Kā izvairīties no pārēšanās ceļojuma laikā?

Kā izvairīties no pārēšanās ceļojuma laikā?

Vasara ir atvaļinājumu sezona, kurā ierasti mēdzam doties ceļojumos. Neatkarīgi no tā, vai tas ir tikai uz nedēļas nogali vai ilgāka laika periodu, cilvēkiem ir grūti pieturēties pie sava ēšanas ritma un veselīga uztura, bieži vien pārēdoties. Tas var radīt dažādas veselības problēmas, kas neļauj pilnvērtīgi izbaudīt atvaļinājumu, kā, piemēram, vēdera sāpes vai vēdera pūšanos, sliktu dūšu, skābes refluksu vai nogurumu. Kā ceļojuma laikā izvairīties no pārēšanās, skaidro “Euroaptieka” farmaceite, uzturzinātniece Jeļizaveta Krasiļnikova.

“Atrodoties ārzemēs, vēlamies nogaršot pēc iespējas vairāk vietējos ēdienus, kas dod iespēju iepazīt attiecīgās valsts reģiona kultūru. Tāpat, atpūšoties “viss iekļauts cenā” kūrortos, kārdinājums pēc apjomīgām ēdiena porcijām ir liels. Ceļojumi ir nepieciešami, taču tie var būtiski izjaukt ikdienas rutīnu, kas savukārt var rezultēties ar pārēšanos. Pēc pārēšanās iespējamas dažādas sekas – var novērot smaguma sajūtu, vēdera uzpūšanos, vēdera, izejas traucējumus, kā arī kuņģa skābes paaugstināšanos un, ja pārēšanās ir ilgstoša, tad nāk klāt liekais svars. Tomēr tas nenozīmē, ka pilnībā ir jāatsakās no kulinārijas piedzīvojumiem. Lai izbaudītu ceļojumu un vietējo virtuvi bez nepatīkamām sekām, ir vērts ievērot dažus vienkāršus ieteikumus un sagatavot līdzņemšanai aptieciņu,” stāsta “Euroaptieka” farmaceite, uzturzinātniece Jeļizaveta Krasiļnikova.

Kas jāņem vērā plānojot ceļojuma ēdienkarti?

Lai ceļojuma laikā nepārēstos, galvenais ir klausīties savā organismā un izvairīties no pārāk trekna, asa un sāļa ēdiena, kas varētu sekmēt šķidruma aizturi organismā un izraisīt kāju un roku tūsku, kā arī būtu jāseko līdzi porciju lielumam, lai nepārslogotu kuņģi, norāda farmaceite. Produkti, kas izraisa nepatīkamos simptomus gremošanas sistēmai, ir āboli, kāposti, sīpoli, mīklas izstrādājumi, gāzēti dzērieni, vīnogas un bietes, kā arī produkti ar augstu cukura daudzumu.

Starp ēdienreizēm ieteicams iekļaut vieglas uzkodas, kas neļauj pārēsties pusdienās vai vakariņās, piemēram, riekstus, burkānus, bezpiedevu jogurtus, biezpienu, ogu smūtijus. Lai uzlabotu savu gremošanu, pirms vai pēc maltītes var iedzert fenheļa vai piparmētru tēju, jo tā satur ēteriskās eļļas un mentolu, kas mazina kuņģa zarnu trakta spazmas. Arī ananāss ir auglis, kurš satur fermentu bromelīnu, kas uzlabo olbaltumvielu sagremošanu un spēj mazināt vēdera uzpūšanos. Savukārt vistas gaļa un zivis neizraisa vēdera uzpūšanos, tāpēc tās droši var lietot savā ceļojuma ēdienkartē.

Ceļojuma laikā nedrīkst aizmirst par ūdens uzņemšanu. Jeļizaveta Krasiļnikova neiesaka ārzemēs dzert krāna ūdeni, jo nekad nevar zināt kādi tajā ir mikroorganismi. Nekvalitatīvs ūdens var radīt vēdersāpes un problēmas ar vēdera izeju. Vislabāk ir dzert tīru dzeramo ūdeni, ko var iegādāties veikalos. Ceļojuma laikā nav ieteicams izdzert mazāk par litru ūdens dienā, īpaši svelmē.

