Jaunā mācību gada tuvošanās rada papildu trauksmi

Jaunā mācību gada tuvošanās rada papildu trauksmi

 “Mēness aptiekas” un pētījumu aģentūras “Norstat” veiktajā aptaujā 10 % respondentu apstiprinājuši, ka gatavošanās jaunajam mācību gadam rada papildu trauksmi ģimenē. Vismazāk satraukumu pirms skolas ir ģimenēm Vidzemē, bet visvairāk Latgalē un Pierīgā dzīvojošajām. Visbiežāk gatavošanās jaunajam mācību gadam rada papildu trauksmi ģimenē, ja tajā aug četri bērni – 25%, ja divi bērni – 20%, ja trīs bērni – 19%, ja viens – 14%. Neatkarīgi no ienākumu līmeņa, respondentiem pirms jaunā mācību gada ir gandrīz vienlīdz liela papildu trauksme, secināts aptaujā, tomēr mazāka tā ir ģimenēs, kurās bērnam ir viens vecāks, kā arī ja respondentiem ir vidējā speciālā vai augstākā izglītība.

“Aptaujas rezultāti skaidri atklāj, ka daudzu ģimeņu emocijas un stresa līmenis ievērojami pieaug līdz ar gatavošanos jaunajam mācību gadam. Trauksme, ko izjūt vecāki, šajā periodā ir saprotama reakcija, jo ģimenēm nākas balansēt starp finansiālajiem resursiem un bērnu vajadzībām. Jo vairāk bērnu ir ģimenē, jo lielāka ir nepieciešamība pieņemt sarežģītus lēmumus, kas var radīt papildu stresu. Aptauja atklājusi arī to, ka ģimenēs, kur lēmumus pieņem vairāki pieaugušie, diskusijas un dažādi viedokļi var vēl vairāk pastiprināt šo spriedzi. Tas parāda, cik būtiski ir uzturēt mierīgu un atklātu komunikāciju ģimenē, lai šis saspringtais periods varētu kļūt par iespēju stiprināt ģimenes vienotību un kopējo izpratni par bērnu vajadzībām,” uzsver Jekaterina Vintere, psiholoģe “Veselības centru apvienībā”.

Aptaujā secināts, jo zemāks respondentu izglītības līmenis, jo lielāku trauksmi gatavošanās jaunajam mācību gadam rada ģimenē. Piemēram, starp respondentiem ar pamata izglītību šādas atbildes snieguši 19% no aptaujātajiem, ar vidējo vispārējo izglītību – 10%, bet ar vidējo speciālo un augstāko izglītību tikai 7%.

17% no aptaujātajām ģimenēm sacījušas, ka gatavošanās jaunajam mācību gadam tikai nedaudz rada papildu trauksmi, jo, viņuprāt, kopumā gatavošanās process ir pozitīvs. Par to pārliecinātākas ir sievietes. Tāpat aptaujas dati liecina, ka gados jaunākiem respondentiem gatavošanās mācību gadam ir vairāk pozitīvs, nekā satraucošs notikums.

18% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju atbildējuši, ka jaunajam mācību gadam gatavojas savlaicīgi un satraukumam nav iemesla. Aptaujāto vidū šādu pārliecību vairāk pauda vīrieši, kā arī respondenti vecumā no 40-49 gadiem (26%) un Pierīgā dzīvojošie (20%).

“Veselīgi ieradumi, pārdomāts dienas ritms un vērtīgs, sabalansēts uzturs palīdzēs tikt galā ar trauksmi arī šajā pirms mācību gada posmā. Ja nu tomēr nepieciešams vēl kāds risinājums, var farmaceitam aptiekā vaicāt dabīgus bezrecepšu līdzekļus, kas satur nomierinošus ārstniecības augus – baldriāni, apini, vilkābeli, māteri un citus. Jāņem gan vērā, ka daži augi, piemēram, mātere un apinis, var izraisīt miegainību, tādēļ jāizvairās no šo preparātu lietošanas aktīvajā diennakts laikā. Ja šīs bezrecepšu zāles nav ieteicis ārsts, pirms to iegādes noteikti jākonsultējas ar farmaceitu,” novēlot pēc iespējas mazāk lieka satraukuma un veiksmīgu jauno mācību gadu, iesaka “Mēness aptiekas” farmaceite, aptiekas vadītāja Jeļena Bebre.

Reprezentatīva iedzīvotāju aptauja sadarbībā ar pētījumu aģentūru “Norstat” 2024. gada jūlijā veikta visā Latvijā, aptaujājot 1001 iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.08.2024 - 07.09.2024 "Ciere" un Zemgales dižtirgus Bauskā Bauskas TIC
Bauskas Rātslaukumā norisināsies lielais ZemgalesDižtirgus, savukārt no plkst. 20.00 līdz plkst. 24.00 visi aicināti apmeklēt "Cieri"- nesteidzīgu | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.08.2024 - 07.09.2024 Kazdangas parka svētki Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs
Par neatņemamu rudens pirmā mēneša daļu ir kļuvuši Kazdangas parka svētki, kas 7. septembrī gaidīs viesus. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.08.2024 - 07.09.2024 Aicina uz "Pļaujas svētkiem" Bauskas TIC
Tradicionālie “Pļaujas svētki” Ausekļu dzirnavās. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.08.2024 - 07.09.2024 Bānītim 121 Alūksnes TIC
7. Septembrī aicinām visus uz Alūksni- uz īpašu notikumu- šaursliežu vilciens, ko mīļi dēvējam par Bānīti, svinēs savu 121 gada jubileju! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.84741402sec.