TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Nils Ģēvele – pirmais Latvijas šefpavārs, kurš iekļūst pasaules prestižākā pavāru konkursa Bocuse dOr finālā

Nils Ģēvele – pirmais Latvijas šefpavārs, kurš iekļūst pasaules prestižākā pavāru konkursa Bocuse dOr finālā

Restorāna “Ferma” šefpavārs Nils Ģēvele ir pirmais Latvijā, kurš iekļuvis pasaulē prestižākā kulinārijas konkursa Bocuse d’Or finālā, izvirzot mūsu valsti starptautiskās kulinārijas elites priekšgalā. Konkursa fināls notiks 2025. gada 26. un 27. janvārī Francijas pilsētā Lionā, un tajā par uzvaru cīnīsies labākie pavāri no 20 valstīm.

“Man ir liels gods šajā konkursā būt starp pasaulē labākajiem šefpavāriem, no kuriem lielākā daļa ir “uzauguši” Michelin zvaigžņu restorānos, kamēr Latvija vēl ir šī ceļa sākumā. Turklāt tajā var sastapt tādus slavenus šefpavārus kā Tomass Kellers vai Daniels Boluds, kuru pavārgrāmatas stāv manā grāmatplauktā un kuri arvien turpina iedvesmot. Es priecājos par iespēju demonstrēt mūsu valsts kulinārijas mākslu pasaules mērogā, bet vienlaikus tas ir arī liels izaicinājums, jo konkursos var pamanīt un novērtēt gan savu, gan Latvijas kolēģu, gan pasaules šefpavāru profesionālo līmeni,” stāsta Nils.

Viņš piebilst, ka Michelin zvaigznes nepiešķir šefpavāram, bet restorānam, un saņemt trīs zvaigznes ir augstākais novērtējums restorānam un tā komandai, savukārt Bocuse d’Or ir augstākais un prestižākais sasniegums kulinārijas karjerā, ko var saņemt tieši šefpavārs.

Pasaules šefpavāru konkursā Bocuse d’Or tiek vērtēta katra detaļa, piemēram, darba organizācijas virtuvē, sadarbība ar palīgiem, tai skaitā trešo palīgu, kurš iepriekš nav zināms un komandai pievienosies tikai konkursa dienā, gatavošanas tehnika, inovācijas gatavošanā, ēdiena noformējums, garša, ilgtspēja jeb tas, cik daudz ēdamā resursa tiek izmantots un cik – izmests. Konkursā ēdienu pagatavošanas laiks būs piecas stundas un 35 minūtes. Produkti, kas būs jāgatavo, vēl tiks precizēti, bet plānots, ka kopumā komandām būs trīs mēneši laika, lai izveidotu receptes un individuālo ēdienu paplāti.

“Esmu pateicīgs savai komandai, tai skaitā restorāna “Ferma” vadītājam Mārim Astičam, kurš vienlaikus ir arī mans mentors un bez kura atbalsta dalība šāda līmeņa konkursā būtu daudzkārt grūtāka. Lai tajā startētu, svarīgi ir treniņi, telpas, kur tos veikt, produkti, kolēģu atbalsts un labs padoms no šīs jomas profesionāļiem, un man tas viss ir,” saka Nils.

Latvijas komandu kopā ar Nilu Ģēveli konkursā pārstāvēs arī viņa palīdze Agate Batraga, trenere, Pavāru kluba valdes locekle Svetlana Riškova un iepriekšējo gadu Bocuse d’Or Eiropas atlases Latvijas kandidāts Dinārs Zvidriņš.

Līdz šim Latvija Bocuse d’Or konkursā tikusi līdz pusfinālam, bet nākamgad pirmo reizi startēs finālā. Šī gada sākumā, startējot pusfinālā, Nils Ģēvele izcīnīja 12. vietu Eiropas atlasē, tomēr konkursa žūrija oktobra sākumā piešķīra Latvijai īpašo biļeti startam finālā.

Nils ir ieguvis vairākus prestižus apbalvojumus, tai skaitā Michelin ceļveža “Jaunā šefpavāra” izcilības apbalvojumu, titulu “Latvijas Gada pavārs 2022” un ekselences medaļu konkursā “WorldSkills”. Papildus restorāna “Ferma” šefpavāra darbam Nils ir arī pasniedzējs Restorānu Servisa skolā, kur apmāca jaunos pavārus un konditorus.

Bocuse d’Or ir pasaulē prestižākais kulinārijas konkurss, kas notiek reizi divos gados Lionā, Francijā. Konkursu 1987. gadā izveidoja leģendārais šefpavārs Pols Bokuss (Paul Bocuse), un tas ir kļuvis par pasaules gastronomijas “Olimpiskajām spēlēm”, pulcējot izcilākos pavārus no visas pasaules.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Halovīnu parks Bauskā Bauskas TIC
No 17. oktobra līdz 10. novembrim esat aicināti piedzīvot īstu Halovīna burvību katru dienu no plkst. 15:00 līdz 22:00. | Skatīt vairāk
Latvija
Brīvdienu ceļvedis "PRETĪ AUGSTUMIEM" Cēsu TIC
Ieskaties jaunajā Cēsu novada brīvdienu ceļvedī un iedvesmojies neaizmirstamām brīvdienām! | Skatīt vairāk
Kapteiņa Granta bērni Bauskā Bauskas TIC
Bauskas Kultūras centrā dodies piedzīvojumiem bagātā, bezgalīgā ceļojumā apkārt visai pasaulei! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.10.2024 - 06.10.2024 Ceļotāju dienas Ķemeros! Tukuma TIC
Atklāj Ķemeru Nacionālo parku no jauna, iepazīstot tā dabu, cilvēkus un stāstus, esot aktīvam un klātesošam! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.78735185sec.