TŪRISMA BIZNESS | Pētījumi & Statistika

55 % Latvijas iedzīvotāju mācību gada sākumu gaida ar satraukumu

55 % Latvijas iedzīvotāju mācību gada sākumu gaida ar satraukumu

Lai gan vasara vēl rit pilnā sparā, jaunā mācību gada sākums nav aiz kalniem, un tas Latvijas iedzīvotājos raisa ļoti plašu emociju gammu. Kā liecina “AKROPOLE” iepirkšanās un izklaides centru veiktā aptauja*, vairāk nekā puse jeb 55 % aptaujāto Latvijas skolēnu vecāku mācību gada sākumu gaida ar satraukumu, 37 % – ar bažām, bet tikai 28 % – ar prieku.

Emocionāli grūtāks šis laiks ir ģimenēm ar ierobežotām finansiālajām iespējām. Kā liecina aptaujas dati, trešdaļa respondentu (36 %) bērna sagatavošanai skolas gaitām varēs atvēlēt līdz 100 eiro. 39 % varēs atļauties novirzīt līdz 250 eiro, lai iegādātos bērnam visu nepieciešamo jaunajam mācību gadam, un vien 12 % aptaujāto šim mērķim varēs veltīt vairāk nekā 250 eiro.

“Skolas sākums daudziem bērniem ir ļoti gaidīts un priecīgs notikums, kam var sākt gatavoties jau krietnu laiku iepriekš, iegādājoties jaunu mugursomu, sen kārotos sporta apavus vai skaistu zīmēšanas piederumu komplektu. Tikmēr skolēnu vecāki labi apzinās, cik varētu izmaksāt visi šie pirkumi, un daudzām ģimenēm jaunā mācību gada sākums nāks kā papildu finansiālais slogs, kas, savukārt, raisīs nepatīkamas emocijas. Lai izbalansētu ģimenes budžeta iespējas ar skolēna vajadzību un vēlmju apmierināšanu, lielākā daļa respondentu centīsies pielāgoties situācijai, mainot savus iepirkšanās paradumus,” stāsta Linda Ezera, “Norstat Latvija” vadītāja.

Piemēram, puse aptaujāto Latvijas iedzīvotāju (50 %) plāno sekot līdzi un biežāk izmantot atlaides un akciju piedāvājumus, teju trešdaļa respondentu (29 %) atkārtoti izmantos no iepriekšējiem skolas gadiem palikušās lietas, savukārt katrs desmitais (10 %) atteiksies no atsevišķām precēm vai ierastajiem zīmoliem, dodot priekšroku lētākām alternatīvām. Jāpiebilst, ka, salīdzinot ar iepriekšējā gada datiem, Latvijas mājsaimniecību finansiālā situācija ir nedaudz uzlabojusies – pērn konkrētos paradumus plānoja piekopt attiecīgi 53 %, 33 % un 16 % aptaujāto respondentu.

Neskatoties uz nelieliem uzlabojumiem gada laikā, pietiekami lielai sabiedrības daļai, tai skaitā maznodrošinātajām Latvijas ģimenēm un Ukrainas bēgļu ģimenēm, bērna sagatavošana skolai vēl aizvien būs liels izaicinājums. Tādēļ, lai parūpētos par tām ģimenēm, kas ikdienā saskaras ar finansiālām grūtībām, “AKROPOLE” iepirkšanās centri sadarbībā ar labdarības organizāciju Ziedot.lv un sadarbības partneriem augustā jau piekto gadu pēc kārtas organizēs labdarības akciju “Palīdzēsim sagatavoties skolai kopā!” un aicinās iedzīvotājus ziedot jaunas drēbes, apavus, kancelejas preces un citas skolai noderīgas lietas maznodrošināto ģimeņu bērniem.

“Šī akcija ir kļuvusi par ļoti sirsnīgu un vērtīgu tradīciju, kas piecu gadu laikā ir guvusi lielu sabiedrības atbalstu. Pērn akcijas laikā iedzīvotāji un uzņēmumi pārskaitīja vai atstāja naudu ziedojumu kastēs gandrīz 21 000 eiro apmērā. Savukārt īpašajās skolas preču ziedošanas kastēs, kas arī šogad būs izvietotas iepirkšanās centros “AKROPOLE Rīga” un “AKROPOLE Alfa”, tika atstātas mantas, kas ļāva sakomplektēt 128 skolas somas un ar Ziedot.lv palīdzību nonāca pie tiem bērniem un ģimenēm, kas pērn saskārās ar izaicinājumiem, gatavojoties jaunajam mācību gadam,” norāda iepirkšanās centru “AKROPOLE Rīga” un “AKROPOLE Alfa” mārketinga vadītāja Aija Urbāne-Orbāne.

Arī šogad ikviens Latvijas iedzīvotājs tiks aicināts atbalstīt grūtībās nonākušās ģimenes ar skolas vecuma bērniem, un akcijas organizētāji cer uz aktīvu sabiedrības iesaisti. Labdarības akcija norisināsies no 5. līdz 30. augustam.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.07.2024 - 03.08.2024 Vaiņode svin! Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs
Tiekamies 3. augustā, kad visas dienas garumā Vaiņodes stadionā, norisināsies koncerti un visdažādākās aktivitātes gan lieliem, gan maziem. | Skatīt vairāk
KANDAVAS GAISA BALONU FESTIVĀLS 2024 Tukuma TIC
Kandavas gaisa balonu festivāls būs no 9.līdz 11.augustam. Precīzāka svētku programma vēl sekos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.07.2024 - 03.08.2024 Jūgendstils Jaunjelgavas vecpilsētā Aizkraukles novada TIC
Apskati Jaunjelgavas, ko dēvē par vārtiem uz Sēliju, pilsētas vēsturisko centru – Vecpilsētas parku. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.96689105sec.