Autors: BalticTravelnews.com
Avots: BalticTravelnews.com
Aukstais laiks diktē savu ēšanas režīmu un arī ēdienkarti. Lai nenosaltu, nepieciešams pareizi barot savu organismu, un pirmais, par ko, sākoties dzestrajai sezonai, cilvēkam jāaizmirst, ir hotdogi un citas tā dēvētās ātrās uzkodas. Priekšroka viennozīmīgi jādod siltam un pat karstam ēdienam – tas attiecas ne tikai uz darbadienas pusdienlaikiem, bet arī mājas ēdienkarti.
Ja esat pieraduši no rīta brokastīs apēst sviestmaizi – aizmirstiet! Tā vietā daudz ieteicamāk būtu izēst siltu makaronu šķīvi, putru vai kartupeļus.
Reklāma
Kopumā ziemas ēšanas pamatprincipi ir sekojoši: vajadzīgs barojošs un sildošs ēdiens. Izvairieties no aukstas pārtikas – ļaujiet ēdieniem uzsilt līdz istabas temperatūrai.
Faktiski vislabākās brokastis ziemas laikā ir putra, kas satur ļoti daudz vērtīgu vielu, kas nodrošinās ar enerģiju līdz pusdienām, kā arī apgādā organismu ar B vitamīnu. Tas savukārt nepieciešams ādai un nervu sistēmai. Ja pirms pusdienām tomēr rodas vēlme iekost, izvēlēties riekstus.
Ziemas ēdienkartes pamats ir gaļa, tādēļ nevajadzētu to izslēgt no raciona. Īpaši tas sakāms par pēcsvētku periodu, kad gremošanas sistēmai nācies pamatīgi trūkties. Vispareizāk būtu izvēlēties vieglu sutinātu teļa gaļu vai putnus. Starp citu, pavāri ievērojuši, ka visizsmalcinātākās receptes vēstures gaitā tikušas radītas tieši putnu pagatavošanai.
Tomēr neuztraucieties arī, ja esat veģetārietis – divkāršojiet piena produktu porciju vai – ja nu nepavisam nelietojiet dzīvnieku pasaules veltes – ēdiet daudz pākšaugu un graudu. Pākšaugi derēs arī tiem cilvēkiem, kuri nepavisam nav veģetārieši.
Ļoti svarīga sastāvdaļa ziemā ir augļi dārzeņi un maize. Vēlams izvēlēties tādus dārzeņus, kas izaudzēti jūsu klimatiskajā joslā. Atcerieties senās kartupeļu, biešu un kāpostu receptes. Vislabākā maize ir rupjā maluma maize ar sēnalām.
Runājot par dzērieniem – izplatītais viedoklis, ka alkohols sasilda, ir absolūti kļūdains. Stiprie dzērieni izraisa asiņu pieplūdumu zemādas asisnsvadiem un tam sekojošu īslaicīgu un mānīgu siltuma sajūtu. Vēlāk šis cilvēks sals vēl vairāk kā tas, kur nebūs dzēris nemaz.
Dedzinošu dzērienu vietā labāk izvēlēties vienkārši sildošus – kakao, tēju vai pat vienkārši karstu ūdeni.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.