Autors: Ilze Salna
Avots: BalticTravelnews.com/Spiegel.de
Jauns pētījums ASV apstiprinājis, ka katra liellopa, cūkas vai jēra gaļas porcija, ko ikdienā apēdam, palielina sirds infarkta un audzēju risku. Pētnieki iesaka sarkanās gaļas vietā lietot putnu gaļu, zivis vai citus pārtikas produktus.
Cilvēki, kas uzturā lieto daudz sarkanās gaļas, arī kopumā dzīvo neveselīgāk, - viņu vidū ir vairāk smēķētāju, lielāks vidējais alkohola patēriņš, mazāk kustību un līdz ar to – vairāk cilvēku ar lieko svaru. Taču tagad pierādīts, ka arī pašai sarkanajai gaļai, ja to patērē lielos daudzumos, ir negatīva ietekme uz veselību, ziņo Bostonas (ASV) zinātnieki žurnālā Archives of Internal Medicine. Lielākie riski, kas saistīti ar palielinātu gaļas patēriņu, ir vecuma diabēts, sirds un asinsvadu saslimšanas, insulta risks un vairākas noteiktas vēža formas.
Pētījumā piedalījās apmēra 121`000 dalībnieku – 37`700 vīrieši un 83`600 sievietes, pētījums ilga 28 gadus un tā dalībnieki bija sadalīti piecās pamatgrupās atkarībā no ikdienā patērētā gaļas daudzuma un veida. Pētījumā tika ņemti vērā arī citi iespējamie saslimšanu riska faktori, piemēram, dalībnieku vecums, ķermeņa masas indekss, alkohola un cigarešu patēriņš, fiziskās aktivitātes, pārmantotās saslimšanas.
Daži secinājumi, pie kuriem nonākuši mediķi:
- viena papildus desas porcija (vidēji 30 grami) dienā palielina priekšlaicīgas nāves risku par 20 procentiem, papildus sarkanās gaļas porcija (vidēji 85 grami) – par 13 procentiem,
- nāvējoša sirds infarkta risks pie tāda paša daudzuma papildus gaļas produktu patēriņa pieauga par attiecīgi 21 un 18 procentiem,
- nāvējoša vēža risks palielinājās par attiecīgi 16 un 10 procentiem.
Pētnieki ir pārliecināti, ka 9,3 procenti pāragras nāves gadījumu vīriešu vidū un 7,6 procenti sieviešu vidū būtu tikuši novērsti, ja pētījuma dalībnieki dienā būtu patērējuši mazāk par pusporciju sarkanās gaļas un gaļas izstrādājumu dienā. Nāves risku samazinātu arī putnu gaļas, zivju, riekstu, dārzeņu, pākšaugu, pilngraudu un liesu piena produktu lietošana sarkanās gaļas vietā.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.