Ceļvedis sēņotājiem: noderīgi ieteikumi meža velšu apstrādei

Ceļvedis sēņotājiem: noderīgi ieteikumi meža velšu apstrādei

Sēņošana kļūst arvien populārāka, aicinot dabas mīļotājus un gardēžus baudīt šī veselīgā un aizraujošā hobija priekšrocības. Jau vasarā mežos aug dažādu sugu sēnes, kas piedāvā iespēju ne tikai baudīt dabas skaistumu, tās meklējot, bet arī pagatavot daudzveidīgus un gardus ēdienus. Lai sēņošanas pieredze būtu pilnvērtīga, ir svarīgi ievērot dažus būtiskus padomus par sēņu apstrādi, uzglabāšanu un kombinēšanu. Rimi Gardēža Normunda Baranovska praktiskie ieteikumi noderēs arī veikalā iegādāto šampinjonu, šitake un citu sēņu valsts pārstāvju iekļaušanai ēdienkartē.

Vai sēnes ir jāmazgā?

“Sēņu sagatavošana ir būtisks process, kas var ietekmēt ēdiena kvalitāti un garšu. Sēnes ir kā sūklis, tās ātri uzsūc mitrumu, tāpēc to sagatavošanas metode ir rūpīgi jāizvēlas atbilstoši gatavošanas veidam,” stāsta Rimi Gardēdis Normunds Baranovskis. Ja sēnes paredzēts vārīt, tās var droši mazgāt. Viena no metodēm “sliņķiem” ir noskalot sēnes, izklāt uz dvieļa vai avīzes un ļaut tām nožūt. Tomēr, ja iecerēts cept, lai saglabātu sēņu dabisko garšu un struktūru, tās ieteicams tīrīt ar lupatiņu, nazi vai otiņu nemitrinot.

Sēņu uzglabāšana

Mežā salasītās sēnes jātīra un jāgatavo pēc iespējas ātrāk. Jāņem vērā, ka svaigas sēnes ātri bojājas, it īpaši, ja tās lasītas lietainā laikā. Neapstrādātas sēnes ieteicams glabāt līdz 24 stundām. Sēnes līdzīgi kā dārzeņus var uzglabāt dažādi: sālot, marinējot, saldējot, kaltējot u. c. Sālīt var teju visas sēnes, sevišķi bekas un bērzlapju poķīšus, pirms tam pārliecinoties, vai konkrētā suga nav jāvāra. Pareizi sālītas sēnes saglabā savu garšu, tekstūru un nav jāskalo – tās būs lieliska piedeva zupām, salātiem, gaļas un pat zivju ēdieniem. Sālītās sēnes jāglabā vēsā vietā, lai tās nezaudētu kvalitāti. Savukārt saldēšanai sēnes ieteicams iepriekš apcept, lai izvairītos no rūgtas garšas. Lai ietaupītu vietu saldētavā, apceptās sēnes atdzesē un pildi atkārtoti aiztaisāmos maisiņos, piemēram, ar zip-lock aizdari, pirms aizvēršanas izspiežot gaisu. Īstermiņa uzglabāšanai sēnes var arī novārīt, kopā ar garšvielām samalt pastētē, pildīt tīrās burciņās, rūpīgi aizvākot un kādu nedēļu uzglabāt ledusskapī.

Uzturvielām bagātās kaltētās sēnes

Kaltēšana ir apstrādes metode, kurā sēnes zaudē vismazāk uzturvielu, padarot to par optimālu ilgtermiņa uzglabāšanas izvēli sēnēm, kas nav jāvāra. Turklāt šādam apstrādes veidam noderēs gan augļu un dārzeņu kaltētājs, gan cepeškrāsns (ne karstāka par 70 grādiem), gan arī siltā vasaras pēcpusdienu saule. Kaltētās meža veltes visilgāk glabāsies hermētiski noslēgtos traukos tumsā. Lai aizņemtu mazāk vietas, kaltētās sēnes var saberzt vai samalt pulverī, pēcāk izmantojot to kā piedevu zupām, biezeņiem vai, iejaucot sviestmaižu smēriņā.

Nebaidies miksēt!

“No sēņu jaukšanas nav jābaidās, bet sākotnēji ir svarīgi saprast, kā tās tiks izmantotas. Piemēram, bekas un poķīšus ieteicams novārīt, pirms tās pievieno citām sēnēm. Ēdam arī ar acīm, tāpēc pašu lasītās košās gailenes vai veikalā pirktās rozā austersēnes var pievienot mērcēm, kuru pamatā ir, piemēram, pelēcīgās bērzu bekas,” iesaka Rimi Gardēdis Normunds Baranovskis. Dažādām sēnēm ir atšķirīgs gatavošanas laiks – cietākām sēnēm, kā bekām, nepieciešams ilgāks gatavošanas laiks nekā mīkstajām gailenēm vai austersēnēm. Sēnes vajadzētu sagriezt līdzīga lieluma gabaliņos un pirmās sākt gatavot tās, kurām nepieciešams ilgāks laiks, un tikai pēc tam pievienot pārējās.

Izmantojiet šos ieteikumus, lai pilnībā izbaudītu sēņošanas pieredzi un radītu gardus ēdienus, kas priecēs jūs un jūsu tuvākos!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Mājas kafejnīcu dienas Cēsu novadā! Cēsu TIC
Cēsu novadā augusts solās būt gardākais vasaras mēnesis. Mājas kafejnīcu dienu ietvaros viesi varēs baudīt mājās gatavotus ēdienus vairāk nekā | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.08.2024 - 09.08.2024 "UN ATKAL PIFS" | Kandavā Tukuma TIC
Latvijas Jaunatnes teātra izrāde "Un atkal Pifs" Kandavas brīvdabas estrādē "Ozolāji" 9.augustā pulksten 18:30. Ieeja 5 EUR. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.08.2024 - 10.08.2024 Populārās mūzikas festivāls FEST FĀZE Tukuma TIC
Kad? 9.-10.augusts. Kur? Klasicisma pērlē - pie Zentenes pils, Tukuma novadā. Biļetes iegādājamas www.fazeevents.lv/biletes. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58320308sec.