Par to, ka dārzeņi, graudi, pupas, rieksti un citi augu valsts produkti uzlabo pašsajūtu un dod ļoti daudz enerģijas, šķiet, ir dzirdējuši visi. Tomēr mūsu zināšanas ne vienmēr sakrīt ar praktisko rīcību, ko un kā izvēlamies ik dienu likt uz šķīvja. Kā soli pa solim mainīt paradumus un uzturā iekļaut arvien vairāk augu valsts produktu, stāsta Rimi Gardēdis, kulinārijas entuziasts un vegāniskā dzīvesveida piekritējs Edgars Sanders.
“Kampaņas “Neapēd zemeslodi” ietvaros janvārī Latvijas iedzīvotāji tika aicināti vienkāršā veidā mazināt savu ietekmi uz klimatu un dabu, ēdot mazāk dzīvnieku valsts produktu un to vietā izvēloties vairāk augu izcelsmes gardumu. Dzīvot zemeslodei draudzīgāk nebūt nenozīmē uzreiz atteikties no dzīvnieku valsts produktiem, bet gan paplašināt savu redzesloku un vismaz dažas dienas nedēļā izmēģināt veģetāro vai vegānisko dzīvesveidu, lai atklātu, cik plaša un daudzveidīga ir šī pasaule. Un ticiet man – paēdis būs ikviens!” stāsta Rimi Gardēdis Edgars Sanders.
Reklāma
Lai arī janvāris tuvojas izskaņai, tas nenozīmē, ka arī citos mēnešos nevarētu turpināt ēst dabai draudzīgi, ieviešot jauninājumus savā ikdienas ēdienkartē un atklājot daudz jaunu garšas baudījumu.
“Janvāris viennozīmīgi bija labs ieskrējiena mēnesis, lai uzsāktu daļēji zaļu dzīvesveidu, uzsvaru liekot tieši uz “daļēji zaļu”. Pirmkārt, cilvēkiem netīk lielas, straujas pārmaiņas. Un, ja vien jau neesat pilna laika vegāns, kuram augu izcelsmes produktu ēšana ikdienā nesagādā nekādas problēmas, sākumā, pirms pilnībā izslēgt gaļu no ēdienkartes, es ieteiktu augu valsts produktus tajā iekļaut pakāpeniski – vai nu palielinot to daudzumu, vai atsevišķās ēdienreizēs vai dienās atteikties no gaļas produktiem. Ēdot vegāniski kaut vai tikai dažas dienas nedēļā un pārējās dienās – kā ierasts, gūsiet priekšstatu un salīdzinājumu par to, kā jūtaties pēc šādām dienām. Tas padarīs augu valsts produktu ieviešanu ēdienkartē daudz patīkamāku un ļaus izvairīties no sajūtas, ka kaut ko zaudējat,” iesaka Edgars Sanders.
Eksperts arī norāda, ka mūsu garšu kārpiņām vajadzīgs laiks, lai adaptētos un pieņemtu jauno ēdienkarti, tāpēc ne vienmēr tas, ko baudām pirmo reizi, mums uzreiz liekas garšīgs. Jābūt pacietīgiem un jāļauj organismam pierast pie pārmaiņām – dārzeņi un pākšaugi kļūst garšīgāki ar laiku. Un otrādi – gaļa ar laiku zaudē savu pievilcību. “Pēc piecu gadu pilnīga vegānisma pagaršoju gaļu, un ziniet, man tā šķita ļoti negaršīga. Organisms pierod un ar laiku pieņem jauno dzīvesveidu, tāpēc interesanti pašam pavērot un padomāt, cik lielas atšķirības piedzīvotas,” atklāj Rimi Gardēdis.
Vienlaikus svarīgi pievērst uzmanību arī mazajiem našķiem, ko lietojam starp ēdienreizēm. Ja kā našķi tiek ēsti ar glutamātu bagāti čipsi vai cukura piesātināti cepumi un šokolādes batoniņi, apēst svaiga burkāna stienīti liksies kā ēst salmus. Tomēr arī šai pārejai un jaunu paradumu ieviešanai nepieciešams laiks. “Pamēģiniet, piemēram, dažas reizes nedēļā neveselīgo uzkodu vietā izvēlēties svaigi sagrieztus dārzeņus – ziedkāpostus, burkānus vai brokoļus, pievienojot savu iemīļotāko krējuma mērcīti. Viena no manām iecienītajām mērcēm ir Indijas riekstu krējums. To pagatavot ļoti vienkārši un ātri – recepti atradīsiet zemāk šajā rakstā. Indijas riekstu krējumu var izmantot, piemēram, klasiskajos tomātu un gurķu salātos, pievienot zupām un dažādiem pamatēdieniem, ceptiem kartupeļiem un pankūkām. Tā kā šis krējums sastāv no riekstiem, tas ne tikai dos ilgstošu sāta sajūtu, bet arī piegādās organismam olbaltumvielas un tādas uzturvielas kā dzelzi, vitamīnu B6, magniju u. c. Turklāt tādējādi daļu jūsu iemīļoto recepšu nemaz nevajadzēs aizvietot ar jaunām, bet tikai nomainīt vienu produktu,” norāda Edgars Sanders.
