Kas jāzina, ceļojot ar auto uz ārzemēm?

Kas jāzina, ceļojot ar auto uz ārzemēm?

Ceļošana ar auto uz ārzemēm var iedot lielisku brīvības sajūtu, taču tā ir arī papildu atbildība pienācīgi sagatavoties tuvākam vai tālākam ceļojumam ar auto. Piemēram, Swedbank apdrošināšanas dati rāda, ka aizvien biežāk klienti piesaka negadījumus, kad no paša vai iznomātās automašīnas ārzemēs nozagtas mantas. Tā šī gada pirmajā ceturksnī kādam klientam izmaksāta vairāk nekā 1 760 eiro liela atlīdzība, kad viņam, dodieties apskatīt izīrēto dzīvokli, garnadži no auto nozaga visas personiskās mantas. Kāds cits klients saņēma atlīdzību vairāk kā 960 eiro apmērā, jo ceļojuma laikā no  iznomātā auto tika nozagta soma ar mantām.

Kas jāzina, lai ārzemju ceļojums ar auto būtu ne tikai aizraujošs, bet arī drošs, padomus sniedz Ilga Babre, Swedbank apdrošināšanas produktu līnijas vadītāja.

Kas jāpārbauda pirms došanās ceļojumā ar auto?

Ceļojot uz ārzemēm ar auto, visticamāk, sagaidi daudz jaunu iespaidu, piedzīvojumu un patīkamu pārsteigumu. Taču diez vai vēlies tam pievienot arī lieku stresu vai papildu izdevumus. Tāpēc pirms došanās ceļā noteikti jāpārbauda, kādi dokumenti vajadzīgi, kādi noteikumi ir valstīs, uz kurām ceļo, un cik gatavs gaidāmajam ceļojumam ir tavs auto.

●    Dokumenti

Braucot ceļojumā ar auto, svarīgi pārbaudīt ne tikai savus, bet arī transportlīdzekļa dokumentus. Pases vai ID kartes pārbaude pirms ceļojuma ir ierasta lieta, taču jāatceras pārbaudīt arī autovadītāja apliecības derīguma termiņš, kā arī auto tehniskās apskates dokumenti un apdrošināšana.

●    Auto tehniskais stāvoklis

Kad pārbaudīti ceļošanai nepieciešamie dokumenti, būtu svarīgi pārliecināties arī par automobiļa tehnisko stāvokli. Vai tas ir gatavs un pienācīgi aprīkots plānotajai distancei, apstākļiem, un neparedzētiem gadījumiem, kādi varētu notikt ceļā?

●    Noteikumi valstīs, uz kurām ceļo

Noteikti nevajadzētu aizmirst, ka noteikumi dažādās valstīs var atšķirties. Pirms došanās ceļā vajadzētu iepazīties ar attiecīgo valstu ceļu satiksmes noteikumiem un ātruma ierobežojumiem. Jāpārliecinās, kādi dokumenti vajadzīgi ieceļošanai valstī - vai var ieceļot ar ID karti vai nepieciešama pase, tāpat jāpārliecinās vai nav nepieciešama vīza vai kādi citi  dokumenti.

Kāda apdrošināšana vajadzīga, ceļojot ar auto uz ārzemēm?

Svarīgi atcerēties arī par ceļojuma apdrošināšanu un auto apdrošināšanu, kā arī zināt, ko katra no tām sedz.

•    Ko sedz OCTA?

OCTA apdrošināšana ir obligāta saskaņā ar likumu. OCTA polise segs izmaksas, ja ceļu satiksmes negadījumā būsi nodarījis zaudējumus citas personas mantai, veselībai vai videi.

Dodoties ceļojumā, OCTA polisi ieteicams ņemt līdzi izdrukātā veidā. OCTA Standartlīgums ir spēkā Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstīs,  Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotājā  Karalistē, Andorā, Bosnijā un Hercegovinā, Šveicē, Melnkalnē un Serbijā.

Savukārt, ja plānots doties uz Albāniju, Azerbaidžānu, Irānu, Ziemeļmaķedoniju, Maroku, Moldovu, Tunisiju, Turciju vai Ukrainu, tad jāslēdz starptautiskais apdrošināšanas līgums jeb Zaļā karte.

