Kas ir svarīgākais, ko ņemt līdzi festivāla vai ceļojuma aptieciņā

Kas ir svarīgākais, ko ņemt līdzi festivāla vai ceļojuma aptieciņā

Vasara ir gada aktīvākais periods, īpaši festivālu apmeklēšanai un ceļojumiem. Taču pirms vairāku dienu izbraucieniem ārpus mājām ir jāatceras, ka ir nepieciešams līdzi paņemt svarīgāko līdzekļu aptieciņu. Kādus līdzekļus būtu nepieciešams ņemt līdzi aptieciņā, kā tos uzglabāt un kādi līdzekļi noderēs sejas un ķermeņa kopšanai, stāsta BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Svarīgākais aptieciņas sastāvā

Izbraucienu aptieciņas sastāvs ir jāizvērtē katram individuāli, īpaši, ja ir kādas hroniskas saslimšanas vai līdzi dodas bērni un seniori. Turklāt aptieciņas saturs atšķirsies, ja, dodoties ārpus mājām, veiksiet fiziskas aktivitātes, piemēram, dosieties pārgājienā vai veiksiet citas sporta aktivitātes, kuras prasīs lielāku slodzi. Neierastas un lielākas slodzes gadījumā ir ieteicams sākumā konsultēties ar ārstu.

Ja ģimenē ir bērni, tad jāiekļauj bērna vecumam un svaram atbilstoši medikamenti un tie jāizvēlas piemērotā zāļu formā, piemēram, kā sīrupi un svecītes. Jāņem vērā, ka hronisku saslimšanu gadījumā laicīgi jānopērk ārsta nozīmētie medikamenti patstāvīgai lietošanai un tie jāņem līdzi pietiekamā daudzumā.

Klīniskā farmaceite Ilze Priedniece iesaka, kuri līdzekļi būtu jāiekļauj ikvienā aptieciņā, dodoties ārpus mājām:

•    Dezinficējošie šķīdumi spreju veidā, brūču un nobrāzumu apstrādei, kā arī pārsienamie materiāli – dažādu izmēru plāksteri, marles, saites un salvetes, lai pasargātu brūci no netīrumiem un baktērijām.

•    Pretsāpju un temperatūru mazinoši līdzekļi (paracetamolu vai ibuprofēnu saturoši), ko lieto sāpju un drudža gadījumā. Noderīgs var arī izrādīties termometrs – ja saskārsieties ar saaukstēšanos, kā arī deguna pilieni iesnām un sūkājamās tabletes kakla sāpēm.

•    Līdzekļi nelabuma novēršanai – pārvietojoties ar dažādiem transporta līdzekļiem, ieteicams lietot preparātus ar ingvera ekstraktu, piemēram, ingvera tēju, konfektes vai speciālus medikamentus, jo tie palīdzēs novērst sliktu dūšu. Tabletes ar ingvera ekstraktu un B6 vitamīnu jālieto vienu stundu pirms pārvietošanās ar transportlīdzekli.

•    Speciālie prettulznu plāksteri ar hidrokoloīda slāni būs vislabākais palīgs tulznu gadījumā, lai mazinātu sāpes un veicinātu dzīšanu, kā arī novērstu tālākus bojājumus. Prettulznu plāksteri var uzlīmēt pirms ilgāka pārgājiena vai uzreiz pie pirmajām beršanas pazīmēm, lai mazinātu berzi. Ir arī speciāli līdzekļi rullīša veidā, kurus var lietot profilaktiski, lai novērstu berzi un tulznu veidošanos.

•    Aktīvas atpūtas gadījumā ieteicams paņemt līdzi elastīgo saiti, gēlu sasitumu un sastiepumu gadījumā un atvēsinošo aerosolu, kas ātri mazinās tūsku un iekaisumu, traumas, sasitumu, sastiepumu un sporta traumu gadījumā, ja uzreiz pēc traumas gūšanas apstrādā sasisto vietu. Ir pieejamas arī vienreizlietojamās aukstuma kompreses – pārspiežot iepakojumā esošo ūdens maisiņu, ķīmiskas reakcijas rezultātā kompreses sastāvs kļūs auksts.

•    Medikamenti kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumu novēršanai. Pret gremošanas traucējumiem noderēs fermentus saturoši līdzekļi. Caurejas vai saindēšanās gadījumā – aktivētās ogles preparāti tabletēs vai kapsulās, diosmectītu saturoši līdzekļi vai silīcija gēls kuņģa un zarnu traktam, rehidratācijas līdzekļi. Ja iepriekš bijuši aizcietējumi, tad līdzekļi to novēršanai.

•    Dodoties pie dabas noderēs repelenti – odus un ērces atbaidoši līdzekļi, kā arī pretalerģijas medikamenti iekšķīgai un ārīgai lietošanai, kurus lieto niezes mazināšanai pie ādas reakcijām pēc kukaiņu kodumiem un saules apdegumiem.

•    Augu valsts nomierinošie līdzekļi, kas satur māteri, baldriānu vai vilkābeli palīdzēs neparedzētu stresu un satraukumu gadījumā.

Atcerieties! Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai! Pirms zāļu lietošanas uzmanīgi izlasiet lietošanas instrukciju vai atbilstošu informāciju uz iepakojuma. Konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu par zāļu lietošanu.