Līdzīgi kā ar riekstiem aizvieto krējumu, eksperts iesaka palēnām gaļu aizvietot ar graudiem vai pākšaugiem, piemēram, vistas zupiņā vistas vietā liekot baltās pupiņas, bekonu aizvietojot ar apceptām baravikām, maltās gaļas kotletes pagatavojot no griķiem, bet biezpiena pankūkas – no tofu un augu valsts jogurta. Šādi mazi soļi ļaus neatteikties no iemīļotajiem ēdieniem un ēšanas tradīcijām, bet lēnām nomainīt produktu izcelsmi un izbaudīt jaunas garšas.
Aicinām arī jūs ēst dabai draudzīgāk, izmēģinot kādu no Rimi Gardēža Edgara Sandera receptēm. Vairāk recepšu atradīsiet autora grāmatā "Augu valsts ēdieni”.
Recepte Nr. 1
INDIJAS RIEKSTU “SKĀBAIS KRĒJUMS”
Nepieciešams:
• 100 g Indijas riekstu;
• 120 ml ūdens;
• 1/2 citrona sula;
• 1 tējkarote galda etiķa;
• sāls – pēc garšas.
Pagatavošana
Indijas riekstus liek katliņā, pārlej ar ūdeni un uzvāra. Atstāj ūdenī mērcēties, līdz tie atdziest. Riekstus nokāš, noskalo zem auksta tekoša ūdens un liek blenderī. Pievieno 120 ml ūdens un blendē, līdz izveidojas skāba krējuma konsistencei līdzīga mērce. Pievieno citronu sulu, etiķi un sāli pēc garšas.
Recepte Nr. 2
GRIĶU KOTLETES
Nepieciešams:
• 150 g brūno griķu;
• 1 liels burkāns;
• 1 liels sīpols;
• 2 ķiploka daiviņas;
• 50 g kviešu miltu;
• 100 g augu valsts siera ar mocarellas garšu;
• buntīte svaigu pētersīļu;
• sāls, pipari – pēc garšas;
• eļļa pēc izvēles.
Pagatavošana
Griķus liek vārīties, kā norādīts uz iepakojuma, taču nedaudz pārvāra, lai tie gandrīz jūk ārā. Nokāš pārvārītos griķus un atstāj, lai atdziest. Smalki sakapā sīpolu, ķiplokus un pētersīļus, sarīvē burkānu un sieru. Uzkarsē pannā nedaudz eļļas un liek sautēties sīpolus un burkānus, līdz tie ir mīksti. Pēdējā minūtē pievieno ķiplokus.
Sautētos dārzeņus liek bļodā, pievieno sieru, pētersīļus un griķus. lesijā miltus, pievieno sāli un piparus pēc garšas. Samaisa visu ar rokām, līdz izveidojas viendabīga masa. Pievieno vēl nedaudz miltu, ja masa neturas kopā.
Saripina golfa bumbiņas lieluma kotletes (ja masa vēl ir diezgan lipīga, var ielikt to atdzesēties ledusskapī uz 20 minūtēm). Uzkarsē pannā nedaudz olīveļļas. Cep kotletes, kamēr tās ir brūnas no abām pusēm. Uzkarsē krāsni līdz 190 °C temperatūrai un liek kotletes krāsnī izsildīties vēl 8 minūtes.
Recepte Nr. 3
TOFU "BIEZPIENA” PLĀCENĪŠI
Nepieciešams:
• 200 g bezpiedevu cietā tofu;
• 4 ēdamkarotes bezpiedevu sojas jogurta;
• 4 ēdamkarotes kviešu miltu;
• 4 ēdamkarotes cukura;
• 1/2 citrona;
• 200 g svaigu ogu vai augļu pēc izvēles (zemenes, avenes, mellenes, kivi u. c.);
• šķipsna sāls;
• eļļa pēc izvēles.
Pagatavošana
Tofu sadrupina mazos gabaliņos, iemaisa jogurtu un pievieno miltus, cukuru, citronu sulu pēc garšas un šķipsnu sāls. Uzkarsē pannā eļļu, liek pa 1 ēdamkarotei tofu masas pannā un veido mazus plācenīšus. Cep plācenīšus, līdz tie ir brūni no abām pusēm. Uzkarsē krāsni līdz 180 °C temperatūrai. Pārliek plācenīšus uz cepamās plāts un cep krāsnī vēl 8 minūtes. Pasniedz ar ogām vai augļiem.