, braucot taksometrā vai citā automobilī, nevajadzētu filmēt vai fotografēt pie atvērta loga, jo tā var šķirties no telefona – tas var izkrist vai to var nozagt.

# Sagatavo noderīgas lietotnes

Izvērtē un lejupielādē lietotnes, kas var palīdzēt ceļojuma laikā, piemēram, lietotnes taksometru vai kopbraukšanas automobiļa izsaukšanai, tādējādi nepārmaksājot par transportu. Tāpat noderēs gan karte, gan tulkotājs, kas darbojas bez interneta, jo arī gadījumos, ja būsi iegādājies vietējo SIM karti, ne visur var būt interneta pārklājums.

# Parūpējies par aptieciņu

Ja lieto specifiskas zāles, paņem tās līdzi, jo citās valstīs var nedarboties Latvijā izrakstīta recepte vai šādu zāļu var vienkārši nebūt. Vienlaikus ņem vērā, ka ir valstis, kurās konkrētus medikamentus ievest nedrīkst, tāpēc to būtu vēlams pirms lidojuma pārbaudīt.

Atceries arī par pirmās nepieciešamības lietām, lai to trūkums nesabojā atpūtu, piemēram, zāles pret caureju vai galvassāpēm. Tāpat sievietēm var noderēt higiēnas preces, kuras dažās valstīts var nebūt pieejamas.

# Nepārspīlē ar alkoholu un izvairies no nezināmām vielām

Ja ceļo vienatnē, bet vēlies izbaudīt vietējo ballīti, limitē dzērienu daudzumu, jo šādos gadījumos var ne tikai gūt traumas, bet arī kļūt par vieglu mērķi zagļiem.

Vienmēr pieskati savu glāzi, lai neviens cits nevar “papildināt” tās saturu. Noteikti nevajadzētu mēģināt nekādas jaunas vielas, ko citi piedāvā, jo nekad nevar zināt, kas tas ir un kādu efektu var radīt.  

# Neizrādi visiem, ka esi tūrists

Ikviens noteikti ir redzējis amerikāņu filmas, kurās attēlots tipiskais tūrists – kaklā milzīga foto kamera, rokās izdrukāta karte, kājās sandales, mugurā T-krekls ar mīlestības atzīšanās pilsētai uzrakstu. Tomēr, ceļojot vienatnē, nevajadzētu tik uzkrītoši parādīt, ka esi tūrists, un nedeklamēt to, ka brauc viens. Tas var piesaistīt nelabvēļu uzmanību. Protams, nav jāslēpj fakts, ka esi atpūtā, bet ir lielāks risks, ka tiksi apkrāpts, ja vietējie uzreiz sapratīs, ka esi nupat iebraucis.

“Ir dzirdēti pieredzējušu tūristu joki par to, ka atsevišķās Āzijas vai Āfrikas valstīs vietējie taksometru vadītāji vai tirdziņu pārdevēji vairs necenšas apkrāpt nosauļojušos eiropiešus, jo iedegusī vai pat apdegusī āda liecina, ka cilvēks valstī jau ir ilgāku laiku, tāpēc ir vairāk iepazinis apkārtni un zina īstās preču cenas,” stāsta Ranks.  

# Parūpējies par mājvietu

Braucot prom, neaizmirsti parūpēties par drošību arī savā mājoklī – aizver logus, neatstāj kontaktligzdā elektroiekārtas, pabrīdini tuvākos kaimiņus vai tuviniekus par ceļojumu, aicinot laiku pa laikam apraudzīt mājokli.

“Pirms kāda laika klientam, atgriežoties no ceļojuma, pavērās nepatīkama aina – mājoklī bija tikušas vārnas, kuras saknābāja mēbeles, atstāja aiz sevis izkārnījumus un beigās turpat arī nomira. Tāpēc ir svarīgi pirms lidošanas veltīt laiku tam, lai izietu cauri katrai istabai un novērstu potenciālos riskus,” pieredzē dalās apdrošināšanas sabiedrības pārstāvis.

Nekad nevar paredzēt, kas notiks ceļojuma laikā, īpaši, ja valsts, uz kuru dodies, ir sveša. Daudz kas var noiet greizi un, visticamāk, tā arī būs, bet daži iepriekšējās sagatavošanās pasākumi palīdzēs justies drošāk un pilnvērtīgāk izbaudīt laiku.

Pētījums veikts 2024. gada septembrī sadarbībā ar pētījumu aģentūru “Norstat Latvija” ar mērķi noskaidrot iedzīvotāju ceļošanas paradumus. Pētījumā aptaujāti 1004 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Nakts Velobums Liepājas reģiona TIB
27. septembris, solās būt īpaša, jo no pulksten 20 Liepājas ielas pārņems Nakts Velobums – velorogaininga sacensības, kas noslēgs aktīvo | Skatīt vairāk
Jūras velšu cienītājiem ķemmīšgliemenes! Le Dome
Dažādās ķemmīšgliemenes tiek atlasītas ar rokām, lai iegūtu augstākās kvalitātes un maigu garšu. | Skatīt vairāk
5* Promenade Hotel - Liepāja Estravel Latvia
1 nakts 2 personām Prestige numurā, brokastis un spa atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 189 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.10.2024 - 12.10.2024 VJETNAMA! Vietu pieejamība Latvia Tours
Vietu pieejamība oktobrī, novembrī un decembrī! Lidojumu biļete no 949 EUR/pers. Ceļojuma cena no 1225 EUR/pers.* * lidojums, transfērs, viesnīca ar | Skatīt vairāk
no 1225.0 EUR
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.0181601sec.