Autors: Asnāte Ziemele
Avots: Celotajs.lv
Šobrīd, kad svarīgi ir rūpēties par savu un tuvo cilvēku veselību, ikdienas uzturā arvien vairāk vēlamies lietot kvalitatīvus vietējos pārtikas produktus ar zināmu izcelsmi. Ir daudz mazo uzņēmēju, kuri ražo kvalitatīvu pārtiku, tomēr nav pārstāvēti lielveikalos un līdz šim savu preci pārdevuši tirdziņos, specializētos veikalos vai savā saimniecībā. Patreizējos apstākļos pircējiem viņu produkciju atrast un iegādāties palīdz mājražotāju kooperatīvi, tiešās pirkšanas pulciņi, dažādas pirkšanas platformas internetā un citi jauninājumi. Katrs Latvijas produkts, kuru izvēlamies no ārvalstīm importēto preču vietā, ir atbalsts mūsu vietējiem pārtikas ražotājiem un audzētājiem – mūsu pašu lauku saimniekiem.
Kur meklēt vietējos ražotājus un audzētājus?
Reklāma
Jauna informācijas sadaļa PRODUKCIJAS IEGĀDE ir izveidota lauku tūrisma portāla www.celotajs.lv informācijas profilā „Lauku labumi”. Šeit atrodami jau 106 Latvijas lauku produktu audzētāji un ražotāji, kas pieteikuši savu informāciju, un to skaits turpina augt. Līdz šim „Lauku labumu” informācija bija veltīta tikai saimniecību apmeklēšanas iespējām. Jaunā sadaļa to papildina un ir veltīta tieši ražotajai produkcijai un tās iegādes iespējām gan saimniecībā, gan tirdzniecības vietās, gan e-veikalos.
Kā atrast interesējošo pārtikas ražojumu?
• produktu grupas
Saimniecības sakārtotas vairākās produktu grupās pēc galvenā ražotās produkcijas veida: svaigi dārzeņi un zaļumi; marinējumi un konservējumi; svaigi augļi, ogas un rieksti; ievārījumi un sīrupi; piena produkti; graudaugi, sēklas un pākšaugi; maize un konditoreja; olas; gaļa; zivis; medus un biškopības produkti; bezalkoholiskie un alkoholiskie dzērieni; saldumi; sēnes tēja un kafija.
• saimniecības informācija
Viena saimniecība var ražot un piedāvāt vairākus produkcijas veidus, piemēram, gan dārzeņus, gan piena produktus – tad tā atrodama vairākās produktu grupās. Norādīta arī plašāka informācija par pašu saimniecību, specializācija, lielums, kontakti saziņai un atrašanās vieta, kā arī veikali, tirdziņi, e-veikali un citas vietas, kur ārpus saimniecības var iegādāties tās ražojumus.
• karte
Visas ražojošās saimniecības ir atzīmētas arī kartē ar meklēšanas atlasi - „Ražotāji”, kur tās iespējams meklēt pēc galvenajām produktu grupām vai pēc katra konkrēta produkta.
Pārtikas produktu audzētāji un ražotāji aicināti pievienoties
Produkcijas iegādes informācija būs noderīga gan individuāliem pircējiem, gan uzņēmējiem (bizness -biznesam) – veikaliem, restorāniem, viesu mājām, lai savā ēdienkartē arvien vairāk izmantotu vietējos ražojumus, varbūt pat no kaimiņa saimniecības. Pievienoties ir aicināti ne tikai tūrismā iesaistītie pārtikas ražotāji, bet ikviens, kurš vēlas paplašinat savu sadarbību ar citiem uzņēmējiem un iegūt jaunus klientus.
Informācija tiek regulāri papildināta un ražotāji ir aicināti pievienoties, sūtot informāciju par savu audzēto vai ražoto produkciju uz e-pastu lauku@celotajs.lv.
Ielūgums uz tiešsaistes diskusiju
Šī gada 11. martā, plkst. 14.00 – 15.30 „Lauku ceļotājs” un LOSP aicina uz tiešsaistes diskusiju par Latvijas uzņēmēju pieredzi: kā veicas ar savas produkcijas realizāciju tiešajiem apmeklētājiem, citiem uzņēmumiem – veikaliem, ēdinātājiem, cik nozīmīgs ir interneta veikals un sociālie tīkli, kā producijas izplatībā palīdz kooperatīvi. Parādīsim arī mūsu jauno informācijas sadaļu, un tās piedāvātās iespējas produkcijas virzībai tirgū un pārdošanai.
Lūdzam skatīt diskusijas programmu šeit: www.celotajs.lv/lv/news/item/view/1100.
„Baltic Sea Food” noslēguma konference (angliski)
Pārtikas ražotāju informācijas sadaļa izveidota projekta „Baltic Sea Food ” ietvaros, ko veica partneri 10 Baltijas jūras reģiona valstīs. Latvijā informācijas sadaļu turpmāk uzturēs „Lauku ceļotājs”. Interesenti var pieteikties projekta noslēguma konferencei tiešsaistē no Igaunijas: PROJECT „BALTIC SEA FOOD“ CLOSING CONFERENCE – 25.03.2021 plkst. 11.00 – 15.00 angļu valodā. Dzirdēsiet projekta pieredzes apkopojumu 10 valstīs, vīziju un perspektīvu, kurp virzās Eiropas kulinārais tūrisms, un ko no kulinārā tūrisma piedāvājuma sagaida ceļotāji.
Lūdzam skatīt diskusijas programmu šeit: https://www.celotajs.lv/lv/news/item/view/1100.
Uz abiem pasākumiem reģistrācija ir kopēja, atzīmējot sev interesējošo, līdz 7. martam - pieteikuma forma: https://forms.gle/NWnZrWjCEcsaRpfSA. Pēc pieteikšanās saņemsiet savā e-pastā saiti, lai pievienotos diskusijai vai konferencei (vai abām).
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.