Noderīgi padomi

Lai gan katram cilvēkam ir noteikti uztura bagātinātāji, kuri ir jālieto pēc ārsta norādījumiem, farmaceite iesaka aptieciņā iekļaut dažus vitamīnus, kuri būs aktuāli teju ikvienam. D vitamīna lietošana ir aktuāla visu gadu, lai tas būtu optimālā līmenī, iepriekš veicot asins analīzes D vitamīna līmeņa noteikšanai, tādēļ D vitamīns būs aktuāls arī ceļojuma aptieciņā. Ieteicams arī līdzi paņemt magnija tabletes vai pulverus, jo magnijs nodrošinās normālu enerģijas ieguves vielmaiņu un palīdzēs mazināt nogurumu un nespēku, stāsta farmaceite. Miega traucējumu gadījumā var iekļaut aptieciņas sastāvā melatonīnu, kuru lieto kā miega līdzekli, lai samazinātu iemigšanai nepieciešamo laiku un atvieglotu ar diennakts ritma izjaukšanu saistītās sajūtas. Ērtākai lietošanai līdzeklis pieejams arī aerosola formā. Taču vienmēr atcerieties, ka uztura bagātinātāji neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Lai pareizi uzglabātu ikvienu aptieciņā paņemto līdzekli, ir jāiepazīstas ar norādīto ražotāja informāciju uz iepakojuma un instrukcijā. Tie ir jāglabā orģinālajā iepakojumā, bērniem neredzamā, nepieejamā un sausā vietā, sargājot no tiešiem saules stariem un mitruma. Parasti līdzekļus uzglabā istabas temperatūrā līdz 25⁰C, retāk vēsā vietā no 8⁰C līdz 15⁰C vai aukstā vietā no 2⁰C līdz 8⁰C ledusskapī.

Kosmētikas izvēle izbraucienos

Dodoties uz festivāliem vai ceļojumos, ir jāatceras arī par sejas un ķermeņa kopšanu, tādēļ pirmais kosmētikas līdzeklis, ko vajadzētu atcerēties paņemt līdzi, ir kvalitatīvs un piemērots saules aizsargkrēms, lai aizsargātu ādu no saules kaitīgās iedarbības, izvairītos no saules apdeguma un novērstu priekšlaicīgu ādas novecošanos. Saules aizsarglīdzekļi jālieto visos gadalaikos, katru dienu, arī apmākušās dienās. Izvēlēties sev ērtāko un piemērotāko formu, pieejamais klāsts ir plašs – krēmi, fluīdi, losjoni, gēli un pieniņi! Pieejami arī līdzekļi, kas speciāli izstrādāti bērnu ādai, kā arī jūtīgai, sausai, taukainai, aknes skartai ādai, saules alerģijas, rozācijas, atopiskā dermatīta gadījumā un bez smaržvielām. Festivālu un ceļojumu laikā priekšroka dodama ērti lietojamiem iepakojumiem tūbiņu vai spreju veidā. Atcerieties, ka saules aizsargkrēmus jāuzklāj ādai 15-30 minūtes pirms atrašanās saulē, atkārtoti ik pēc 2 stundām un pēc pastiprinātas svīšanas un peldēšanās. Jāraugās, lai tiktu lietots pietiekami daudz aizsarglīdzekļa optimālai ādas aizsardzībai – pieaugušajiem tas būtu apmēram 6 tējkarotes līdzekļa, bet jāatceras, ka neviens saules aizsargkrēms nenodrošina 100% aizsardzību, uzsver farmaceite. Tāpēc nevajadzētu atrasties atklātā saulē, īpaši, kad saule ir visaktīvākā, kā arī jāvelk piemērots apģērbs un jānēsā saulesbrilles, lai aizsargātu acis. Ieteicams lietot arī lūpu zīmuli ar SPF 50 vai saules aizsargzīmuli ar SPF 50+, ko var izmantot vietām, kas pakļauta saules iedarbībai – lūpām, degunam, ausīm, kaklam, rētām, dzimumzīmēm un citām zonām bērniem un pieaugušajiem.

Pēc sauļošanās vai atrašanās saulē vakarā, lai nomierinātu un mitrinātu ādu, ieteicams uzklāt vieglas konsistences krēmu, gēlu vai losjonu, kura sastāvā ir  dekspantenols, alveja, alantoīns vai hialuronskābe. Izsmidzināms termālais ūdens, kas pieejams dažādos tilpumos, arī maza izmēra flakonos, būs ērts līdzņemšanai, lai atsvaidzinātu un mitrinātu ādu ceļojama laikā kā bērniem, tā pieaugušajiem.

Mitrās salvetes noderēs personīgai higiēnai ķermenim un rokām. Ja rokas nav iespējams nomazgāt, var izmantot dezinficējošos līdzekļus, jo ar rokām, pieskaroties mutei, degunam un acīm, ir iespējams pārnest dažādus slimību ierosinātājus. Maz vietas aizņems gabaliņš cietā šampūna, kurš būs ērts matu mazgāšanai.

Lai droši un veselībai saudzīgi ceļojumi un festivāla apmeklējumi!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
IGO Cepļa koncerti augustā! Bauskas TIC
Ielīkojies, kādi koncerti baudāmi Igo Mūzikas un mākslas Centrā CEPLIS augusta mēnesī! | Skatīt vairāk
Latvija
Bauskas TASTE 2024 Īpašie piedāvājumi Bauskas TIC
Bauskas novada tūrisma pakalpojuma sniedzēji sagatavojuši īpašos piedāvājumus, kuri bagātinās Tavu viesošanos festivāla dienās! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.07.2024 - 02.08.2024 Jaunatnes diena | Tumē Tukuma TIC
2.augustā no pulksten 16:00 pie Tumes kultūras nama. Jaunatnes dienā būs iespēja satikt iluzionistu Edžu, gruzīnu dziedātāju SHOTA ADAMASHVILI | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.07.2024 - 03.08.2024 Svētku diena Viļakā Balvu TIC
3.augustā notikumiem piepildīta diena Viļakā: bērnu rīts ar izklaidēm, VIII vēsturisko ērģeļu svētki, Marijas Naumovas koncerts un zaļumballe. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.66580701sec.