«Miega trūkuma epidēmija»: Vairāk nekā ceturtdaļa Latvijas iedzīvotāju pietiekami neizguļas un katrs trešais pamostas, nejūtoties atpūties

«Miega trūkuma epidēmija»: Vairāk nekā ceturtdaļa Latvijas iedzīvotāju pietiekami neizguļas un katrs trešais pamostas, nejūtoties atpūties

Vairāk nekā trešdaļa Latvijas iedzīvotāju bieži no rītiem nejūtas pietiekami atpūtušies, bet gandrīz piektā daļa pastāvīgi izjūt miega trūkumu. Nesen veiktā aptaujā* arī konstatēts, ka vairāk nekā ceturtdaļa Latvijas iedzīvotāju pietiekami neizguļas. Miega eksperte Dr. Natālija Bērziņa skaidro, ka šo tā saukto epidēmiju veicina saspringts dzīvesveids, kā arī nepietiekama izpratne par miega nozīmi.  

“Termins “miega trūkuma epidēmija” precīzi raksturo mūsdienu sabiedrībā plaši izplatīto miega trūkuma un miega traucējumu problēmu. Mūsdienu dzīvesveids bieži vien paredz garas darba stundas, lielu stresu un saspringtu darba grafiku, kas negatīvi ietekmē miegam veltīto laiku. Spiediens būt nemitīgi produktīvam vai pieejamam noved pie tā, ka guļam arvien mazāk. Miegam traucē arī plaši izplatītā elektronisko ierīču lietošana, īpaši pirms gulētiešanas,” skaidro miega eksperte.

Bērziņa atgādina, ka tad, ja dodam priekšroku darbam vai citām aktivitātēm, nevis atpūtai, tas var novest pie miega deficīta. Nepietiekams miegs ietekmē arī mūsu fizisko un garīgo veselību, imūnsistēmu un kognitīvās funkcijas, kā arī ķermeņa svaru. “Slikta miega kvalitāte pasliktina imūnsistēmas spēju cīnīties ar infekcijām un vīrusiem, piemēram, ar saaukstēšanos vai gripu. Kalifornijas Universitātē, Sanfrancisko, veiktā pētījumā konstatēts, ka cilvēkiem, kuri naktī guļ sešas stundas vai mazāk, ir 4,2 reizes lielāka iespēja saslimt nekā tiem, kuri guļ vairāk nekā septiņas stundas,” skaidro Bērziņa.

Ievērojiet regulāru miega un nomoda režīmu pat brīvdienās

Bērziņa iesaka katru nakti censties miegam veltīt 7-9 stundas. Tomēr nesen veiktā aptauja par miega paradumiem liecina, ka 28 % Latvijas iedzīvotāju guļ tikai sešas stundas vai pat mazāk.

“Aptaujātie cilvēki atzīst, ka upurē miegu, lai skatītos filmas vai seriālus (24 % respondentu), izmantotu sociālos medijus vai pārlūkotu internetu (22 %) un strādātu vai mācītos (20 %). Starp galvenajiem nepietiekama miega iemesliem ir arī bažas par darbu un citiem pienākumiem (30 %), kā arī rūpes par bērniem vai citiem ģimenes locekļiem (20 %),” saka IKEA vadītājs Latvijā Pēteris Grīnbergs.

Savukārt miega eksperte Bērziņa skaidro, ka mūsu organismam ir dabiski diennakts ritmi, kas ietekmē miega laiku. Daži cilvēki var labi funkcionēt ar nedaudz mazāk vai vairāk miega, un galvenais ir koncentrēties uz to, kā cilvēks jūtas un funkcionē dienas laikā. “Piemēram, “rīta cilvēki” jeb “cīruļi” var justies modrāki dienas sākumā un dot priekšroku agrākai gulētiešanai, savukārt “nakts pūces” var palikt nomodā ilgāk un pamosties vēlāk. Svarīgi ir nodrošināt, lai jūs naktī gulētu ieteicamās 7 līdz 9 stundas un lai jūsu miega grafiks atbilstu jūsu ikdienas pienākumiem un bioloģiskajām vajadzībām,” saka eksperte.

Pēc viņas domām, brīvdienās nevajadzētu gulēt ilgāk, lai atgūtu darba nedēļas laikā zaudēto miegu. Lai gan gulēšana brīvdienās var palīdzēt mazināt miega badu konkrētajā naktī, tā pilnībā nekompensē hroniska miega trūkuma sekas. Konsekvents miega režīms ir labvēlīgāks vispārējai veselībai, un pārmērīga gulēšana brīvdienās var izjaukt miega un nomoda ciklu un pasliktināt miega kvalitāti.

Celies! Laiks gulēt

“Daudziem cilvēkiem miegs saistās ar atpūtu un relaksāciju – patiešām, četri no pieciem aptaujas respondentiem uzskata, ka miegs ir būtisks veselībai, laimei un panākumiem. Tomēr citas atbildes liecina, ka patiesībā priekšroka bieži vien tiek dota pienākumiem vai izklaidēm. Tagad esam nonākuši situācijā, kad mums ir jāiestājas par miega nozīmi un jāatgādina cilvēkiem, ka labāka ikdienas dzīve sākas ar pietiekamu izgulēšanos naktīs,” saka Grīnbergs.

“Zinātniski fakti skaidri pierāda, ka miega trūkuma dēļ esam mazāk apmierināti ar dzīvi, biežāk pieļaujam kļūdas, mums ir grūtāk saprasties ar citiem cilvēkiem, komandas biedriem un klientiem. Tāpēc mums ir svarīgi runāt par miega nozīmi gan kā zīmolam, kas iestājas par labāku dzīvi mājās, gan kā darba devējam, kam rūp savi darbinieki un viņu darba un privātās dzīves līdzsvars,” saka IKEA pārstāvis.

* Par aptauju

Aptauju pēc IKEA pasūtījuma 2024. gada jūlijā veica Norstat, aptaujājot 1000 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Apceļo Tukuma puses pilis! Tukuma TIC
No 1. jūnija līdz 26. oktobrim visā Latvijā norisinās akcija “Apceļo Latvijas pilis un muižas 2024”, kurā piedalās arī Durbes pils un Tukuma Pils | Skatīt vairāk
Latvija
Esi izbraucis ar Abavline?  Tukuma TIC
Zviedru Cepure ir atpūtas bāze gleznainajā Abavas senlejā. Abavline ir trosu nobrauciens 200 m garumā. | Skatīt vairāk
Labi būt Bauskas novadā rudens/ziema 2024 Bauskas TIC
Klāt ir septembris un līdz ar to arī jaunākais pašvaldības veikums – kultūras un tūrisma ceļvedis „LABI BŪT Bauskas novadā”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 07.09.2024 - 15.09.2024 15. septembrī ainavu tūre Leigauņu purvā Madonas TIC
Piesakies un izbaudi skaistu rudens svētdienu ar savējiem noslēpumainajā Lubāna mitrājā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.42741895sec.