Ņem vērā, ka no 2023. gada Zaļā karte vairs nedarbojas Krievijā un Baltkrievijā, jo tās vairs nav Zaļās kartes sistēmas dalībvalstis. Ieceļojot Krievijā vai Baltkrievijā, jāiegādājas attiecīgās valsts OCTA polise.

●    Kāpēc nepieciešams arī KASKO?

KASKO apdrošināšana tevi pasargās no zaudējumiem automašīnas zādzības vai bojājumu gadījumā. Piemēram, ja auto tiek bojāts negaisa laikā, noslīd no ceļa vai iekļūst satiksmes negadījumā.

Pirms došanās ceļojumā noteikti vajadzētu kārtīgi izpētīt savu KASKO līgumu un pārliecināties, kas tajā iekļauts. Vispirms pārbaudi, vai valstīs, uz kurām dosies vai kuras šķērsosi, apdrošināšana ir spēkā. Tad vajadzētu saprast, kāds ir riska segums, pašriska apmērs un vai tiek nodrošināta diennakts tehniskā palīdzība, tai skaitā evakuators, ārzemēs.

Papildus pārliecinies, kādus riskus vēl sedz KASKO polise. “Piemēram, vai ir iekļauta arī brauciena pārtraukšana. Tas nozīmē, ka limita ietvaros tiks atlīdzināti izdevumi par atgriešanos mājās vai arī par nakšņošanu, ja atgriešanās uzreiz nav iespējama, bet pēkšņu tehnisku problēmu vai zādzības dēļ nav iespējams turpināt braucienu,” skaidro Ilga Babre, Swedbank apdrošināšanas produktu līnijas vadītāja.

●    Kāpēc vajadzīga ceļojuma apdrošināšana?

Ceļojuma apdrošināšana segs zaudējumus, ja ārvalstīs būs nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība, būs nozagtas vai bojātas mantas, notiks kāda ķibele un būs nepieciešamas izmaiņas ceļojuma maršrutā vai grafikā. Tāpat ceļojuma apdrošināšana palīdzēs, ja gadīsies nodarīt zaudējumus citam.

●    Maksimālai aizsardzībai – dzīvības apdrošināšana

Dzīvības apdrošināšana darbojas visā pasaulē un  kalpos kā atbalsts tās īpašniekam, ja tiks gūtas traumas. Tā būs nozīmīgs atbalsts arī ģimenei, ja notiks sliktākais un  polises īpašnieks zaudēs dzīvību.

Kā atzīmē Ilga Babre: “Ir arī klienti, kuriem ceļojuma laikā nākas izmantot gan KASKO apdrošināšanu, gan ceļojuma apdrošināšanu, kas viena otru lieliski papildina. Piemēram, ja auto iekļūst ceļu satiksmes negadījumā, auto remontu pēc negadījuma segs KASKO. Ja negadījuma dēļ bija jāmaina arī ceļojuma plāni, ar to saistītos papildu izdevumus, segs ceļojuma apdrošināšana.”

Ja gadās kāda liksta ar auto vai cits negadījums, speciāliste iesaka nekavējoties sazināties  ar apdrošinātāju, lai kopīgi vienotos par pareizāko risinājumu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.07.2024 - 31.07.2024 50% kruīziem 2024. - 2026. gadā! Estravel Latvia
Nenokavējiet iespēju - 7 nakšu kruīzi Persijas līcī un Vidusjūrā // viss iekāluts ēdināšana // augstas klases serviss! | Skatīt vairāk
no 529 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.07.2024 - 02.08.2024 Normunda dienas lielkoncerts Višķos! TAKA
2. augustā pulksten 20.00 aicinām apmeklēt neaizmirstamu Normunda dienas lielkoncertu Višķu estrādē un pulcējam visus Latvijas Normundus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.07.2024 - 31.07.2024 Liepājas ērģeļmūzikas vasara - 2024 Liepājas reģiona TIB
28. jūlijā latviešu ērģelnieks Jānis Pelše muzicēs kopā ar Liepājas simfoniskā orķestra trompešu grupas koncertmeistara vietnieku - Jāni | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.85803795sec.