Bērni ar velosipēdu ceļu satiksmē: ko vecākiem vērts atgādināt

Bērni ar velosipēdu ceļu satiksmē: ko vecākiem vērts atgādināt

Ir trīs ceļu satiksmes negadījumi, ar kuriem visbiežāk saskaras riteņbraucēji – pārsista riepa, nokritusi ķēde un vieglas traumas. Lai kāda būtu situācija uz ceļa, ir vērts pārrunāt ar saviem bērniem, kā rīkoties un kur meklēt palīdzību, braucot ar velosipēdu bez vecāku uzraudzības. Armands Žubulis, Circle K Latvia mazumtirdzniecības direktors, sagatavojis vairākus vērtīgus padomus, kā bērnam parūpēties par sevi un savu braucamrīku ārkārtas situācijās, būt drošam uz ceļa un drosmīgam lūgt palīdzību citiem, kā arī, kā degvielas uzpildes stacijas var palīdzēt, ja noticis ceļu satiksmes negadījums.  

“Degvielas uzpildes stacija ir droša vide, kur novērtēt situāciju, uzkavēties, gaidot vecākus, vai palūgt pieaugušā palīdzību. Tā ir arī vieta, kur iegādāties instrumentus velosipēda remontam vai uzpumpēt riepu. Tomēr lieku reizi ir vērts pārrunāt ar bērniem ne tikai to, kur vajadzības gadījumā meklēt palīdzību, bet arī to, kā droši un patstāvīgi pārvietoties ar velosipēdu ceļu satiksmē,” atgādina Armands Žubulis.

Nokritusi ķēde

Pirms došanās ceļu satiksmē vecākiem ir jāpārliecinās, vai bērna velosipēda riepas ir pareizi piepumpētas, bremzes darbojas un ķēde ir labi ieeļļota. Velosipēda sagatavošana var novērst mehāniskas problēmas brauciena laikā. Situācijā, kad nokrīt velosipēda ķēde, to parasti var salabot pavisam ātri. Parādiet bērnam, kā pārslēgt pārnesumus uz zemāko līmeni, samazinot ķēdes spriegojumu, un kā novietot ķēdi atpakaļ uz aizmugurējā ķēdes rata un pedāļa.

Mīksta riepa

Ja riepa pavisam mīksta, velosipēdu var aizstumt līdz tuvākajai degvielas uzpildes stacijai, kur pieejami gaisa sūkņi. Tie parasti atrodas netālu no gāzes sūkņiem vai automazgātavām. Piepūšot riepu, ir svarīgi ievērot norādījumus uz sūkņa un uzpildīt to līdz noteiktajam spiediena līmenim. Dažādiem velosipēdiem spiediena līmenis atšķiras – šosejas velosipēdam tas ir 6-8 bar, pilsētas – 2.5-3 bar, kalnu – aptuveni 2 bar, bet bērnu velosipēdiem – 1.5-2 bar.

Lielākai drošībai uz ceļa var sagatavot un ņemt līdzi pārnēsājamo instrumentu komplektu ar riepu ielāpiem, sviru un kompaktu gaisa pumpi. Daži velosipēdam nepieciešamie aksesuāri nopērkami arī degvielas uzpildes stacijās, piemēram, slēdzene, instrumentu komplekts, pumpis un eļļa velosipēda ķēdei un ritošajai daļai.

Nelaimes gadījums vai trauma

Ir būtiski bērnam atgādināt, ka pēc kritiena vai sadursmes galvenais ir saglabāt mieru – novērtēt situāciju un pārbaudīt, vai nav gūtas traumas. Lai mazinātu traumu smagumu, ķiverei jābūt atbilstošā izmērā un rūpīgi jāpieguļ galvai. Braucot vienatnē vienmēr līdzi jāņem telefons ar uzlādētu akumulatoru. Ceļu satiksmes negadījumos nav jābaidās zvanīt vecākiem vai neatliekamās palīdzības dienestam. Degvielas uzpildes stacija var būt noderīga un droša vieta, kur bērniem atrasties, gaidot vecākus – tur var iegādāties ūdeni, uzkodas un atspirdzinošus dzērienus, kā arī pirmās palīdzības preces, piemēram, plāksterus.

Esi pamanāms

Spilgts vai atstarojošs apģērbs, braucot ar velosipēdu agrā rītā vai vēlu vakarā, nodrošina redzamību uz ceļa. Braucot naktī, velosipēdam jābūt aprīkotam ar priekšējiem un aizmugurējiem lukturiem. Ja gadās aizkavēties un ārā strauji paliek tumšs, var doties uz tuvāko degvielas uzpildes staciju, kur iegādei pieejamas atstarojošās vestes.

Drošība uz ceļa ir galvenā prioritāte

Lieku reizi ir vērts atgādināt bērniem ceļu satiksmes noteikumus – ar velosipēdu pārvietoties pa ceļa labo pusi, ievērot luksofora signālus, izmantot rokas signālus, lai parādītu pagriezienus, sekot līdzi automašīnu un gājēju plūsmai. Ja iespējams, ierosiniet bērniem braukt kopā ar draugiem — negadījuma laikā draugi var sniegt vai meklēt tūlītēju palīdzību. Jebkurā gadījumā, braucot vienatnē vai lielākā kompānijā, ir jāpievērš pastiprināta uzmanība ceļu satiksmei, neizdarot pārgalvīgus lēmumus. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Grobiņā ātrākais moto pasākums šogad Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs
“Street Race” - ātruma braucienu paraugdemonstrējumi. Tajos aicināts piedalīties ikviens motobraucējs ar savu spēkratu. Bikini Bike Wash, ballīte, | Skatīt vairāk
Latvija 5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.07.2024 - 31.07.2024 Atpūties Junior Suite 304 ar skatu uz Domu Dome Hotel
Atpūties Junior Suite 304. 🗝️ ar vannu un skatu uz Doma katedrāli. ✨ | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.07.2024 - 01.08.2024 Sajūtu diena Likteņdārzā Aizkraukles novada TIC
27. jūlijā no pulksten 11.00 - 14.00 Likteņdārzā notiks nu jau par tradīciju kļuvusī Sajūtu jeb Ģimenes diena. | Skatīt vairāk
Izbaudi vasaras sauli Skrundā! Skrundas muiža
Viena no skaistākajām Latvijas muižām – Skrundas muiža – atrodas Kurzemē, stāvā Ventas krastā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.58021879sec.