Autors: Ilze Salna
Avots: BalticTravelnews.com/Hna.de
Vircburgas Universitātes (Vācija, Würzburg)
zinātnieki eksperimentā pētījuši, vai un kā bads maina cilvēka uztveri un
jušanas spējas, un nonākuši pie interesantiem secinājumiem.
Tukšs kuņģis izmaina mūsu uztveres
un jušanas spējas, secinājuši pētnieki. Ja cilvēks ir badā, mutes gļotāda kļūst
daudz jutīgāka, mainās uztvere, un ēdiena kumoss mutē šķiet lielāks, nekā tas
patiesībā ir. Mainās arī redzes uztvere – tas pats ēdiena kumoss, ja to aplūko
izsalkumā, šķiet mazāks, nekā īstenībā, - porcija uz šķīvja šķiet mazāka. Šis
fenomens arī izskaidro, kāpēc cilvēki, iepērkoties ar tukšu kuņģi, nopērk
vairāk pārtikas.
Reklāma
Mutes gļotādas jutīgums izpaužas ne
tikai, novērtējot kumosa lielumu, bet arī tā formu. Piemēram, cilvēki, kas bija
izbadējušies, ēdot varēja daudz labāk ar muti identificēt, kādas formas
makaronu viņi pašlaik ēd, nekā tie, kas to pašu nūdeļu „burtiņu zupu” ēda bez
īpaša izsalkuma. Turklāt šī eksperimenta dalībnieki nebija iepriekš ēduši tikai
trīs stundas, tātad jua pēc tik īsa „badošanās” laika mutes gļotādas jutīgums
ir palielinājies. Tāpēc, ir pārliecināti pētnieki, ja cilvēks badojas,
piemēram, gavēņa laikā, mutes jutības pieaugums ir ārkārtīgi liels.
Vēl viens pārsteidzošs secinājums:
izbadējies cilvēks kļūst izvēlīgāks un, neskatoties uz rūcošo vēderu, nemetas
virsū pirmajam ēdienam, ko ierauga. Pētnieki domā, ka tam ir izskaidrojums no
evolūcijas viedokļa – lai bada dēļ cilvēks neapēstu kaut ko, kas ir indīgs vai
citādi nepiemērots un kaitīgs.
Arī šķidruma trūkums iedarbojas uz
organisma jutību un uztveres spējām, galvenokārt ietekmējot redzes uztveri, -
izslāpis cilvēks jebkurā attēlā ātrāk pamanīs šķidrumus. Acis kļūst jutīgākas
pret kairinājumu, kas var liecināt par šķidruma klātbūtni. Tie ir organisma
iekšējās regulācijas mehānismi, kuru uzdevums ir pēc iespējas ātrāk novērst
šķidruma un barības vielu trūkumu.
Tāpēc gavēņa laikā zinātnieki iesaka ēšanas laikā
vairāk paļauties uz mutes sajūtām, kā arī nodrošināt pietiekami daudzveidīgu
pārtiku: viena un tā pati putra būs garlaicīga gan pašam ēdājam, gan mutei,
turpretim dažāda izmēra gabalos sasmalcināti dārzeņi dažādās gatavības pakāpēs
jutīgajai mutes gļotādai būs īsts pārdzīvojums gavēņa laikā. Izbaudiet to!
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.