Mellenes – veselībai, profilaksei un skaistumam

Mellenes – veselībai, profilaksei un skaistumam

Melleņu laiks ir klāt! Mellenes ir ne vien gards un veselīgs našķis vasaras periodā, bet arī lielisks veselīgu vielu avots. To vērtīgais sastāvs un veselīgās īpašības ir padarījušas tās par populāru farmācijas preparātu un skaistumkopšanas līdzekļu sastāvdaļu. Kādas ir melleņu veselīgās īpašības, stāsta BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Melleņu vērtīgais sastāvs

Mellenes, līdzīgi kā daudzas citas ogas, ir vērtīgu vielu vācelītes. Šīs ogas satur pektīnvielas, miecvielas, flavonoīdus, organiskās skābes, C, E vitamīnu un B grupas vitamīnus, kā arī karotinoīdus un minerālvielas – kalciju, dzelzi, kāliju, selēnu, un arī škiedrvielas, stāsta klīniskā farmaceite I. Priedniece. Mellenes ir iecienīts saldais našķis, un 100 grami svaigu melleņu satur tikai 36 kcal. Lai uzņemtu visvairāk vērtīgo vielu no ogām, tās vislabāk lietot uzturā svaigā veidā. Taču uzglabāšanas un ilgākas lietošanas nolūkos mellenes arī žāvē, saldē vai gatavo sulu, kompotus un ievārījumus. Taču attiecībā uz pēdējiem – tie vairāk uzskatāmi par saldo našķi to augstā cukura satura dēļ.

Interesanti, ka meža mellenes parasti satur vairāk antioksidantu nekā dārza mellenes. Taču arī dārza mellenes ir bagātas ar vitamīniem – īpaši C vitamīnu, kā arī satur tādas minerālvielas kā dzelzs, mangāns un cinks.

Veselīgās īpašības un pielietojums

Melleņu ogas ir izsenis iecienītas veselības stiprināšanai, saka klīniskā farmaceite I. Priedniece. Šīm ogām ir pretiekaisuma un savelkoša darbība, tās stiprina asinsvadu sieniņas, kā arī noder redzes, imūnsistēmas un sirds un asinsvadu sistēmas veselībai, arī labākai atmiņai, tāpēc nav brīnums, ka tās atradīsiet daudzu preparātu sastāvā. Turklāt mellenes teju ikvienam ir zināmas ar to labvēlīgo iedarbību uz redzi – ogu sastāvā esošās vielas palīdz uzturēt normālu redzi un uzlabo redzi krēslā, un ir noderīgas datora izmantošanas gadījumā un regulāriem TV skatītājiem un ekrānu lietotājiem.

Vai zināt, kā mellenes visbiežāk izmanto medicīnā un farmācijā? Farmaceite skaidro:

•    Melleņu drogas un tējas. Izsenis drogām izmanto žāvētas melleņu ogas un melleņu lapas. Žāvētu augļu novārījumu lieto kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumu gadījumā un pret vieglu caureju. Melleņu lapu droga pazemina glikozes līmeni asinīs, tādēļ tās mēdz izmantot diabēta tēju sastāvā. Lapu drogai ir arī pretiekaisuma darbība. Savukārt kompleksajās tējās mellenes lapas izmanto kopā ar pupiņu pākstīm, lucernas lakstiem un citām drogām, lai palīdzētu uzturēt normālu glikozes līmeni asinīs. Tāpat tautas medicīnā novārījumus no melleņu ogām un lapām izmanto arī ārīgi – mutes un kakla skalošanai kakla un smaganu iekaisuma gadījumā un kompresēm noteiktu ādas slimību gadījumā.

•    Mellenes uztura bagātinātāju sastāvā. Melleņu ekstrakts uztura bagātinātājos var būt viens pats vai kompleksos līdzekļos acu veselībai kopā ar vitamīniem – A, C, E, kā arī minerālvielām, piemēram, cinku, selēnu, varu, arī ar zivju eļļu un ārstniecības augu ekstraktiem (piemēram, žibulīša, divdaivu ginka, kliņģerīšu,  samtenes u. c. ekstraktiem). Melleņu preparāti pieejami dažādos veidos, piemēram, kā košļājamas pastilas, tabletes, sūkājamās tabletes, kapsulas, sīrupi un citi. Melleņu koncentrātu izmanto multivitamīnu kompleksos, uztura bagātinātājos skaistumam, dzirdei, imūnsistēmai un kāju veselībai (vēnu mikrocirkulācijas uzlabošanai). Turklāt mellenes izmanto ne tikai kā vienu no uztura bagātinātāju sastāvdaļām vērtīgā sastāva dēļ, bet arī garšas un krāsas uzlabošanai, arī kā dabīgu aromatizētāju.

•    Mellenes acu pilienu sastāvā. Kā minēts, mellenes bieži tiek saistītas tieši ar acu veselības uzturēšanu, tādēļ ir populāras ne vien uztura bagātinātāju sastāvā acu veselībai, bet arī mitrinošo acu pilienu sastāvā nereti var atrast melleņu ekstraktu.

•    Mellenes skaistumkopšanas līdzekļos. Jā, šīs ogas ir arī iecienīta skaistumkopšanas līdzekļu sastāvdaļa, ko pamanīsiet gan ādas kopšanas līdzekļu (krēmos sejai, ķermenim un rokām, losjonos, maskās, lai koptu ādu un uzlabotu tās elastību), gan matu kosmētikas sastāvā, kā arī dažādos produktos ķermeņa kopšanai un labsajūtai, piemēram, vannas sāļos, vannas bumbās un ekstraktos, skrubjos, dušas želejās un citos. Mellenes izmanto skaistumkopšanas līdzekļos, jo tās ir bagātas ar antioksidantiem.

Atcerieties, ka uztura bagātinātāji neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu. Par to lietošanu un izvēli konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.07.2024 - 23.07.2024 Atpūties aktīvi Zemgalē  Zemgales Tūrisma asociācija
Idejas aktīvās apūtas brīvdienām Zemgalē! | Skatīt vairāk
Latvija
īpašs ģimenes piedāvājums Bellevue Park Hotel Riga
Īpašais ģimenes piedāvājums! | Skatīt vairāk
no 150 EUR
Ieturi gardu Maltīti Zemgalē Zemgales Tūrisma asociācija
Piestāj un ieturi gardu maltīti kādā no Zemgales restorāniem vai kafejnīcām | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.07.2024 - 23.07.2024 Igo aicina uz Mājas kafejnīcu dienām!  Bauskas TIC
Mājas kafejnīca "IGO kopā ar draugiem uzbur Gruzijas garšas Ceplī!". | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.64122701sec.