Ar uzkodu pret izsalkumu: kā remdēt apetīti veselīgi?

Ar uzkodu pret izsalkumu: kā remdēt apetīti veselīgi?

Vasaras periodā, kad populāra kļūst aktīvā atpūta, ir īpaši svarīgi sabalansēt uzturu un uzņemt ne tikai svaigos zaļumus un dārza veltes, bet arī atcerēties par vienu no būtiskākajiem spēka avotiem – olbaltumvielām. Cilvēka organisms olbaltumvielas sagremo daudz lēnāk nekā ogļhidrātus vai taukus, tāpēc jāņem vērā – ja maltīte nesaturēs  olbaltumvielas, izsalkuma sajūta atgriezīsies ātrāk. Lai sāta sajūta tik ātri nepazustu un maltīte dotu spēku paveikt iecerētās aktivitātes, Rimi Bērniem eksperte, uztura speciāliste Olga Ļubina skaidro, kādus olbaltumvielas saturošus produktus ir nepieciešams iekļaut uzturā.

Viens no populārākajiem olbaltumvielu grupas produktiem – vistas gaļa

Cilvēka organisms spēj sintezēt ogļhidrātus no taukiem un olbaltumvielām, taukus – no ogļhidrātiem, taču ne tauki, ne ogļhidrāti bioķīmisko procesu rezultātā nespēj pārveidoties par olbaltumvielām. Tās cilvēka organismā sagremojas lēnām, tāpēc, apēdot maizīti ar sviestu vai ievārījumu, izsalkumu var just ātrāk, nekā apēdot maizīti ar sieru vai humosu.

Visbiežāk no olbaltumvielu grupas produktiem cilvēki uz šķīvja  izvēlas likt gaļu. Gaļa ir jaudīgs mikroelementu avots – tā satur dzelzi, cinku, selēnu, magniju, kāliju un citus mikroelementus, kas nodrošina normālu organisma darbību. Turklāt gaļā ir vitamīns B 12, kas sastopams tikai dzīvnieku valsts produktos.

Parasti populārākā no gaļām ir vistas fileja, kuras pagatavošana ir gana ātra un vienkārša. Būtisks faktors, kāpēc cilvēki dod priekšroku vistas gaļai, ir arī tas, ka tā ir ļoti liesa. “Nereti ikdienā mēs uzņemam pārāk daudz tauku ar trekniem piena produktiem, pārmērīgā eļļas daudzumā ceptiem gardumiem, konditorejas un kulinārijas izstrādājumiem. Putnu gaļu – vistu vai tītaru – būtu ieteicams ēst 3–4 reizes nedēļā, pārējās 2 reizes maltītē  iekļaujot liesu sarkano gaļu, kurā ir vairāk dzelzs, cinka, fosfora un B grupas vitamīnu. Liellopu, jēru vai vieglāk sagremojamo trusi vislabāk sutināt vai gatavot cepeškrāsnī,” skaidro uztura speciāliste Olga Ļubina.

Pākšaugi, turku zirņi, zivis – daži no olbaltumvielas saturošiem produktiem sāta sajūtai

“Steidzīgajiem noteikti vajag atgādināt par tādiem olbaltumvielas saturošiem produktiem kā olas, biezpiens, siers un pākšaugi,” iesaka eksperte.

Pēdējos gados pākšaugu un citu augu valsts produktu loma cilvēka uzturā ir būtiski pārskatīta un rekomendācijas attiecībā uz pākšaugiem – zirņiem, pupiņām, lēcām – ievērojami mainījušās. Pākšaugus ir ieteicams pievienot sautējumiem, graudaugu ēdieniem un salātiem. Tie ir ātri un vienkārši pagatavojami pilnvērtīgai maltītei. Rimi Bērniem eksperte iesaka vienmēr turēt ledusskapī bundžiņu turku zirņu, kas lieliski papildinātu dārzeņu salātus, savukārt sarkanās lēcas ir garšīgs papildinājums kartupeļiem vai citiem graudaugiem, un to pagatavošana neaizņem vairāk par 15 minūtēm. “Lēcas pākšaugu grupā ir līderes dzelzs satura ziņā! Izvēloties biezpienu vai sieru, jāpatur prātā, ka piena produkti tomēr satur taukus un piesātinātās taukskābes, tāpēc šos produktus vajadzētu lietot ar mēru un liesākus,” atgādina uztura speciāliste.

Vērtīgs un nozīmīgs olbaltumvielu avots jebkurā vecumā, bet  it īpaši bērniem, kuri aug un attīstās, ir zivis. Ja maltīti nepieciešams pagatavot ātri, lieti noder tuncis savā sulā vai mazsālīts lasis. Zivis satur taukos šķīstošus vitamīnus – D, A, E un K, nepiesātinātās (lielākoties polinepiesātinātās) taukskābes, Omega-3, kas uzlabo nervu un imūnsistēmas darbību.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.07.2024 - 18.07.2024 Svētku ieskaņas koncerts SERENĀDES Tukuma TIC
Tukuma novada svētku ieskaņas koncerts tradicionāli norisinās ceturtdienas vakarā Durbes pilī- 18.jūlijā pulksten 19:00 | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.07.2024 - 18.07.2024 Tukuma novada svētki TIEKAMIES TUKUMĀ! Tukuma TIC
Šovasar no 18. līdz 21. jūlijam Tukumā svinēsim Novada svētkus “Tiekamies Tukumā!” Svētku laikā tiksimies Brīvības laukumā un vairākās citās | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.07.2024 - 20.07.2024 Tukuma  svētku PROGRAMMA Tukuma TIC
Nāc pakaļ savai Tukuma svētku programmai uz Tukuma tūrisma centru! | Skatīt vairāk
Atpūties Junior Suite 304 ar skatu uz Domu Dome Hotel
Atpūties Junior Suite 304. 🗝️ ar vannu un skatu uz Doma katedrāli. ✨ | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53768611sec.