Fizisko aktivitāšu un miega nozīme ceļojumā

Kustēties ir svarīgi ne tikai ikdienā, bet arī ceļojumos, jo fiziskā aktivitāte ir veselīga dzīvesveida pamata sastāvdaļa, tā uzlabo zarnu motoriku un novērš aizcietējumu rašanās risku un spēj mazināt pārēšanos. Intensīvs treniņš nav obligāts, jo tas var radīt papildu stresu organismam, pietiks ar garām pastaigām pa pilsētu vai gar jūru. Nedrīkst aizmirst kvalitatīvu miegu, jo tā trūkums izraisa izdales traucējumus hormoniem, kas atbild par sāta sajūtu, tāpēc palielinās tieksme pēc saldumiem un neveselīgām maltītēm ar augstu tauku un ogļhidrātu saturu. Ja ceļojuma laikā rodas problēmas ar miegu, “Euroaptieka” farmaceite iesaka lietot melatonīnu aptuveni stundu pirms gulētiešanas. Nomierināt organismu palīdzēs arī tādu ārstniecības augu ekstrakti kā baldriāns, vilkābele, melisa, apiņi, pasiflora, magnijs un B grupas vitamīni.

Ko likt ceļojuma aptieciņā?

Jau laicīgi pirms ceļojuma ir ieteicams aptiekā sagādāt visu nepieciešamo, lai ceļojuma laikā ir drošības sajūta un pieejams viss nepieciešamais jebkurai situācijai. Jeļizaveta Krasiļnikova iesaka ņemt līdzi:

Gremošanas fermenti: Tie ir ļoti svarīgi gremošanas funkcijas nodrošināšanai. Gremošanas fermenti palīdzēs sagremot ēdienu un novērst smaguma sajūtu, kā arī organismā labāk uzsūksies uzturvielas. Tos lieto galvenajās ēdienreizēs pirms ēšanas vai ēšanas laikā.

Adsorbenti: Tie ir noderīgi jebkurā ceļojumā, jo tie absorbē un izvada no organisma kaitīgās vielas un toksīnu. Piemēram, aktivētā ogle, diosmektīts novērsīs caureju un mazinās vēdersāpes un sliktu dūšu.

Probiotikas: Atpūtas laikā tās palīdzēs uzturēt normālu zarnu mikrobiomu un novērsīs kuņģa zarnu trakta traucējumus, kā, piemēram, samazinās vēdera uzpūšanos un gāzu veidošanos.

Antacīdi jeb skābes neitralizējoši preparāti: Ja rodas dedzināšanas sajūta kuņģī, tie palīdzēs neitralizēt kuņģa skābi, sniedzot ātru atvieglojumu no grēmām un dedzināšanas sajūtas krūškurvī un/vai kuņģī.

Pretsāpju līdzekļi: Vēdersāpes var sākties negaidīti, un pretsāpju līdzekļi var sniegt atvieglojumu un būs noderīgi pret galvassāpēm, drudzi vai iekaisumu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Speciālais piedāvājums Foto mīļiem! Estravel Latvia
Somijas daba // 9 naktis naktsmītnē atbilstoši izvēlētajam, pilna pansija, transfēri un piekļuve skatu torņiem un slēpņiem | Skatīt vairāk
no 3480 EUR
Zemgale aicina - brīvdienu ceļvedis! Zemgales Tūrisma asociācija
Tūrisma jaunumu un pasākumu brošūra 2024 brīvdienām Dobeles, Jelgavas, Bauskas, Aizkraukles un Jēkabpils novadā | Skatīt vairāk
Brīvdabas kino vakars Valmiermuižā Valmieras novada Tūrisma pārvalde
25. jūlijā plkst. 21.00 spēlfilma „Mana brīvība” un tikšanās ar režisori Ilzi Kungu-Melgaili un politiķi, kultūras darbinieci Daci Melbārdi. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.24733305sec.